Uhapšeni napadači na konzulat SAD

Četiri osobe uhapšene zbog napada na američki konzulat u Bengaziju, u kome je ubijen ambasador SAD u Libiji Kristofer Stivens i još trojica službenika ambasade.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2012.

07:12

Default images

Zamenik ministra unutrašnjih poslova u istočnom delu Libije Vanis el Šaref rekao je da su izvedena dva napada, jedan na samu zgradu konzulata i drugi na sigurnu kuću u koju se povuklo osoblje. On je dodao da je moguće da su ubačeni pojedinci u libijskim snagama bezbednosti javili napadačima lokaciju sigurne kuće.

Policijski zvaničnik je kazao da su četvorica uhapšenih lišeni slobode u svojim domovima i da za sada ne može detaljnije da govori da li pripadaju nekoj grupi i koji je bio motiv napada.

Iznenadni napad na američki konzulat započeo je u utorak u 21.30 sati, kada je nekoliko granata ispaljeno na sam kompleks u kome se konzulat nalazio, uz napad automatskim puškama.

Jedan od četvorice Amerikanaca koji su poginuli u napadu bio je bivši pripadnik specijalnih jedinica mornaričke foke, rekao je jedan neimenovani američki funkcioner za AFP.
Foto: Beta
Bivši američki komandos u američkim medijima je identifikovan kao 42-godišnji Glen Doerti, koji je u Libiji radio u misiji čiji je zadatak bio da uđe u trag osobama koje su koristile raketne bacače ispaljivane sa ramena, navodi francuska agencija.

Jedan od radnika privatne kompanije za obezbeđenje ispričao je da se u tom trenutku nalazio u dvorištu i da ga je šrapnel pogodio u nogu.

"Dok sam ležao u krvi, zid je preskočio jedan bradati napadač ispalivši u moju desnu još dva metka i uzvikujući: Ti neverniče, braniš nevernike", rekao je on za agenciju AP.

On se samo još seća da ga je neko od napadača kasnije pitao ko je on, na šta je odgovorio da je baštovan i nakon toga se onesvestio.
Foto: Beta
Ambasador Stivens i još jedan Amerikanac su ubijeni u tom prvom napadu. Libijske snage su onda evakuisale ostalo osoblje u sigurnu kuću, udaljenu oko kilometar i po od konzulata, da bi do novog napada došlo posle par sati.

Libijski zvaničnik ističe da se smatralo da ne postoji šansa da napadači prodru u konzulat, jer je okružen visokim zidovima.

Jedan od lokalnih novinara iz Bengazija kaže da je sam upad u dvorište konzulata započeo baš u trenutku evakuacije Amerikanaca.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da američka vlada nije povezana sa filmom "Nevinost muslimana" koji je izazvao proteste u muslimanskom svetu.
Foto: Beta
"Da budem jasna, a nadam se da je to i očigledno - vlada SAD apsolutno nema nikakve veza sa ovim filmom", rekla je Klintonova tokom susreta sa šefom diplomatije Maroka u Stejt departmentu.

Ona je istakla da administracija u Vašingtonu odbacuje njegov sadržaj i poruku koju film šalje.

"Za mene, lično, ovaj film je gnusan i uvredljiv", navela je Klintonova i dodala da se čini da sporni film ima "duboku ciničnu nameru - da kleveće jednu veliku religiju i izazove gnev", prenele su agencije.

Predsednik Barak Obama ponovio je sinoć na predizbornom skupu u Koloradu zahtev svoje zemlje da ubice američkog ambasadora u Libiji i napadači na konzulat moraju biti izvedeni pred lice pravde. Strasti se ne smiruju ni danas imajući u vidu da su islamske grupe u nekoliko država pozvale na još masovnije proteste posle uobičajene podnevne molitve petkom, zbog čega su SAD pojačale mere bezbednosti u svojim diplomatskim misijama širom sveta.

"Pažljivo pratimo razvoj događaja koji bi mogli da dovedu do još većih protesta", izjavio je portparol Bele kuće Džej Karni.

SAD su saopštile da su identifikovale Kopta Nakulu Baseleja Nakulu (55) iz južne Kalifornije kao ključnu osobu odgovornu za snimanje spornog filma.

Tužilaštvo je saopštilo da je u pitanju osoba koja je na uslovnoj slobodi pošto je osuđen za finansijske prestupe u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: