Kradljivci automobila sve veštiji

U Beogradu se dnevno ukradu 2 automobila, a na meti lopova sve više su Fijatova vozila, jer ih građani sve češće voze i potrebno je najviše delova za njih.

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

11:16

Default images

Kradu se i luksuzni džipovi, ali mnogo manje.

Profesionalnom lopovu treba samo 23 sekunde da na luksuznom džipu iseče lim na vratima, izvuče kablove, onesposobi alarm i startuje motor.

Ipak krađa luksuznih automobila je sve manje, a razlog za to je nestabilna situacija na Bliskom istoku, naročito u Siriji, gde većina ovih vozila završi. To ne znači da se kola ne kradu.

"Sad trenutno imamo jedan novi pojavni oblik, a to je da su praktično zastavin program, odnosno jugo došli u drugi plan u odnosu na fijatova vozila, konkretno Fijat Punto. U avgustu smo imali 9 Fijat Punta ukradenih od ukupno 58 vozila ukradenih, znači nešto manje od 20 posto, skoro petinu nose punto vozila", rekao je Borislav Kovačević iz Odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima.

Pored Fijata na meti lopova najviše su Folksvagenova vozila i Renoi. Osim standardnih mehaničkih i elektronskih dodatnih sistema zaštite, kod nas je patentiran i novi sistem, koji je verovatno doveo do smanjenja broja ukradenih Renoa, naročito modela Megan.

"Izmeštanje konektora, znači promena konektora OBD za dijagnostikovanje vozila , kojom se isto postiže bezbednost za vaše vozilo. U principu standardni konektori , to se već zna gde postoje , nije to ništa novo , jednostavno promenom kombinacije sistema žica dolazimo do nivoa zaštite za vozila", rekao je Dragan Petrović iz "Reno Sava".

Ovo ipak ne može da se radi dok su kola u garanciji. Na manji broj ukradenih automobila utiče i to što je policija u poslednje vreme razbila nekoliko organizovanih grupa , koji su ovaj put i zadržani u zatvoru.

"Sa druge strane imamo i veliku pokrivenost auto otpada, kontrole konstantne, akcije koje se sprovode, sa druge strane imamo neku kolateralnu sreću da je pojedinačna cena vozila manja tako da je i profit manji, tako da dosta njih menja delatnost.

Vozila se kradu uglavnom na velikim parkinzima , oko bolnica ili tržnih centara. Sve češće , nepažnja vlasnika , kada izađu ma minut da nešto kupe , uzrok je krađe .

"Imali smo sada, proteklih dana 5 vozila gde su vlasnici ostavili ključeve na dohvat ruke, ili je vozilo u radu, motor je u radu, ili je parkirano sa ključem u kolima. Vezano za to se javlja i novi modus krađa, dolaskom na oglas da bi se vozilo kupilo pa pod izgovorom da proba samo da sedne da upali auto i ode".

Lopovima za to nije potreban ni specijalan alat, ni posebna obuka. Najčešće to rade ispred apoteka, auto servisa ili kioska .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: