Poslednje pripreme za aeromiting

Dva dana uoči međunarodnog aeromitinga kojim će biti obeležen jedan vek vazduhoplovstva u Srbiji, pripreme su u završnoj fazi.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

16:44

Default images

Gosti učesnici pristižu iz 11 zemalja iz celog sveta. Oni će, zajedno sa našim pilotima, u vazduhu pokazati ne samo svoje letačko umeće, već i mogućnosti svojih vazduhoplova.

Na aerodromu u Batajnici američki i ruski piloti jedni pored drugih. Piloti poznate ruske vazduhoplovne akro-grupe "Striži" koja leti na migovima 29, već su stigli, i pored spekulacija da se možda neće pojaviti, jer je u Moskvi uhapšen komandir te jedinice Valerij Morozov.

Avijacija SAD predstaviće u izložbenom delu vazduhoplove F16 i KC 135.

Na visinama od nekoliko hiljada metara, uz akrobacije - na testu izdržljivosti su i piloti i njihove letelice.

“Uvek čovek izdrži više nego vazduhoplov, trikovi nisu potrebni, potrebna je samo dobra obuka", kaže Janež Gaubi, pripdnik Vazduhoplovstva Slovenije.

Njegova koleginica Sandra Radovanović, pilot Vojske Srbije, kaže da pilotski poziv zahteva visoku fizičku i psihičku pripremu. “Što znači da uvek moramo biti spremni na kojekakve i nepredviđene situacije, samim tim to dosta opterećuje naš organizam. U toku leta, pogotovo kad su visoke temperature, izgubimo i do dva kilograma", objašnjava ona.

Verovatno najstariji učesnik aeromitinga Mirko Anžel letenjem se bavio i profesionalno i iz ljubavi, ima više od 12 000 sati u vazduhu, a na aeromitingu će predstaviti svoj oldtajmer Kraguj. Ujedno je i među retkim pilotima - nosocima zlatnog letačkog znaka.

"Svoju letačku karijeru nemam nameru da završim, leteću, pitaju me mnogi kad ću da prestanem, a ja kažem - prestaću kad umrem, ako me zdravlje do tada služi, a inače punim za šest meseci 70 godina života i 50 godina aktivnog letenja", kaže Anžel.

"To je stvar koja se dobija za izuzetne zasluge u ratnom vazduhoplovstvu, to je stara sa zvezdom, to je bilo Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo u ono doba, danas je malo drugačije", dodaje on.

Aeromiting će biti prilika da se prikažu i oldtajmeri i najnovija čuda tehnike, biće to prilika i za ljubitelje i za profesionalce, i za iskusne pilote od SAD pa sve do Rusije.

Sa aerodroma u Batajnici avioni će poleteti u nedelju u 10 časova, a miting će trajati do 17 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: