Radnici povređeni u požaru

Četiri radnika su povređena jutros u požaru na gradilištu benzinske pumpe NIS petrol na ulazu u Gornji Milanovac. Trojica su zadržana na bolničkom lečenju.

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2012.

10:11

Default images

Vatra je izbila pri varenju cevi na pumpi koja se trenutno adaptira.

Tri radnika iz Ćuprije su zadobili teške, a jedan radnik iz Užica lakše telesne povrede i oni su prebačeni u bolnicu u Gornjem Milanovcu, rečeno je Tanjugu u Policijskoj upravi Čačak.

Kako je za agenciju Beta kazao načelnik hirurške službe Tomislav Pejović, od četvorice radnika trojica su zadržana na lečenju, a četvrti radnik iz Užica pušten je kući.

Inspekcija rada je utvrdila da se pri sečenju poklopca šahte rezervoara brenerom zapalio zaostali gas u cevima.

Povređeni su Vladimir S. (61) koji je zadobio opekotine lica i udova, Miomir N. (37) koji ima opekotine lica i obe ruke i Saša M. (41) koji je zadobio opekotine lica i vrata. Svi povređeni su iz Ćuprije.

Milan Erić šef Odseka za preventivnu zaštitu Odeljenja za vanredne situacije u Čačku kaže: “Požar je nastao prilikom izvođenja radova na sanaciji kvara na TNG rezervoaru, znači rezervoaru tečnog naftnog gasa. Prilikom odgrejavanja jednog šrafa na prirubnici tečne faze pretakališta rezervoara - dakle, radilo se sa otvorenim plamenom, brenerom. Rezervoar je bio napunjen vodom, a i najverovatnije da nije dovoljno ispražnjen cevovod rezervoara do pumpe za pretakanje TNG a, tako da su te zaostale pare tečnog naftnog gasa, izazvane paljenjem otvorenog plamena sa aparatom za varenje, izazvale požar prilikom kog je povređeno četiri radnika, od kojih je jedan teže”.

Povređeni radnici zbrinuti su u bolnici u Gornjem Milanovcu, a prema rečima Dr Mira Lazarevića direktora ovog Zdravstvenog centra niko nije životno ugrožen.

“Na sreću radi se o lakim povredama, površnim opekotinama po licu, rukama I najverovatnije će sutra biti pušteni kući,” kaže dr Miro Lazarević , direktor ZC Gornji Milanovac.

Istraga će pokazati da li su preduzete sve bezbednosne radnje na ovom gradilištu, a inspektor Milan Erić kaže da je i Ljiljana Majstorović, inspektorka za rad, upozoravala radnike na opasnosti rada na velikim vrućinama.

“Kolege iz Ministarstva rada dolazile su ovde, vršile su uviđaj, jer ona je napomenula da je dolazila pre nekoliko dana ovde i da je rekla radnicima da obrate pažnju na potencijalnu opasnost, pošto su velike vrućine i TNG ističe. Znači da najverovatnije TNG nije bio dovoljno ispražnjen iz samog cevovoda rezervoara od TNG, pa je to izazvalo ovaj manji požar,” kazao je Erić.

Ukoliko se tokom istrage pokaže da je bilo propusta u bezbednosnim procedurama na gradilištu, protiv odgovornih će biti podnete i prijave.

Srećom vatra nije dovela do eksplozije, koja je mogla da ugrozi radnike na gradilištu, žitelje stambenih objekata u neposrednoj blizini benzinske pumpe, ali i sve one koji se na Ibarskoj magistrali zateknu u trenutku eksplozije.

NIS: Proverava se izvođač

Naftna industrija Srbije saopštila je da je pokrenula proveru podizvođača radova na rekonstrukciji benzinske stanice "Gornji Milanovac 2", gde su četiri radnika povređena.

"Do požara, koji se dogodio jutros u 06.30 časova na benzinskoj stanici, došlo je prilikom izvođenja radova na delu instalacije rezervoara za tečni naftni gas", navodi se u saopštenju NIS-a.

Kako se navodi u saopštenju, u trenutku požara na benzinskoj stanici svi rezervoari su bili prazni, a požar je ugašen u kratkom roku.

Dodaje se da je izvođač bio ugovorom obavezan da tokom radova primenjuje sve mere iz oblasti bezbednosti, zaštite i zdravlja na radu, a da je NIS imao sve neophodne dozvole za izvođenje radova na pumpi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: