Tadić: DS je nacionalna institucija

Lider DS Boris Tadić ne veruje u novo cepanje njegove stranke koja je, kako kaže "nacionalna institucija izuzetno bitna za budućnost Srbije".

Izvor: B92

Petak, 17.08.2012.

15:49

Default images

On kaže da se u DS analiziraju i utvrđuju odgovornost i krivica za izborni poraz, da s tim nije bilo potrebno žuriti jer od DS sada ne zavisi sudbina zemlje."Ceo septembar će biti mesec analize izbornih rezultata i dešavanja u DS na stranačkim organima, a početkom meseca na Glavnom odboru će svako imati priliku da kaže svoj stav, da se utvrdi odgovornost, ali i krivica."

On je u intervjuu za agenciju Beta istakao da će tražiti da sednica Glavnog odbora DS, na kojoj će biti konačna analiza izbornog rezultata, bude potpuno otvorena za javnost, rekavši da građani Srbije treba da znaju šta se dešava u DS.

"Izborni poraz je nesumnjivo jak udarac na stranku, posle četiri godine značajnog udela u vlasti na svim nivoima i ostavio je uticaj na dešavanje u samoj stranci, koja se sada pregrupiše i priprema za snažnu i konstruktivnu opoziciju", rekao je Tadić.

"Nije bilo potrebe za žurbom, jer od toga šta se dešava u DS nije zavisila sudbina zemlje niti egzistencija građana, plate i penzije. Sudbina zemlje i građana zavisi od stranaka koje su sada na vlasti i zato je trebalo sagledati šta će one uraditi u prethodnom periodu", rekao je lider DS.

Tadić je istakao da stranke u opoziciji nemaju takvu vrstu rokova, što ne znači da odluke treba sporo donositi, ali da je u ovom trenutku veoma važno pažljivo izmeriti - šta je i čija odgovornost, a drugo - čija je krivica.

"Treba razlikovati te dve stvari, ja sam posle izbora rekao da je odgovornost na meni, ali treba izmeriti ko je kriv za rezultate izbora", poručio je Tadić.

On je naveo i da je spreman da se analizira i njegova krivica, da je to Demokratska stranka i da se uvek vladao u skladu s principima organizacije, ne bežeći ni od krivice ni od odgovornosti.
Foto: Beta, Arhiva
"Ali odmah sam preuzeo odgovornost na sebe i sada želim da vidim kako će reagovati svi ostali funkcioneri DS, od potpredsednika pa do opštinskih organizacija. Kako će oni proceniti svoju odgovornost, a i svoju krivicu, imajući u vidu rezultate izbora od 2004. do danas, jer se završio jedan ciklus DS, njenog rada i doprinosa reformama", kazao je on.

"U DS ne postoji suštinski problem, jer je veoma važno da se donesu dobre odluke i utvrdi održiva politika da ne bismo plaćali cenu u budućnosti", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, DS je formatirana za vreme koje je prošlo i potrebne su promene u organizaciji DS za vreme koje dolazi.

"DS je danas opoziciona stranka i ne može da ima istu strukturu organizacije kao u vreme dok je bila jedna od ključih stranaka vlasti. Te pripreme su u završnoj fazi i zato je potrebno određeno vreme da izađemo sa predlozima za iduću sednicu GO i da ispoštujemo zajednički dogovor da ta sednica bude početkom septembra", istakao je Tadić i ocenio da DS ima dobra rešenja za budućnost i za vreme koje dolazi.

Predsednik DS je ocenio da ne postoji problem sa motivisanošću članstva, već sa motivisanošću funkcionera DS za te poslove u narednom periodu.

"Potpuno je neupitno da li je članstvo DS motivisano za angažman. Međutim, funkcioneri DS nisu samo 'stari' članovi stranke, već i ljudi koji imaju svoje vrlo konkretne interese i naravno da u situaciji kada stranka izlazi iz vlasti, kao i svaka stranka na svetu, suočava se sa iskušenjima tipa - da li su funkcioneri spremni da i u novim okolnostima, u opoziciji, budu aktivni. To će biti predmet naše analize i donećemo zaključke i odluke za vreme koje dolazi", rekao je Tadić.
Foto: Beta, Arhiva
On je ponovio da bi užurbanost mogla da dovede do loših odluka i da ne bi bila utvrđena prava odgovornost i prava krivica, niti mere i projekcija poslova za naredni dolazak DS na vlast.

Istakao je da će članovima GO DS reći kako vidi prošlost, sadašnjost i budućnost DS i da će to biti prilika da se proveri njegov, kao i rad drugih, navodeći da je DS jedina stranka koja na svakoj sednici Glavnog odbora može da opozove svog predsednika neusvajanjem njegovog izveštaja, kao i da sazove vanrednu skupštinu.

Tadić je rekao da ne veruje u mogućnost cepanja DS, iako se u prošlosti mnogo puta cepala, jer bi to, kako je ocenio, bilo veoma štetno "i za DS i za Srbiju", kao što je i štetno da se bilo kakvi nesporazumi i razlike u mišljenju iznose u javnost, jer od toga korist imaju samo politički i socijalni protivnici DS-a.

On je rekao da je svako pitanje i svaka odluka bila na Predsedništvu i Glavnom odboru DS, da su za takve odluke svi glasali, da su imali priliku da iznesu svoje mišljenje, da se usprotive nekoj odluci, kao i da je on sam bio više puta u manjini, ali da je poštovao mišljenje većine i da je uvek poštovao Statut DS.

Tadić je podsetio da je DS učestvovala u pregovorima o formiranju vlade na osnovu odluke Predsedništva DS, ali je naveo da je njemu od prvog dana bilo jasno da će vladu sastaviti stranke koje su kasnije to i učinile.

Predsednik DS je poručio da će "ovaj put" podeliti odgovornost sa svim članovima Glavnog odbora, za razliku od svih prethodnih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: