Preti nam još veća nestašica lekova

Vlada formirala mešovitu grupu koja treba da obavi reviziju cena registrovanih lekova. Privatni apotekari kažu da je to loše i da će biti još veće nestašice.

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2012.

09:34

Default images

Podsetimo, Vlada je donela odluku o pojeftinjenju 300 lekova, u vreme kada u Srbiji vlada nestašica nekoliko stotina medikamenata zbog, kako kažu farmaceuti, njihove male cene na tržištu. Upravo zbog toga će ova poslednja odluka vlade doprineti samo još većoj nestašici lekova, kaže Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apotekara za B92.

"Mi apelujemo na vladu i ministarstva zdravlja, finansija i trgovine, koji učestvuju u ovim promenama cena, da još jednom razmisle o ovoj odluci i da je povuku jer ovo govori da onoga čega nema tek neće biti ako je došlo do pojeftinjenja. Pojeftinjenja nisu mnogo velika i ona će definitivno stvoriti još veće nestašice lekova", ističe Rajevac.

Podsetimo, nestašica lekova u apotekama i zdravstvenim ustanovama širom Srbije postala je očigledna početkom leta, mada nekih lekova u apotekama nema ni godinu dana. Proizvođači novih lekova okupljeni u Udruženju INOVIA upozoravali su da je kurs po kom se obračunava cena lekova od 99, 3 dinara nerealan i da su proizvođači na gubitku, u trenutku kada je realan kurs 117 dinara.

Zbog toga je to udruženje i tražilo da se koriguje kurs po kom se obračunava cena lekova, ali to do sada nije urađeno. Kao drugi razlog nestašice preko 500 lekova navodi se i kašnjenje u registraciji pojedinih medikamenata.

Za to vreme, apoteke nemaju neke od osnovnih lekova, kao na primer sirup za snižavanje temperature kod dece "brufen", a jedno vreme nije bilo ni paracetamola, zatim nema ni pojedinih antibiotika, lekova za smirenje...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: