Tuča zbog hidroelektrane na Limu

Projekat hidroelektrana na Limu već dugo nailazi na protivljenje lokalnih nevladinih organizacija, koje su zabrinute za ekološku ravnotežu u tom delu Srbije.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

18:51

Default images

Javna rasprava u Prijepolju završila se nedavno i fizičkim obračunom, ali u kanadskoj kompaniji REV tvrde da se ceo projekat radi u skladu za svetskim standardima i zakonima Srbije.

Javna rasprava u opštini Prijepolje 15. avgusta, o studiji o proceni uticaja na životnu sredinu izgradnje hidrocentrala Brodarevo 1 i 2 na Limu, koju planira kanadska kompanija REV, završila se tučom, a najdeblji kraj tada su izvukli Amel Kurbegović i njegov otac.

“Došli su momci koje mi poznajemo iz naše sredine koji su nas brutalno pretukli, predstavili se kao obezbeđenje kompanije, odnosno za izgradnju brana, bez ikakvih legitimacija, u zgradi opštine pretukli su nas. Moj otac je dobio teške telesne povrede, prelom nosa sa dislokacijom, napukla mu je jagodična kost, ja sam dobio više udaraca u glavu,” kaže Amel Kurbegović iz NVO Prijatelji Brodareva.

U kanadskoj kompaniji međutim kažu da oni nemaju nikakve veze sa incidentom i da njima najmanje odgovara epilog svega, a to je odlaganje dobijanja potrebnih odobrenja .

“Nama je jako žao što je do tog incidenta došlo, jer ljudi koji su se skupili u zaista velikom broju i koji su želeli da nešto čuju i saznaju o uticaju tih hidroelektrana na okruženje, samim tim nisu imali više nikakvu šansu da bilo šta komentarišu, da daju predlog, da bilo šta pitaju i nešto više o tome saznaju,” kaže Milan Ćušić iz REV-a.

A do sukoba je došlo jer se nekoliko nevladinih organizacija iz Brodareva i Prijepolja protivi izgradnji hidrocentrala na Limu koja bi uništila postojeći ekosistem .

“Kada bi se ova brana izgradila ona bi ekonomski trajala 30 godina, nijedan kilovat energije ne bi ostao ovde, ona bi služila za zadovoljenje energetskih potreba nekih drugih država, a posle 100 godina bi imali jednu potpunu ruinu i par miliona kubika mulja koji bi bespovratno uništili hidroenergetski obnovljivi potencijal reke Lim,” tvrdi Sreten Đorđević, advokat nevladinih organizacija koje se protive izgradnji.

U kompaniji međutim kažu da su u pitanju dve relativno male akumulacije , jedna je 10 miliona kubika i druga od milion kubnih metara, sa praktično beznačajnim uticajem na okruženje .

“Projekti hidroelektrana procesi mogu da traju stotinama godinama, samo treba po nekad promeniti turbine. Najbolji primer je Nijagara u Kanadi koju je izgradio Srbin Nikola Tesla,” kaže Majls Tompson iz REV.

Pravni zastupnik nevladinih organizacija Sreten Đorđević kaže da kanadska firma nema nikakve reference potrebne za realizaciju ovako ozbiljnog projekta i kaže da za sve ima dokaze . Međutim u kompaniji REV kažu da iza njih stoje ozbiljni fondovi, i dodaju da su već imali kontakt sa ljudima koji ih sada napadaju u medijima .

“Pa oni su u jednom trenutku došli u našu kompaniju, ponudili saradnju, doneli su elaborat sa sobom u kome su objasnili svoje namere, gde su stavili 20 i kusur kratkoročnih mera i isto toliko dugoročnih ciljeva za koje su rekli da ako mi prihvatimo da finansiramo sve te njihove zahteve, oni će podržati naš projekat,” rekli su.

U Ministarstvu energetike rečeno je za B92 da su upoznati sa celim slučajem i da se zbog incidenta u Prijepolju stalo sa izdavanjem saglasnosti za nastavak projekta. Takođe, kako su rekli za B92, zbog promene vlasti se čekaju zvanična kadrovska rešenja, i dok se to ne desi ne mogu da iznose svoje stavove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: