Zaustavljen požar kod Hilandara

Srpski vatrogasci zaustavili su požar kod manastira Hilandar na Svetoj Gori i manastir više nije ugrožen, izjavio je Predrag Marić.

Izvor: B92

Petak, 10.08.2012.

21:27

Default images

Požar je sinoć oko 22 sata lokalizovan na oko 1.300 metara od Hilandara, a posle toga je počela da pada i kiša koja je pomogla u gašenju požara, rekao je Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije i dodao da su svi vatrogasci dobro i da nema povređenih.

Predstavnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Bojan Glamočlija rekao je juče da su, pored vatrogasaca iz Srbije, u pomoć pritekli i grčki vatrogasci i monasi sa Svete gore, pripadnici grčke vojske, kao i da se vatra gasi iz helikoptera.

"Posle noćašnje obilne kiše požar je pod kontolom. Ima još mesta gde se vidi dim. Helikopteri dejstvuju na onim mestima gde ne može da dopre ljudska noga. Ekipa iz Srbije neće ostati da dežura, već će dežurati samo Grci, najmanje nedelju dana", rekao je za B92 Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke poslove. On je kazao i da se prave protivpožarne linije oko Hilandara, kao i da će se u gašenje požara uključiti dodatne snage iz Srbije od desetak ljudi i tri kamiona.

Kako je za B92 izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, pedesetak vatrogasaca su tokom celog dana i večeri, uz pomoć šumara i monaha, raščišćavali teren kako bi napravili protivpožarne puteve. On je rekao da su "srpski vatrogasci dobro i da posao ide kako treba".

"Vatrogasci iz Srbije, drvoseče i monasi napravili su dve linije odbrane od požara u blizini manastira Hilandar, a ukoliko bude duvao vetar istog smera kao jutros, vatra bi mogla da dođe do prve linije odbrane", rekao je Marić.

Grčka vojska je pritekla u pomoć Svetoj gori i dopremljeno je još 50 vojnih kamiona, objavljeno je na sajtu manastira Hilandar.

U međuvremenu, grčki premijer Antonis Samaras proglasio je vanredno stanje na Svetoj gori.
Foto: Hilandar.org
Ministar za Makedoniju i Trakiju Teodoros Karaoglu je sinoć na sastanku sa igumanom Hilandara arhimandritom Metodijem, kako je navedeno, preneo stav premijera da je gašenje požara na Svetoj gori sada prioritet u Grčkoj zbog velikog obima vatrene stihije i moguće ugroženosti manastira.

Grupa bugarskih vatrogasaca uputila se danas u Grčku da bi pomogla u gašenju požara koji od srede plamti na Svetoj gori.

Bugarska je uputila osam vatrogasaca u dva vozila, 18 rendžera i opremu za seču šuma, prenela je bugarska novinska agencija BTA.

Od petka ujutru u gašenju požara učestvuju i helikopter i dva aviona. Marić je rekao da su mu srpski vatrogasci preneli da efekti grčke avijacije i nisu tako veliki, s obzirom na to da se radi o ogromnoj površini od oko 3.000-4.000 hektara borove šume, pune smole, koju je vatra zahvatila.
Foto: Hilandar.org
"To je stara borova šuma, puna smole i brzo gori", kazao je Marić i naveo da se linije odbrane prave bagerima.

Sveštena opština Svete gore je naredila svim drvosečama na Svetoj gori da se pridruže akciji proširivanja protivpožarnih puteva oko Hilandara, piše Hilandar.org. Vatrogasno-spasilačka ekipa iz Srbije od svog dolaska neprestano obara stabla i osigurava glavnu liniju odbrane, prenosi portal manastira.

Od prethodne večeri, usled nepovoljnog pravca vetra, vatra se pomerila za 1,5 km ka Hilandaru. U odnosu na liniju odbrane koju predstavlja protivpožarni put u oblasti Proto Nero, požar je udaljen samo 700m, što predstavlja izuzetno veliku opasnost po odbranu Hilandara, objavljeno je na tom sajtu.

Znatno teže je stanje na Peloponezu, gde je u delu sreza Arkadija proglašeno vanredno stanje. Za sada je izgorelo 3.000 hektara rastinja i useva.
Foto: Hilandar.org
Svi radnici koji rade na obnovi Hilandara, a koji nisu angažovani na odbrani od požara, izašli su redovno na gradilište i rade po planu na obnovi Velikog konaka.

Hilandarski monasi održavaju redovna bogosluženja i vrše svoja poslušanja, ali se obustavljaju sve pokloničke posete Hilandaru. U ostalim svetogorskim manastirima posete su dozvoljene, dok Hilandar nije u mogućnosti da prima posetioce, jer su svi smeštajni kapaciteti popunjeni.

U ovom trenutku u manastiru su smešteni srpski vatrogasci, grčki vatrogasci i radnici i pripadnici grčke vojske.

Hilandar je 2004. godine zahvatio požar, od koga se manastir još nije oporavio i još se restaurira. Šteta je procenjena na 8 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: