Muslimani u protestu zbog filma

Zbog američkog filma koji navodno vređa Alaha, danas su nastavljene demonstracije u Maroku, Tunisu, Sudanu i pojasu Gaze.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2012.

19:29

Default images

Nekoliko stotina muslimana demonstriralo je danas ispred konzulata SAD u Kazablanki.

Između 300 i 400 mladih aktivista okupilo se u blizini američkog konzulata, koji je pod snažnim obezbeđenjem policije, javio je AFP.

Neki od demonstranata uzvikivali su antiameričke slogane i vikali "Dole Obama!", ali nije bilo nasilja.

Američki ambasador u Tripoliju Kristofer Stivens i još troje Amerikanaca ubijeni su juče u Bengaziju kada su razjareni demonstranti, od kojih su neki bili naoružani, upali u američki konzulat.

U Kairu, nekoliko hiljada ljudi je takođe upalo u američku ambasadu tokom sličnog protesta zbog niskobudžetnog amaterskog filma pod nazivom "Nevinost muslimana", koji je, kako je preneo "Vol strit džornal", snimio Amerikanac izraelskog porekla Sem Basil i čiji su delovi objavljeni na Internetu.

Muslimani su u filmu prikazani kao nemoralni i nasilni, ruglu je izvrgnut i prorok Muhamed, a među temama su bili i homoseksualnost i pedofilija.

Pokret Muslimanska braća pozvao je Egipćane na mirne proteste u petak na kojima bi, kako je navedeno, bilo osuđeno vređanje islamske religije i proroka Muhameda.
Ambasada u Bengaziju posle napada (Beta/AP)
Demonstracije su danas održane i ispred američkih ambasada u Sudanu i Tunisu.

Tuniska policija je ispalila suzavac i gumene metke u vazduh kako bi rasterala grupu demonstranata salafista koji su se večeras okupili ispred američke ambasade.

Oko 300 demonstranata gađali su policiju kamenicama, palili američke zastave, uzvikujući slogane protiv američkog predsednika Baraka Obame, a policija je intervenisala kada su pokušali da probiju kapiju ambasade, prenele su agencije.

Za sada nema izveštaja o povređenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: