U Srbiji 4 samoubistva svakog dana

Srbija je po broju samoubistava u evropskom vrhu. Svakog dana u našoj zemlji četiri osobe oduzmu sebi život, a broj samoubistava mladih drastično se uvećao.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

16:45

Default images

Uprkos tome, jedino beogradsko telefonsko savetovalište za prevenciju samoubistava upravo danas prestaje da radi.

Taj telefonski broj je tokom protekle dve godine pozvalo više od 2.300 ljudi. Prema statističkim pokazateljima, u Srbiji svakog dana, u proseku, četvoro ljudi sebi oduzme život, ali se taj broj i dalje uvećava.

Muškarci se tri puta češće ubijaju od žena, objašnjava Branka Kordić, klinički psiholog i direktor Centra za prevenciju samoubistava.

“Najrizičnija grupa su muškarci, sredovečni, koji izgleda da su, u stvari, najveće žrtve tranzicije. Žene su sklonije pokušajima koji ne uspevaju, što ne znači da rizik nje velik. Ono što je isto jako zabrinjavajuće i uznemirujuće je porast broja samoubistva mladih u zadnjih deset godina”, kaže ona.

Broj samoubistava mladih uvećao se tokom poslednje decenije čak četiri puta.

Brojni problemi življenja, nezaposlenost, osećaj besperspektivnosti i neprihvatanja, rušenje partnerskih ili porodičnih veza i posebno usamljenost, mogu da izazovu beznađe i ulazak u začarani krug crnih misli da je živeti dalje nemoguće.

Noću su misli najteže i upravo su zato psiholozi telefonskog savetovališta radili noću od 8 uveče do 6 ujutro. Razgovori su trajali i po tri sata, a pružali su mnogo više od lekovitog slušanja

“Mi idemo i korak dalje. Čovek koji se javlja je suočen sa problemom koji obično dugo i traje. Mi hoćemo da vidimo šta je to što je urađeno u vezi sa problemom, da podsetimo ljude da su u prošlosti uspevali da reše probleme i da imaju mehanizme prevladavanja i da samo treba možda da se toga podsete”, kaže Branka Kordić i dodaje da je Srbija ne samo zemlja u tranziciji nego je traumatizovano društvo u tranziciji.

Psiholozi ukazuju da samoubistvo u najvećem procentu nije rezultat duševne bolesti, već ljudskih problema i da život može da se spase uz stručnu pomoć.

Jedino beogradsko telefonsko savetovalište za prevenciju samoubistava radilo je od februara 2010. Kuća Telekom ustupila je besplatnu telefonsku liniju, a gradski sekretarijat za zdravstvo kraće vreme je finansirao rad.

Kada su prvi put ostali bez sredstava psiholozi su volonterski dežurali devet meseci u želji da ostanu čuvari života. Danas od države očekuju da pokaže odgovornost i trajno omogući rad Centra.

Upozoravaju i da je Srbiji hitno potrebna nacionalna strategija za prevenciju samoubistava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: