Avganistan zabranio Jutjub

Avganistanske vlasti zabranile su internet sajt Jutjub kako građani ne bi mogli da gledaju "bogohulni" američki film koji je izazvao proteste u Egiptu i Libiji.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2012.

16:14

Default images

"Rečeno nam je da zatvorimo Jutjub za avganistansku javnost, sve dok sa sajta ne bude skinut video snimak filma", rekao je za Rojters Aimal Mardžan, generalni direktor Odseka za informacione tehnologije u Ministarstvu. Reč je o filmu koji je uvredljiv za islam i proroka Muhameda i koji je navodno bio povod da se u konzulatu u Bengaziju ubije ambasador SAD.

Pored američkog ambasadora, u Libiji su ubijena još tri američka službenika.

U sličnim slučajevima, ocenjenim kao uvreda islama, ranije je u Avganistanu dolazilo do masovnih nasilnih protesta.

Protesti i napadi na američka predstavništva u Egiptu i Libiji bili su ispovocirani filmom izraelskog reditelja Sama Basila, koji živi u Kaliforniji, a koji je promovisao egipatski hrišćanin, ekstremno antimuslimanski orijentisan, rođen u SAD.

Protesti su počeli pošto su delovi filma - inače niskobudžetnog vesterna - objavljeni na internetu.

Film su, kao uvredljiv za islam i bogohulan, osudili Avganistan, Iran, Egipat i pokret Hezbolah u Libiji.

Dvočasovni film "Nevinost muslimana", koji je po Basilu finansiralo više odsto jevrejskih donatora, prikazuje Muhameda kao prevaranta, koji je između ostalog odobravao zlostavljanje dece.

Muslimani smatraju da je nedopustivo da se Muhamed na bilo koji način prikazuje, a kamoli vređa.

Objavljivanje karikatura proroka u jednom danskom listu izazvalo je 2005. godine žestoke demonstracije u muslimanskim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: