"Taton": Tijanić da dostavi snimak

Branioci osuđenih zbog učešća u ubistvu Brisa Tatona uputili su direktoru RTS Akelsandru Tijaniću molbu da dostavi video snimak sa izjavom očevica Dragana C.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

14:06

Default images

Odbrana traži od Tijanića da postupi po Zakonu o informacijama od javnog značaja i Višem sudu u Beogradu dostavi video snimak izjave Dragana C., koju je 20. septembra 2009. između 13 i 14 časova dao novinaru RTS-a Vladi Palikući, rekao je danas Tanjugu branilac Dejana Puzigaće, Svetozar Vujačić.

Advokat je naveo da je očevidac u tom intervjuu rekao sve što je naveo i u svojoj pisanoj izjavi - da francuski navijač Taton nije bačen sa ograde, već da je sam skočio sa stepenica i da mu je u policiji sugerisano da promeni takav iskaz.

Kako je Apelacioni sud odbio da ga sasluša kao svedoka, on je odlučio da svoju izjavu overi u sudu i dostavi je advokatima odbrane, preko kojih se prethodnih dana pojavila u medijima.

"Ukoliko RTS ne može da dostavi snimak, neka dostavi bar transkript razgovora između očevica i novinara", naveo je Vujačić i dodao da je tek posle emitovanja tog 12-minutnog priloga u "Beogradskoj hronici" policija pozvala na razgovor Dragana C.

Njegov iskaz iz policije, međutim, nikada nije stigao do tužilaštva, napomenuo je advokat, ističući da je braniocima trebalo dve godine da pronađu tog svedoka čije su saslušanje predložili u žalbenom postupku, ali je Apelacioni sud to odbio.

Ako RTS ne bude udovoljio zahtevu branilaca, Vujačić je najavio da će se obratiti povereniku za zaštitu informacija od javnog značaja Rodoljubu Šabiću, a po potrebi i drugim institucijama.

Vujačić je napomenuo da mu se svakodnevno javljaju očevici tuče koji žele da svedoče, mahom konobari iz kafića na Obilićevom vencu, koji nisu bili saslušavani tokom procesa.

Branioci osuđenih juče su podneli Višem sudu u Beogradu zahtev za ponavljanje krivičnog postupka.

Ukoliko tročlano vanraspravno sudsko veće tog suda usvoji zahtev, postupak će biti ponovljen u odnosu na svih 14 navijača "Partizana" koji su učetvovali u masovnoj tuči na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. kada je na smrt pretučen Taton - navijač francuskog Tuluza.

Ponavljanje postupka se traži jer sudovi ni prvostepeni (Viši sud u Beogradu) niti Apelacioni nisu kao dokaz cenili ni transkript telefonskog poziva prolaznice, koja je Hitnoj pomoći prijavila da je Taton pao preko ograde, odnosno da nije bačen.

Transkript razgovora dobili su, kako tvrde, od Hitne pomoći sa potpisom direktora te ustanove.

Branioci 10 osuđenih krajem februara su podneli Ustavnom sudu ustavnu žalbu kojom traže da naloži Apelacionom sudu u Beogradu ponovno odlučivanje po žalbama mahom pripadnika navijačke grupe Partizana "Irudućibili".

Apelacioni sud u Beogradu je krajem januara prepolovio kazne osuđenima za učešće u ubistvu francuskog državljanina Brisa Tatona u Beogradu 2009. godine, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

Optuženi su, prema presudi, tokom masovne tuče opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: