Varnice između Tadića i Đilasa

Vanredna izborna skupština DS-a biće 10. novembra, a izbor rukovodstva stranke biće po delegatskom sistemu, odlučeno je na GO DS-a.

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

13:13

Default images

Članovi GO usvojili su predlog predsednika stranke Borisa Tadića da se izborna skupština održi 10. novembra, ali ne i njegov predlog da izbor rukovodstva stranke bude neposredan. GO je većinom glasova, 208 prema 144 prihvatio predlog Dragana Đilasa i Bojana Pajtića da izbor bude delegatski, a 4 čalana GO su bila uzdržana. Burna rasprava iza zatvorenih vrata.

Dragan Đilas je oko osam časova napustio sednicu Glavnog odbora, izašavši na sporedan izlaz tako da nije davao izjave novinarima.

Glavni odbor DS jednoglasno je usvojio izveštaj o radu između dve sednice koji je podneo predsednik partije Boris Tadić.

Predsednik stranke Boris Tadić je u otvorenom delu sednice tražio da izborna skupština bude 10. novembra i to da se održe neposredni izbori. Zamenik predsednika stranke Dragan Đilas je potom u delu koji je bio zatvoren za javnost tražio da izborna skupština bude 14. oktobra i da ona bude po delegatskom sistemu "jer ne treba čekati toliko dugo do novembra".

"Moraćete mene da smenite ako hoćete da izbori budu tada", rekao je Tadić Đilasu, na šta je ovaj odgovorio: "Ja samo iznosim mišljenje".

Kako saznajemo, potpredsednik DS-a Bojan Pajtić podržao Đilasov predlog da 14. oktobra bude izborna skupština kao i to da ona bude po delegatskom sistemu. Pajtić je takođe predložio i da ko god izgubi u izbornoj trci automatski, bude kooptiran u Predsedništvo stranke.

Potom su govorila i druga dva potpredsednika DS-a Dušan Petrović i Dragan Šutanovac.

Posle burne rasprave o izbornoj skupštini, o datumu njenog održavanja i načinu izbora rukovodstva stranke, članovi GO su glasali i čini se da su našli kompromisno rešenje - prihvatili su datum koji je predložio Boris Tadić, a način izbora stranačkog rukovodstva koji su predložili Đilas i Pajtić.

Predsednik stranke Boris Tadić je prvo podneo izveštaj o radu stranke u prethodnom periodu. Tokom svog dugačkog govora Tadić je između ostalog rekao i da je 20. maja, kada je izgubio na izborima za predsednika Srbije, hteo da da ostavku na mesto predsednika DS-a i podsetio na svoju izjavu "Vidimo se u nekom drugom filmu". 14. 40 - Iza zatvorenih vrata nastavljena je sednica GO DS-a. Demokratska stranka na svom sajtu uživo je prenosila sednicu GO DS koja je bila otvorena za javnost u delu dok je predsednik stranke Boris Tadić podnosio izveštaj.

14.35 - Predsednik DS-a završio je izlaganje na sednici GO DS-a. Potom je rekao da je on bio za to da sednica u nastavku bude otvorena za javnost, ali da poštuje odluku većine Predsedništva DS-a, koja nije bila za to. Upitao je zatim da li se neko predomislio i rekao da je spreman da se ponovo razmatra odluka ako je neko za to da sednica bude otvorena za javnost, ali kada se niko nije javio, Tadić je zamolio novinare da napuste salu Sava centra.

14.30 - Tadić je zakazao izbornu skupštinu DS-a za 10. novembar 2012. godine i tražio da se izbor izvrši neposrednim glasanjem.

Tadić je naveo da je protiv toga da se rukovodstvo stranke bira po delegatskom principu i da jedino neposredni izbor rukovodstva DS-a daje legitimitet.

"Vi ćete 10. novembra definisati pravce razvoja stranke", rekao je Tadić, podsetivši na reči Zorana Đinđića "Ako hoćes da menjaš Srbiju, menjaj prvo sebe".

Prema saznanjima B92, mnogo članova GO DS-a je juče i danas potpisalo zahtev da se vanredna skupština održi 14. oktobra i to po delegatskom sistemu. Potpredsednik stranke Bojan Pajtić je sinoć naveo da je sada za DS bolja delegatska izborna skupština.

Tadić se potom osvrnuo na optužbe da je odluke donosio "na dvoru", navodeći da to nije tačno i da nikada nije prekršio Statut stranke, već da se dogovarao sa svojim najbližim saradnicima.
Foto: Tanjug
14.25 - Boris Tadić kaže da bi Miodrag Rakić, inače šefa kabineta u vreme dok je Tadić bio predsednik Srbije, trebalo da ima važno mesto u vrhu DS-a. Kaže da oprašta napade koje dobija iz DS-a, da će ih istrpeti, da nikada neću odustati i da nastavlja da se bori.

Tadić se potom osvrnuo na optužbe da je odluke donosio "na dvoru", navodeći da to nije tačno i da nikada nije prekršio Statut stranke, već da se dogovarao sa svojim najbližim saradnicima.

14.15 - Tadić kaže da su potrebne promene u DS-u, kaže da se nije dovoljno bavio DS-om, ali da nema dva života, jer je bio predsednik Srbije.

Tadić kaže da se ni po koju cenu ne sme dozvoliti da DS, "bastion demokratije", potpadne pod uticaj finansijskih moćnika i tajkuna. "Tajkunske grupacije i finansijski moćnici i kriminalne grupe vrše pritisak na političke organizacije, želeći da realizuju svoje interese", rekao je Tadić i upozorio da se to ne sme dozvoliti.

Dodao je da budućnost DS-a treba da se usaglasi sa vizijom razvoja Srbije i da ta partija treba da bude jaka stranka socijaldemokratske orijentacije koja će brinuti o svim građanima. Kako je naveo, u srpskom društvu postoje pojedini predstavnici krupnog kapitala koji razorno deluju.

Prema njegovim rečima, DS mora da nađe rešenje za rastuće siromaštvo i nezaposlenost . "DS mora biti mnogo efikasnija nego što je bila u prethodnom periodu".
Foto: Tanjug
14.10 - "Ja sam posle majskih izbora imao čvrst stav da trebamo da idemo u opoziciju, ali sam bio u manjini. Ta moja namera je bila iskazana još 20. maja nakon drugog kruga predsedničkih izbora kada sam rekao - Vidimo se u nekom drugom filmu".

"Ja sam tada bio spreman da napustim mesto predsednika DS-a. Međutim, predsednitštvo stranke je htelo da ja ostanem, da budem premijer i da vodim pregovore o formiranju nove Vlade Srbije. Možda sam kriv što sam kao demokrata poštovao volju većine."

Tadić je zatim goovrio o pregovorima o formiranju nove Vlade Srbije, navodeći da je u tim pregovorima odlučio da ne prihvati ucene Mlađana Dinkića.

"Odlučio sam da ne prihvatim da Dinkić vodi i ministarstvo finansija, i privrede, i da vodi ekonomiju ove zemlje, jer on nije sposoban za to", rekao je Tadić, nakon čega se ponovo salom prolomio aplauz.

"Ako zbog odluke da Dinkić ne dobije svu kontrolu nismo napravili vladu, smatram da je to ispravno. Ja vam garantujem da bi posledica
takve odluke bila gubitak poverenja građana i vrlo brzo DS-a ne bi bilo ni u lokalnim vlastima", kazao je Tadić.

On je rekao da u politici niko nema pravo da se ponaša kao šahista pacer, jer takvi nisu u stanju da donose strateške odluke.

14.00 - Boris Tadić je naveo rezultate koje je Srbija postigla dok je DS bila na vlasti: istakao je da je Srbija dobila EU kandidaturu, da su ukinute vize za zemlje EU, da je okončana saradnja sa Haškim triubnalom, da je usvojena Rezolucija o Srebrenici, da su poboljšani odnosi sa susedima...
Foto: Tanjug
13.50 - "Ja ne kažem da je DS ugrožena, ali kažem da postoji opasnost da ona bude ugrožena", rekao je Tadić. Tadić kaže da je njegova krivica što nije brže i odlučnije smenjivao one koje je trebalo smenjivati, što je bio bolećiv prema nedelotvornim ministrima i nije smenjivao funkcionere koji se vezuju za korupciju.

Kako je naveo, grešio je što je bio previše popustljiv i što je pravio kadrovske greške kada je insistirao na ljudima koji imaju "bezobzirne ambicije".

"Uvek sam na svaku insinuaciju na korupciju obavio razgovor sa najvišim funkcionerima. Imao sam vrlo teške razgovore i dobijao uveravanje da nije istina", kazao je Tadić.

Takođe je naveo da je greška što je bio popustljiv i prema koalicionim partnerima DS-a iz prethodnog perioda ističući posebno Mlađana Dinkića, lidera URS-a, navodeći da je nerado bio spreman i da sa njim pregovara o formiranju vlade posle majskih izbora.

Dodao je da se nije obračunao sa tendencijama konfederacije stranke na prošlim izbornima, jer je konfederalizovana stranka stranka parcijalnih interesea.

"Bilo je neprincipijelnih sukoba mojih potpredsednika. Ispod površine vođena je bitka koja je bila otvorena i jasna borba, koja bi mogla biti razrešena neposrednim izborima, i greška je što nije bilo tih izbora jer bi izbegli lobiranje i ono što se desilo. Tolerisao sam bezobzirne ambicije, a to je opasno", kazao je Tadić.

13.45 - Boris Tadić je rekao da je njegova odogovornost za rezultate DS-a najveća, ali da nije jedina tj. da on nije jedini odgovoran za rezultate DS-a.

"Naše mane su naši najbolji učitelji ako ih pažljivo analiziramo", rekao je Tadić citirajući čuvenog nemačkog filozofa Fridiriha Ničea. Uz to navodi da je i sam kriv za greške DS-a jer je bio suviše popsutljiv.

"Jao si ga vama ako ponovo budem bio izabran za predsednika DS-a", rekao je Tadić. Nakon tog usledio je aplauz jednog dela članova glavnog odbora koji prisustvuju sednici.
Foto: Tanjug
13.41 - Tadić kaže da nije zadovoljan rezultatima majskih izbora jer je DS izgubila poluge vlasti, a DS je stožer demokratizacije zemlje. "Najveći neprijatelji DS-a su mafija, organizovani kriminal i finansijski moćnici tj. tajkuni, a najveći protivnici DS-a su oni koji imaju veze sa ovim finansijskim moćnicima".

13.37 - Tadić kaže da ovo neće biti obična sednica GO Demokratske stranke i ujedno najavljuje da ć,e osim o radu demokrata, između dve sednice Glavnog dobora u svom izveštaju navesti i šta je DS radio godinama unazad. Krenuo je od kraja 2003. godine kada je preuzeo DS.

13.33 - Borsi Tadić je počeo da podnosi izveštaj o radu DS između dve sednice GO demokrata. Na početku izlaganja osvrnuo se na izbor nove Vlade Srbije navodeći da veliki broj članova DS-a posebno na lokalu trpi velike pritiske.

13.29 - Sednici GO prisustvuje i Jelena Trivan, koja je juče podnela ostavku na mesto poptredsednice DS-a. Boris Tadić joj se zahvalio što je došla kao i na dosadašnjem radu koji je činila kao potredsednica DS-a.

13.28 - Članovi GO Demokratske stranke, prisutan 361 član, jednoglasno su usvojili zapisnik sa prethodne sednice. Zapisnik je usvojen jednoglasno, što je Boris Tadić prokomentarisao rečima: "Jednoglasno! Verujem da će tako biti usvojene sve današnje odluke". Tadić vodi sednicu GO DS.

13.25 - Predsednik DS-a Boris Tadić, zamenik predsednika Dragan Đilas i potpredsednici Bojan Pajtić, Dragan Šutanovac i Dušan Petrović ušli su u salu Sava centra. Veliki broj fotoreportera slika članove predsedništva. Tadić sedi između Pajtića i Đilasa.

Demokratska stranka na svom sajtu uživo je prenosila sednicu GO DS koja je bila otvorena za javnost u delu dok je predsednik stranke Boris Tadić podnosio izveštaj.
Foto: Tanjug
Na koji način će demokrate birati novo rukovodstvo biće poznato nakon današnje sednice. Tadić je juče izjavio da će na sednici Glavnog odbora zatražiti izbornu skupštinu stranke i najavio da će se kandidovati za novi mandat na mestu predsednika DS-a. On je poručio da postoji opasnost da izgubi u trci za predsednika stranke, ali da je, ipak, optimista.

S druge strane vojvođanski i beogradski odbor DS-a zalažu se za to da izbori za predsednika stranke budu delegatski, a ne neposredni i da budu održani 14. oktobra. Kako saznaje B92, 260 od ukupno 430 članova Glavnog odbora traži izbore po delegatskom principu.

Tadić je za "Danas" izjavio da je Dragan Đilas osporio njegov autoritet na mestu predsednika stranke i dodao da će sve što ima reći na današnjoj sednici GO.

"To je uradio u javnosti i van organa stranke, što je po mom mišljenju kršenje Statuta", objasnio je on.

Dan uoči sednice Glavnog odbora DS, potpredsednica DS Jelena Trivan podnela je ostavku na tu funkciju, a održana je sednica užeg Predsedništva stranke, kao i sednica beogradskog i pokrajinskog odbora stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

273 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: