"Politika i Kosovo i EU na testu"

Bivši šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da je "politika i Kosovo i EU" na velikom testu nakon dobijanja jasnih uslova za početak pregovora.

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.09.2012.

19:01

Default images

On je dodao da je "najproblematičniji i potpuno nov" zahtev o potpisivanju ugovora o dobrosusedskim odnosima sa Prištinom.

"Politika i Kosovo i EU je na velikom testu. Ne bih išao toliko daleko kao neki analitičari da tvrdim da je kolabirala, ali će biti potrebno mnogo političkog umeća, takta i realizma u postizanju bolnih kompromisa sa Prištinom koji će moći da odagnaju za nas taj vrlo štetan izbor", kazao je Stefanović za agenciju Beta.

"Ovu poruku, posleđenu u nizu teških i loših poruka za našu državnu politiku, treba jako ozbiljno shvatiti i treba razumeti da je sada sve ono što se nagoveštavalo jasno formalizovano, tako da nema prostora za tumačenja", kazao je Stefanović.

"To je nešto na šta i te kako moramo obratiti pažnju i nikako se ne sme ignorisati niti zanemariti, jer su uslovi prvi put stavljeni na jedan papir sistematizovano i dostavljeni našoj javnosti otvoreno, precizno i taksativno", kazao je on.

Stefanović je dodao da odgovorno tvrdi da je jedini novi uslov tačka sedam, koja govori o neophodnosti postizanja pisanog sporazuma sa političkim i pravnim garancijama o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

"Naša vlast je imala mogućnost da eskivira ovakve strele ispaljene na državu Srbiju, nova vlast nema prostora i moraće uz mnogo truda i takta da priđe ovom pitanju i napusti put demagogije i lažnog patriotizma, što neće biti lako, s obzirom na ono što su obećali biračima", kazao je šef bivšeg pregovaračkog tima.

On je ocenio da lista uslova ostavlja mogućnost da sadržina sporazuma, koji se traži da Beograd napravi sa Prištinom, bude predmet dogovora i novih uslovljavanja, naročito kada se zna da će Priština biti nekonstruktivna i začaurena u svom nacionalnom projektu.

"Našu vlast ne čekaju nimalo laki dani, na njoj je velika odgovornost i ona se može prevazići zajedničkim državnim delovanjem bez lažnog patriotizma i demagogije", kazao je Stefanović.

"Vreme nam ističe, a plana za Kosovo ni na vidiku nema. Sada se pokazuje da se sve ono za šta smo bili kritikovani, a bilo je daleko manje od onoga što se traži od ove vlasti, vraća kao bumerang onima koji su te kritike iznosili", kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, DS će podržati vlast u teškim kontroverznim koracima koji ne vode ka priznanju Kosova.

Stefanović je naveo da smatra da uslovi nisu samo stav Nemačke već i drugih zemalja Zapada.

U Beogradu je visoki predstavnik vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije Andreas Šokenhof izjavio da će Nemačka tražiti od Srbije da pre početka pristupnih pregovora sa EU potpiše sa Prištinom obavezujući ugovor o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: