Kontroverze oko izbora Carevića

Imenovanje Dejana Carevića za šefa kabineta ministra pravde izazvalo je mnogo kontroverzi u domaćoj javnosti.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

16:21

Default images

Dok stručna javnost smatra da postavljanje nekadašnjeg pripadnika Šestog odeljenja unapred devalvira buduće aktivnosti ministarstva pravde i ministra, u Nemanjinoj navode da je u pitanju naručena kampanja.

Slučajevi poput ubistva Ivana Stambolića, Slavka Ćuruvije, atentata na Vuka Draškovića, pripisuju se zloglasnom Šestom o deljenju DB-a, iako postoji samo jedna presuda protiv prvog čoveka te službe za pripremu napada u Budvi.

Posle više od 13 godina, priča o jedinici formiranoj van uobičajene prakse i pravila ponovo je aktuelna, a razlog je čovek koji je počeo da radi u ovoj zgradi. Dejan Carević sada je novi šef kabineta ministra pravde, a nekada jedan od malobrojnih pripadnika te jedinice.

Dejan Carević nije želeo da govori za B92, već je samo poručio da je o njemu izneto mnogo neistina i da nema nameru da ih komentariše.

I nadležni iz Ministarstva pravde nisu želeli da daju izjave. Kažu da nemaju ni razloga za to i naglašavaju da je posredi “beskrajno glup napad medija pod kontrolom DS-a”.

Međutim, advokat Dragoljub Todorović smatra da kritike na račun ministarstva jesu utemeljene. Naglašava da je ovo moguće jer nije urađena lustracija i da je potez ministarstva skandalozan.

On kaže i da će takve odluke baciti senku odmah na početku na tim koji treba da nastavi da se bavi reformom pravosuđa, da reši pitanje korupcije, da radi na donošenju novih zakona.

“Kao advokata koji sam zastupao u tim sporovima i Vuka Draškovića i porodice Stambolić i Ćuruvija, za mene je odmah to veliki znak sumnje da će to nešto biti kad se dovodi čovek iz Šestog odeljenja kome je šef bio Ratko Romić koji je osuđen na 7 godina zatvora”, kaže Todorović.

Zbog imenovanja Carevića protestovao je i SPO, stranka čiji je lider bio meta atentata u čijoj pripremi je učestvovao prvi čovek Šestog odeljenja.

Carević je bio radnik DB-a u vreme političkih ubistava i državnog terora i to u Šestom odeljenju koje je osnovano 1999. godine, a šef mu je bio Ratko Romić, nesporni učesnik u organizaciji ubistva Slavka Ćuruvije, atentata u Budvi i verovatno i svih drugih političkih zločina DB počinjenih 1999. i 2000. godine.

U Šesto odeljenje regrutovana su petorica najpouzdanijih radnika DB-a i sedmorica probranih pripadnika Legijinih "crvenih beretki".

SPO je saopštio i da se nada da će to imenovanje biti poništeno da ne bi bilo korišćeno za zataškavanje i aboliciju zločina Miloševićevog režima.

Ovim povodom oglasila se i Danica Drašković, supruga lidera SPO-a, koja kaže da je imenovanje saradnika Dejana Carevića na mesto šefa kabineta ministra pravde skandalozno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: