Vladika: Za sušu krivi grešnici

Valjevski vladika Milutin pozvao je sve vernike da se u nedelju, 26. avgusta, okupe u Hramu Hristovog Vaskrsenja u ovom gradu i molitvom prizovu kišu.

Izvor: 021

Petak, 24.08.2012.

13:57

Default images

Kako piše novosadski portal 021, episkop je u zvaničnom pozivu naveo da su ljudski gresi krivi za sušu koja je pogodila Srbiju, i da je važno da se svi vernici pokaju za svoja loša dela kako bi Bog poslao padavine.

"Mnogi se sada pitaju, zašto je Gospod dozvolio da se takva nesreća sruči na zemlju? Zašto takva kazna? Naravno, ljudski gresi i nebriga za prirodni poredak od Boga dat tvorevini, razlog su ovakvih nesreća na zemlji.

Ali mi ne smemo da okrivljujemo druge, da kod drugih tražimo razlog za nesreću koja nas je spopala. Ona se sada tiče svih i neka svako obrati pažnju na sebe i neka se svako pokaje za svoje grehe, i kao što Ilija rečju zadrža kišu od zemlje, i opet rečju nizvede je sa neba, i mi da se molimo za Ilijine molitve Bogu da pošalje sa neba kišu žednoj zemlji ovoj", navodi se u pozivu koji je uputila Eparhija valjevska.

S druge strane, udruženje "Ateisti Srbije" smatra da je episkopov poziv prevara za proširenje pastve, i smatra da je neprikladno da crkvena lica optužuju narod za sušu, izvrćući pri tom same korene jedne nauke kao što je meteorologija.

"Svakome ko ovih dana prati vremensku prognozu, naime, jasno je da je geofizička nauka meteorologija, koja se zasniva na praćenju određenih parametara u atmosferi, prognozirala promenu vremena i padavine upravo za nedelju, 26. avgust u večernjim satima i u noći između nedelje i ponedeljka", kaže za Radio 021 predsednik ovog udruženja Andrija Šrek.

Episkop će u nedelju liturgiju služiti u Hramu Hristovog Vaskrsenja, i u produžetku iste služiti moleban za kišu, dodaje portal 021.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

298 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: