Kusturica: Mokra gora pobediti mora

Kopanje nikla na Mokroj gori, u Vrnjačkoj banji i Topoli bilo bi direktan udar na zdravlje građana Srbije i Republike Srpske, kaže za “Novosti” Emir Kusturica.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 15.09.2012.

21:13

Default images

“Požar se još nije ni ugasio, a već nam prete neki anonimni rudari,” uzbuđeno je reagovao Kusturica, režiser i direktor Parka prirode “Mokra gora”, na najavu Milana Bačevića, ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, da jedna strana kompanija već istražuje ležišta ovog teškog metala.

Iskopavanje rude, prema rečima ministra, obavljalo bi se na području Topole, na graničnom pojasu između Vrnjačke Banje i Trstenika i na potezu između Mokre gore i RS.

“Ne verujem da ministar želi da jednu veliku pobedu pretvori u poraz izazivanjem ekološkog samoubistva Srbije. Da li se seća kakva je bitka već vođena za Mokru goru sa „Dinara niklom“? Na kraju te bitke svima je bilo jasno da bi u radijusu od 100 kilometara odmah obolelo 40 odsto ljudi kada bi se otkopala prva lopata nikla i kada bi krenulo odvajanje rude od otpada. Kada bi se ista lopata zakopala u Topoli, ona više ne bi postojala, a Čačak bi odmah oboleo,” rekao je Kusturica za “Novosti”.

On je podsetio da je vlada Vojislava Koštunice Mokru goru, koja se naslanja na Nacionalni park „Tara“, označila kao zaštićenu zonu.

Kusturica naglašava da je eksploatacija nikla luksuz koji sebi dozvoljavaju samo velike države poput Rusije, Kanade ili Turske, koje žrtvuju čitave oblasti zbog trajnog zagađenja koje nastaje tokom prerade rude nikla.

“Bilo bi strašno da Šumadija bude otrovana upravo kad je Srbija posle dugo vremena izabrala predsednika Šumadinca. Mokra gora pobediti mora,” zaključuje Kusturica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: