Tabakovićeva: Tkaj, tkaču vetra...

Od kada se pominje kao najozbiljniji kandidat za mesto guvernera, predsednica Administrativnog odbora Jorgovanka Tabaković retko priča sa novinarima.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.08.2012.

16:43

Default images

Prija joj, kako kaže, verbalna ilegala. Ipak u neformalnom razgovoru za B92 kaže da bi trebalo uskladiti plate u državi, pa i smanjiti platu guverneru. Beži od konkretnog odgovara da li će ona biti novi guverner.

"Ima jedna divna formulacija za tu vrstu priče: Tkaj, tkaču vetra, ako, kad bi, da li, da smo, a nismo mogli", rekla je Tabakovićeva.

Izmene Zakona o Narodnoj banci plod su, kako kaže, timskog rada vladajuće koalicije. Ipak, priznaje da je na zakonu radila sa Mlađanom Dinkićem, ministrom privrede i finansija i liderom URS-a.

"Jeste timski rad, zamislite mene i Mlađu kako radimo timski. Da, radili smo zajedno, je l` vam čudno?", upitala je ona i slegla ramenima.

Opozicija navodi da ih najavljena kontrola centralne banke od izvršne vlasti podseća na scenario iz devedesetih godina.

"To znači razaranje sistema NBS, razaranje monetrne, a onda i fiskalne politike. Trošenje deviznih rezervi finansiranje sumnjivih političkih investicija i vrlo brzo mi možemo da dođemo u situaiciju iz 1992-93. godine. Za šest ili 12 meseci svi će prati ruke od ovog zakona i smene", ističe Bojan Đurić iz LPD-a.

"Ovo je privremena mera da se određena osoba izabare na mesto guvernera i nema veze i ne može dovesti do pada dinara i svega ostalog. Ako je stručna javnost ocenila guverenera, ovo je golo partijsko preuzimanje. A ovo je prvi zakon i po njemu se vidi kako će nova vlast raditi", upozorava Borislav Stefanović iz DS-a.

Ipak, neki od predstavnika vladajuće koalicije smatraju da je potrebno devizne rezerve koristiti za podsticaje u privredi.

"Mi ništa ne dobijamo od kredita koji su skupi. Zašto ne bismo uložili ako imamo pare? Da ne bude imate pare, a krov vam prokišnjava", kađe Dragan Marković Palma, narodni poslanik i lider JS.

U iščekivanju usvajanja zakona o Narodnoj banci i izbora novih ljudi, potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić tvrdi da on neće biti među tim novim licima. Na pitanje da li je kandidat za viceguvernera, odgovora: "Ja sam u šali rekao da sam kandidat za sve osim za načelnika Generalštaba, jer nisam general... To su razne priče".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: