Vučić: Srbija neće pristupiti NATO

U razgovoru s komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Deborom Ešenhurst, Aleksandar Vučić naglasio da Srbija neće pristupati NATO-u.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

12:31

Default images

Umesto toga, objasnio je ministar odbrane, Srbija će u okviru Partnerstva za mir nastaviti da razvija dobru saradnju sa svima.

Tokom sastanka, istaknut je značaj saradnje u okviru Programa državnog partnerstva, koji je obostrano važan i koristan u svim segmentima bilateralne vojne saradnje, navedeno je u saopštenju Ministrastva odbrane.

Ministar Vučić izrazio je nadu da će Nacionalna garda Ohaja i u narednom periodu nastaviti sa podrškom procesu reforme sistema odbrane, posebno u oblastima profesionalizacije oružanih snaga, učešću na zajedničkim obukama i vežbama, jačanje kapaciteta regionalne saradnje i daljeg usavršavanja i školovanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što će, zajedno sa ambasadorkom SAD Meri Vorlik i komandantom Nacionalne garde Ohaja, imati čast da prisustvuje svečanom obeležavanju završetka radova na renoviranju zgrade osnovne škole "Svetozar Marković" u Kraljevu, koju su zajednički realizovali pripadnici Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije u okviru projekta "Humanitarna asistencija" Evropske komande SAD.

Pored toga, Vučić je zahvalio američkoj strani za pomoć u opremanju i modernizaciji savremenim sistemima i donaciji 17 vozila tipa Hamer, koji će putem Programa inostrane vojne pomoći biti dopremljeni Vojsci Srbije.

Posebno je istakao značaj ekspertske pomoći Nacionalne garde za dalji razvoj baze "Jug" i skoru obuku vojnih sveštenika Vojske Srbije.

Ešenhurstova je istakla da je Program državnog partnerstva sa Srbijom jedan od najkvalitetnijih koji SAD ostvaruju sa više od 60 država u svetu i potvrdila nastavak podrške i pomoći u svim težišnim oblastima saradnje.

Predložila je da ministar Vučić uskoro poseti Saveznu državu Ohajo i upozna se s kapacitetima i mogućnostima Nacionalne garde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

194 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: