Usaglašen plan za posledice suše

Na sastanku predsednika vlade Ivice Dačića i resornih ministara usvojeno je 15 mera za sprečavanje štete od suše, koje bi sutra trebalo da usvoji Vlada Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2012.

18:37

Default images

Sastanku su prisustvovali ministar za poljopivredu Goran Knežević, za finansije i ekonomiju Mlađan Dinkić, trgovinu Rasim Ljajić i potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

Premijer Dačić rekao je da će Vlada Srbije na sutrašnjoj sednici usvojiti mere koje predviđaju oslobađanje poljoprivrednih proizvođača jednog broja obaveza prema državi. Osim toga država će intervenisati na tržištu, a planirane su i mere za podsticaje u stočarstvu, naglasio je Dačić.

Ješić je izjavio da neće biti proglašena elementarna nepogoda od suše, koja je zadesila Srbiju.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je najveći deo predloga Vlade Vojvodine za saniranje posledica suše u poljoprivredi.

"Neće biti proglašena suša kao elementarna nepogoda, ali su to mere za sprečavanje štete od posledica suše na kojima je insistirao predsednik Vlade Srbije kao i mi iz Vojvodine", rekao je Ješić.

"Nama nije važno kako se to zove, važno je da se neke mere preduzmu", poručio je Ješić.

Prema njegovim rečima, ostalo je još da se usaglasi regresiranje jesenje setve i to bi trebalo da se reši u narednih desetak dana.

Vlada Vojvodine zatražila je danas od Vlade Srbije da ovogodišnja suša u pokrajini bude proglašena elementarnom nepogodom, jer je procenjeno da će rod kukuruza i drugih ratarskih kultura biti umanjen za oko pet miliona tona, čime će poljoprivreda u pokrajini biti oštećena za oko milijardu evra.

Prema rečima Ješića, na osnovu prikupljenih podataka iz 45 gradova i opština Vojvodine, evidentirano je da su štetu od suše pretrpeli usevi na površini većoj oko 1,4 miliona hektara.

Nezapamćena suša ovog leta u Srbiji prouzrokovala je velike podbačaje u rodu kukuruza, soje i drugih jarih useva, a prema ranije iznetim procenama stručnjaka, ukupna šteta u biljnoj proizvodnji mogla bi da iznosi više od dve milijarde dolara.

U Ministarstvu poljoprivrede su procenili da će ovogodišnji rod kukuruza i soje biti bezmalo prepolovljen u odnosu na lanjski, a rod suncokreta i šećerne repe biće za 20 do 40 procenata manji od prošlogodišnjeg.

Ministar Knežević izjavio je ranije Tanjugu da će se to negativno odraziti i na spoljnotrgovinski bilans, jer su to izvozni proizvodi, ali i na domaće tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: