Dveri prete: Gej parade neće biti

Pokret Dveri učiniće sve da 6. oktobra ne dođe do gej parade i najavljuje da će demonstrirati protiv tog skupa, kaže predstavnik tog pokreta Vladan Glišić.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

15:30

Default images

"Gej parade u Beogradu ove godine neće biti", rekao je Glišić na konferenciji za novinare.

On je predstavnicima vlasti poručio da ne dozvole da se ove godine održi gej parada i dodao da će dati mogućnost državnim organima da reaguju i izbegnu nerede na dan održavanja parade.

Glišić: To je nedopustivo na beogradksim ulicama, jer ovo nije grad koji treba da bude gej prestonica.

B92: Ovo nije samo vaš grad. I ti ljudi žive u velikom procentu u Beogradu.

Glišić: Ne tražim ja da onda i heteroseksualci onda izađu na ulicu i pokazuju skaradnosti. Isto bih se zalagao da se i njima zabrani.

B92: Vi ste imali porodičnu šetnju.

Glišić: Pa jel' to skaradno?

B92: Ne, ali zašto mislite da je njihova šetnja skaradna?

Glišić: Uporedite šta se dešava u Kaliforniji na gej paradama...

B92: Ali pričamo šta se dešavalo u Srbiji pre dve godine...

Glišić: ...da, ali je stvar u tome što to ide u tom pravcu.

B92: Dakle, Vi u stvari i predviđate kako će Srbija izgledati za 10 godina?

Glišić: Ne, nego znamo kako će izgledati.

B92: Kako znate?

Glišić: Znamo, jer znamo koji su im stavovi.
Neredi na ulicama Beograda za vreme Parade ponosa 2010. godine (Foto: FoNet, Arhiva)
Dveri kažu da su protiv bilo kakvog nasilja ali i da Parada nije demokratsko pravo na protest, već sredstvo pritiska na javnost kojim se uništava i porodica.

Glišić kaže i da Beogradu nije potrebno još jedno izazivanje nereda kao ono 2010. kada je kako ocenjuje, policija tukla građane koji su se protivili Paradi.

On ujedno dodaje da će Dveri nastaviti borbu, nenasilnim, institucionalnim sredstvima i najavljuje kampanju protiv održavanja gej parade. Kaže i da će se Dveri obratiti i drugim institucijama - predsedniku Srbije i predsedniku parlamenta.

Prema njegovim rečima, taj pokret ne želi da diskriminište pripadnike LGBT populacije i kako je napomenuo, posledice svega što se tog dana može desiti snosiće sadašnja vlast, ukoliko dopusti da se ove godine ona i održi.

Na konferenciji je predstavljena knjiga "Globalno zaGEJavanje" koja govori o totalitarnoj ideologiji homoseksualizma. Predsednik Odbora za ljudska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Meho Omerović izjavio je povodom najavljene "Parade ponosa" i "Parade srama" da svi građani, posebno oni čija su prava ugrožena, imaju pravo na mirno organizovanje protesta i ne smeju ugrožavati prava drugih.

On kaže da će Odbor od MUP-a tražiti informaciju o predstojećim skupovima i da će se pratiti da li se u javnosti zloupotrebljava pravo na govor za poziv na obračun sa neistomišljenicima. Ako bude tako, država će to kažnjavati.

"Bez obzira da li se to sviđalo meni, vama, ovoj ili onoj grupaciji, organizaciji, udruženju... Moramo imati jednak tretman prema svima i samo tako ćemo pokazati da smo pravna država i da smo spremni da se menjamo i da pravimo jedno dobro društvo u kome će svima biti dobro," rekao je Omerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

276 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: