Vulin: Srbija poštuje svoje potpise

Instrukcija Vlade Srbije o regionalnom predstavljanju Prištine pokazala je da je ovo ozbiljna vlada i da Srbija poštuje svoje potpise, izjavio Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Nedelja, 02.09.2012.

20:36

Default images

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da se radi o nastavku sprovođenja postignutih sporazuma u kome država Srbije sebi omogućuje da bude važan faktor na svim regionalnim forumima i ujedno da privremene institucije Prištine ne mogu više da imaju taj luksuz da budu tamo gde Srbija nije.

"Srbija će biti svuda i braniće interese svojih građana i sve ono što je regulisano Rezolucijom 1244 u Ustavom Srbije", poručio je Vulin u izjavi Tanjugu.

Ono što je, prema njegovim rečima, najvažnije jeste da se i na ovaj način pokazuje da Srbija i privreme institucije Prištine nisu predstavljene na isti način.

Na pitanje B92 da li se na ovu odluku može gledati kao na indirektno priznanje Kosova, Vulin je odgovorio da to ni na koji način nije priznanje:

“Mi možemo da dozvolimo da nas privremene institucije na Kosovu izguraju. Mi možemo da dozvolimo da nema ko da brani interese naše zemlje i našeg naroda. Mi možemo to da uradimo i da se pravimo da na taj način čuvamo Ustav i zakon. Ne, mi i Ustav i Rezoluciju 1244 apsolutno poštujemo na ovaj način. Naš cilj je da pokažemo, i da nam svi relevantni faktori u ovoj zemlji i svetu pokažu da Srbija država i Kosovo sa zvezdicom - privremene institucije u Prištini, nisu isto predstavljene”, rekao je Vulin za Radio B92.

Kosovo, kako je objasnio, imaće zvezdicu pored naziva, a na početku i u svakom dokumentu u prvom predstavljanju i pominjanju imena Kosova moraće da stoji fusnota koja je dogovorena.

Takođe, i u prostorijama gde se održava sastanak neće biti nikakvih zastava i obeležja takozvane Republike Kosovo.

Republika Srbija će koristiti svoj puni kapacitet zaštite svojih interesa, ali isto će pokazati asimetrično predstavljanje, i ujedno dokazati da ova država poštuje što je dogovoreno, poručio je Vulin.

"Mi smo pouzdan partner i to očekujemo i od svih ostalih", istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na pitanje kada očekuje nastavak dijaloga sa Prištinom, Vulin je objasnio da je Srbija u tehničkom i političkom smislu, kao što se vidi, spremna da razgovori "počnu danas".

"To uopšte nije do nas. Mi smo veoma zabrinuti što od strane privremenih institucija u Prištini često možemo da slušamo izjave u kojima se nešto uslovljava ili u kojima se dijalog čak stavlja pod znak pitanja da li će ga uopšte biti. Kao što se vidi, Srbija je spremna za dijalog", istakao je Vulin.

Istovremeno, u funkciji direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, on je ocenio neprihvatljivim da vozačke dozvole Republike Srbije, koje važe, kako je naveo, na svakoj tački zemaljske kugle, ne važe na prostoru "na kojem određena ovlašćenja vrše privremene institucije Prištine".

To, prema njegovim rečima, nije dobar signal i ne prija dijalogu, i dokazuje da se Priština trudi da onemogući dijalog.

Vulin je upitao zašto se, na primer, u Nemačkoj sa srpskom dozvolom mogu voziti automobili sa nemačkim tablicama, a to nije moguće na Kosovu.

"To su stvari koje govore da Priština želi da se dijalog odloži ili da ga ne bude. Mi smo za dijalog spremni", zaključio je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: