Prva žrtva protesta u Pakistanu

Širom sveta nastavljeni su protesti zbog filma u kome se ismeva prorok Muhamed. U Pakistanu je poginula jedna osoba, a u Belgiji privedeno 120 demonstranata.

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

20:44

Default images

U današnjim protestima širom Pakistana poginula je jedna osoba, a pet je povređeno, saopštila je lokalna policija, a javio je Rojters.

Jedna osoba je poginula kada su, za sada nepoznate osobe, otvorile vatru za vreme protesta u južnom gradu Hajderabadu.

U najvećem pakistanskom gradu Karačiju, pet osoba je povređeno u sukobima s policijom dok su demonstranti pokušavali da dođu do zgrade američkog konzulata. Na današnje proteste u Pakistanu pozvalo je nekoliko grupa.

Protesti povodom kratkog filma "Nevinost muslimana", napravljenog u Kaliforniji, traju već četiri dana, a američke i evropske ambasade, njihove kompanije i škole napadane su u Libiji, Tunisu, Jemenu i Egiptu, navodi britanska agencija.

U Karačiju, oko 1.000 demonstranata počelo je da baca kamenje, a policija je na to uzvratila suzavcem i pucnjima u vazduh, rekao je predstavnik policije Fajzal Lagari. Povređena su dva policajca i tri demonstranta.

U istočnom gradu Lahoreu demonstriralo je oko 4.000 ljudi, a sličan broj i u gradu Kiri Šamozaj na severu države. Lokalne TV stanice emitovale su i snimke sa drugih manjih, mirnih protesta u više od 10 gradova i mesta.

Protest u belgijskom gradu Antverpenu, organizovan putem tekstualnih poruka, pretvorio se u sukob sa policijom, kada su policajci sprečili demonstrante da izađu na glavni autoput. Policija je potom provela 120 demonstranata.

"Upotrebili smo biber-sprej i palice, ali nikog nismo povredili", rekao je portparol policije u Antverpenu, preneo je Frans pres.

Grupa od oko 50 demonstranata okupila se blizu američke ambasade u Ankari u znak protesta zbog filma snimljenog u SAD koji po njima ismeva islam i koji je proteklih dana izazvao talas nasilnih demonstracija u severnoj Africi i na Bliskom Istoku.

Demonstranti su se okupili oko 100 metara od američke ambasde izvikujući "Alah je veliki" i "Smrt Americi" ali im je potom policija blokirala put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: