"Raste broj tužbi u Strazburu"

Ministar pravde Nikola Selaković kaže da broj predstavki građana Srbije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu "raste iz dana u dan".

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2012.

10:14

Default images

To je, kako je naveo, pokazatelj da naše pravosuđe radi loše.

"Srbija je, od svih zemalja članica Saveta Evrope, šesta po broju predstavki Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jedina koja je od Srbije manja po broju stanovnika i teritoriji, a ispred nas je Moldavija", rekao je sinoć Selaković gostujući na jagodinskoj televiziji "Palma plus".

Ako ovo pitanje ne budemo regulisali, dogodiće nam se kao i sa neizabranim sudijama i tužiocima, istakao je on i ocenio da je pravosuđe "u prošlom periodu radilo pod jakim političkim pritiskom".

"Sve vreme su naši partneri iz Evropske unije na to ukazivali i protivili se tome, ali je neko obmanjivao javnost Srbije govoreći da je ovde sve sjajno, da reforma daje odlične rezultate, da sve ide dobro", rekao je Selaković.

On je istakao da će do 22. septembra, po žalbenom postupku koji je usvojen, na posao biti vraćeno 302 sudije i 122 javna tužioca.

"Oni se vraćaju u sud u kojem su radili, a ako toga suda više nema vraćaju se u sud koji ga je nasledio. Tu će sačekati kraj kalendarske godine do izmene Zakona o teritorijalnoj organizaciji sudova, po kome će neke opštine ponovo imati sudove", precizirao je Selaković.

Žalbe još oko 300 sudija su pred Ustavnim sudom i kada budu rešene na isti način ćemo postupiti, dodao je on.

Selaković je istakao da su dugovanja neizabranim sudijama i tužiocima "astronomska, da se zaledite".

"Ako pogledate da je neizabarnih sudija i javnih tužilaca oko 1.000, da je njihova plata u proseku bruto oko 170.000 dinara (neto 110.000 plus 60.000 doprinosi na zarade), pa to pomnožite sa brojem meseci, dobije se astronomska cifra da se zaledite", rekao je Selaković.

"Da ne pričamo o putnim troškovima, dnevnicama, odvojenom životu u redukovanoj sudskoj mreži, koja ima veće troškove od one velike mreže kada je svaka opština imala svoj sud", rekao je Selaković.

On je napomenuo i da su velika dugovanja advokatima i sudijama porotnicima. Ministar pravde je istakao da se u pravosuđu ne smeju pominjati stranke.

"Članstvo u političkim strankama je apsolutno nespojivo sa obavljanjem dužnosti sudija, tužioca, zamenika javnih tužioca", rekao je Selaković i dodao da je to "do sada bilo na papiru, a sada će da se uvodi u život".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: