Dve godine zatvora za "Pusi rajot"

Članice ruske pank grupe "Pusi rajot" proglašene krivim za huliganizam motivisan verskom mržnjom i osuđene su na kaznu od po dve godine zatvora.

Izvor: B92

Petak, 17.08.2012.

00:23

Default images

Moskovski Hamovničeski sud time je prihvatio optužbu tužilaštva da su Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jekatarina Samucevič krive za rasplamsavanje međuverske mržnje i vređanje osećanja vernika zbog akcije u Hramu Hrista Spasitelja, u februaru, kada su otpevale pesmu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Glavni sudija Marina Sireva je tokom izricanja presude obrazložila da su optužene krive za huliganizam motivisan verskom mržnjom i da su u svojim akcijama zanemarile socijalni red.

Ona je navela da su članice pank grupe počinile krivično delo huliganizma izvođenjem pesme pank molitve protiv predsednika Rusije Vladimira Putina u glavnoj moskovoskoj crkvi, kao i da nisu pokazale nimalo poštovanja. One su "pažljivo planirale" svoju akciju od 21. februara u moskovskoj katedrali Hrista Spasitelja i došle su u crkvu da bi poslale političku poruku protiv Putina, navela je sudija.
Foto: Beta
"Svojim ponašanjem. Samucevičeva, Tolokonjikova i Aljohina su grubo prekršile javni red, narušile spokojstvo građana, prekinule normalno funkcionisanje katedralnog sabora, pokazale nepoštovanje prema posetiocima i služiteljima hrama, duboko uvredile i ponizile osećaje i religiozne orijentacije pravoslavnih vernika. One su, očigledno, politički motivisane skočile na mali deo pored oltara s namerom da obave svoj politički čin, primoravajući i druge da u njemu učestvuju, zanemarujući pri tom socijalni red i mir i oskrnavivši sveti moment molitve Bogu i nanoseći štetu ortodoksnim vernicima koji su se nalazili u crkvi", rekla je sudija.

Pankerke su odbacile krivicu, navodeći da je to bila čisto politička akcija, usmerena protiv Vladimira Putina i suvišnog zbližavanja Ruske pravoslavne crkve i vlasti uoči predsedničkih izbora, a odbrana je najavila žalbu na sudsku odluku.

Policija je danas ispred zgrade suda uhapsila oko 60 ljudi koji podržavaju "Pusi rajot", među kojima i opozicionara, šahistu Garija Kasparova i levičara Sergeja Udaljcova.

Šahovski velemajstor Kasparov je prilikom privođenja ugrizao policajca.

Moskovska policija je saopštila da priprema materijal o tom incidentu, javio je Itar-Tas pozivajući se na pres službu moskovske policije.
(Foto: Tanjug)
Podsetimo, slučaj moskovskih muzičarki izazvao je brojne kritike zapadnih pop zvezda, ali je i podelio Rusku pravoslavnu crkvu.

Tužioci su tražili kaznu od tri godine i ocenili da tri članice benda treba da budu "izolovane od društva". Neki mediji su ocenili da bi članice benda mogle da budu poslate u radni logor, odnosno kažnjeničku koloniju, gde bi ih sačekali najgori zatvorski uslovi za žene i gde će deliti barake sa više od stotinu žena.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da, prema njegovom mišljenju, grupa koja je u februaru u najvećoj moskovskoj crkvi - Crkvi Hrista Spasitelja, izvela pank molitvu protiv njega, ne bi trebalo da dobije strogu kaznu zbog tog incidenta.
Foto: Beta
Glavna pevačica benda Nadežda Tolokonjikova uporedila je suđenje s represijama iz doba diktature Staljina i upozorila da ruski politički sistem srlja ka propasti.

Tolokonjikova je, obraćajući se prošle sedmice sudu, izjavila da je suđenje "politička naredba za represiju, (koja podseća) na standarde staljinističkih trojki", aludirajući na specijalne brze sudove sovjetskog diktatora.

Ona je, takođe, navela da se zajedno s druge dve članice, Marijom Aljohinom i Jekaterinom Samutsjevič, oseća nemoćno pred državom.
Foto: Beta
Suđenje pobuđuje veliko interesovanje kako u Rusiji, tako i međunarodnoj zajednici. Više međunarodnih organizacija već mesecima pozivaju ruske vlasti da odustanu od procesa i strogog kažnjavanja ženskog benda.

Brojne poznate ličnosti kao što su Madona, bivši "Bitls" Pol Mekartni, glumac Deni de Vito podržale su "Pusi rajot".

Protesti zbog sudskog procesa ruskim pankerkama iz grupe "Pusi rajot" zakazani su u mnogim evropskim i svetskim gradovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

292 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: