Izbor novog guvernera u ponedeljak?

Novog guvernera NBS Skupština će najverovatnije izabrati u ponedeljak, nakon što bude usvojila izmene Zakona o NBS o kojima se trenutno vodi oštra polemika.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.08.2012.

12:06

Default images

Guverner NBS Dejan Šoškić podneo je danas ostavku na tu funkciju zbog, kako je naveo, usvajanja izmena Zakona o NBS kojim se narušava nezavisnost te institucije.

Poslanici od 11 sati polemišu o izmenama Zakona o NBS. Vladajuća koalicija tvrdi da je centralna banka loše radila i nanela veliku štetu Srbiji, a opozicija da se sada ugrožava put u EU.

Šoškić je o ostavci obavestio predsednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića, ističući da nove zakonske odredbe otvaraju mogućnost stručne degradacije i donošenja odluka unutar NBS kojima bi se mogla podstaći ekonomska i finansijska nestabilnost u zemlji.

Jorgovanka Tabaković iz SNS, koja u javnosti važi za najozbiljnijeg kandidata za guvernera NBS, nije htela da za B92 potvrdi hoće li ona biti novi guverner i kada će to biti.

"Ima jedna divna formulacija za tu vrstu priče: Tkaj, tkaču vetra, ako, kad bi, da li, da smo, a nismo mogli", rekla je ona. Sa Šoškićem je saglasan i poslanik DS-a i doskorašnji premijer Srbije Mirko Cvetković, koji je u skupštinskoj raspravi istakao da je izmenama i dopunama Zakona o NBS predviđena mogućnost da centralna banka kupuje na sekundarnom tržištu državne hartije o vrednosti, što, kako je naveo, omogućava masovno štampanje novca bez pokrića.

"Ne kažem da će se to desiti, ali je članom 18 data eksplicitna mogućnost za to", rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, ovaj zakonski predlog nije smeo da bude podnet na usvajanje po hitnom postupku jer uređuje ključnu oblast, pa je prethodno bilo neophodno organizovati javnu raspravu.
Foto: Tanjug
Cvetković je napomenuo i da je neuobičajeno da takav ključni zakon ne predlažu resorni organi kao što je Ministarstvo finansija ili NBS već grupa poslanika.

Povodom obrazloženja izmena zakona time da su NBS i guverner vukli loše poteze u pogledu kursa i kontrole banaka, on je ocenio da je to obrazloženje kontradiktorno, jer se onda donošenjem novog zakona aboliraju oni koji su za takve odluke odgovorni. Cvetković je ocenio da se time zakonu daje politička kvalifikacija i onemogućava se druga strana da iznese argumente. Prema njegovim rečima, taj zakon kao "nasrtaj na nezavisnost NBS", posle propisa o smeni državnih službenika i propisa da nosioci upravnih ovlašćenja zavise od izvršne vlasti, treći je u nizu koji Srbiju vraćaju unazad.

Poslanik SVM Laslo Varga
istakao je na početku rasprave da SVM, koji je inače podržao program nove vlade, neće podržati predložene izmene, jer smatra da bi njihovo usvajanje načinilo štetu procesu evropske integracije Srbije i ugrozilo nezavisnost NBS.

"Srbija će usvajanjem prekršiti Sporazum sa EU o stabilizaciji i pridruživanju kojim se obavezala na usklađenost pravnog sistema i prekršiti obaveze za dobijanje statusa kandidata. Jedan od deset uslova za dobijanje statusa kandidata bio je podizanje nivoa nezavisnih institucija", rekao je Varga.

On je kritikovao i to što se predložene izmene zakona razmatraju po hitnom postupku, bez javne rasprave, i naveo da je protivno skupštinskom Poslovniku to što u obraloženju zakona nema izjave o usklađenosti sa evropskim propisima.

Poslanik SPO Aleksandar Jugović je rekao da "donošenje zakona samo da bi se smenio Šoškić" nije u skladu sa evropskim tekovinama i podsetio da se sada očekuje "oštra reakcija Brisela".

"Molim vas, pokušajte da se izborite sa željom da na sve čelne funkcije postavite svoje ljude. Ovo nisu reforme, reforme su ono što se obećavalo u predizbornoj kampanji. Ovo nisu koraci ka departizaciji, koju su potpisali lideri vladajuće većine. Postoje javna preduzeća, postoje drugi načini da se zadovolje partijski kadrovi i apetiti, ali ne činite to preko NBS", rekao je Jugović. On je takođe podvukao da će, ako se usvoji predlog o izmenama zakona, to "usporiti put Srbije ka EU".
Foto: Tanjug
I poslanik LDP Žarko Korać je rekao da je razmatranje po hitnom postupku suprotno Poslovniku i istakao da je nelogično što postoji "hitni postupak o NBS, a ne postoji hitno objašnjenje koja je nova ekonomska politika nove vlasti".

"Umesto da imamo jedan hitni ekspoze o ekonomskom programu, a onda da govorimo o NBS, mi radimo suprotno. Iza smene guvernera kriju se promene politike, za koju niko ne zna kakva će biti. Niko nam nije rekao šta je bilo pogrešno, šta će se raditi, kakva će biti monetarna politika i kakva je nova koncepcija ekonomske politike. A mi strahujemo i da možda prave koncepcije i nema", rekao je Korać.

On je dodao da "ako je ovo prvi zakon koji će doneti nova vlast, onda ona definitivno nije na dobrom putu".

Poslanik LDP Bojan Đurić ponovio je da će nakon ovih promena Srbija doći u tačku u kojoj joj preti najveća opasnost od povratka u devedesete godine.

"To znači uništavanje sistema NBS, monetarne i fiskalne politike, trošenje deviznih rezervi i finansiranje sumnjivih političkih investicija", rekao je Đurić.
Foto: Tanjug
Narodni poslanik Dragan Marković Palma rekao je da će Jedinstvena Srbija, čiji je on lider, podržati Zakon o NBS.

"Kabinet guvernera je veoma iskusan kada je u pitanju monetarna politika. Smatram da zakone ne treba da donose teoretičari iz kabineta kao što je to bio slučaj u poslednjih 20 godina. Kada se predloži neki zakon mora da se konsultuju stručnjaci. Ne možete da imate ekonomsku sigurnost ako imate više korisnika od obveznika, zato će JS podržati ovaj zakon", istakao je on.

Marković je naveo i da će Srbija čekati još šest godina do ulaska u EU. Prema njegovim rečima, do tada "moramo da vodimo računa o penzionerima i radnicima".

Poslanik SPS Branko Ružić izjavio je da se izmene ne tiču personalnih rešenja bilo kog kandidata, pa ni aktuelnog guvernera Dejana Šoškića, već da služe kako bi se sistem funkcionisanja NBS doveo do optimuma.

"Nezavisnost NBS je garantovana Ustavom, a sada se samo uvodi nova kategorija odgovornosti prema nosiocima suvereniteta, odnosno prena građanima Srbije", rekao je Ružić.

Niko od poslanika još nije želeo da se upušta u pravu raspravu o kadrovskim rešenjima. U javnosti se očekuje da će posle usvajanja ovog predloga biti smenjen guverner Šoškić, a kao novi guverner spominje se funkcionerka SNS Jorgovanka Tabaković. Ipak, o tome se ne govori javno.

O svemu što je prethodilo ovoj sednici, stavovima, ali i optužbama vladajuće većine, opozicije, ali i nezavisnih stručnjaka pročitajte u posebnoj vesti.

Arsić: Parlament da bira funkcionere NBS

Foto: Tanjug
Poslanik SNS Veroljub Arsić je u ime predlagača obrazlagao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o NBS, koji je podigao mnogo prašine u javnosti. Prema ovom Predlogu funkcionere NBS bira parlament.

On je odbacio tvrdnje opozicije da Predlog zadire u nezavisnost i samostalnost delovanja NBS i da se donosi samo radi smene guvernera Dejana Šoškića.

Arsić je postavio pitanje da li samostalnost znači da onaj koji "samostalno donosi odluke u centralnoj banci nije odgovoran za svoje postupke."

"Opozicija ima pravo da kritikuje, ali što se tiče hitnosti donošenja ovih izmena jasno je da je bilo neophodno brzo delovati, jer se loše posledice činjenja ili nečinjenja u NBS već uveliko osećaju", rekao je Arsić.

Arsić je rekao i da nije istina da predlog nije usklađen sa sistemom nadzora i kontrole centralnih banaka u EU.

"To je čest izgovor ovih dana, ali ističemo da je u velikoj meri baš taj model korišćen za izradu ovog predloga", rekao je Arsić.

On je u ime predlagača, grupe od 105 poslanika, ponovio da su ključne novine Predloga vraćanje nadzorne funkcije skupštini, izbor svih funkcionera NBS u parlamentu, proširivanje nadležnosti Saveta NBS, te ograničavanje ovlašćenja guvernera i Izvršnog odbora.
Foto: Tanjug
Arsić je ponovio i da bi trebalo ispitati sve navode o načinu na koji su nastali "ogromni problemi u Srbiji" i istakao da NBS nije ispunjavala svoju funkciju - održavanje finansijske stabilnosti na tržištu i kontrolu finansijskih institucija.

On je ocenio da je centralna banka najviše zatajila u delu nadležnosti koji se odnosi na kontrolu finansijskih institucija i naveo da će zbog loše kontrole NBS država iz džepa poreskih obveznika morati da izdvoji 350 do 400 miliona evra radi sređivanja stanja u pojedinim finansijskim institucijama.

Naveo je i primer jedne banke koja je delom u državnom vlasništvu, a koja je falsifikovala izveštaje uz pomoć revizorske kuće. NBS je na njih dala saglasnost i odobrila isplatu dividendi, da bi se zatim dobit te banke naglo pretvorila u gubitak.

Nakon Arsićevog izlaganja, prvi su se za reč javili iz poslaničkog kluba DS i postavili pitanje da li su u parlament stigla mišljenja iz NBS i Vlade Srbije o ovom predlogu, kako bi "rasprava bila kvalitetnija". Odgovor je bio odričan, zbog toga što, kako je navedeno, ta mišljenja nisu neophodna za raspravu.

Poslanik DS Borislav Stefanović izjavio je nešto kasnije da izmenama Zakona o NBS nova vlast nastoji da partijski preuzme nezavisne institucije iz čega se vidi njihov dalji pravac delovanja.

"Nakon što je stručna javnost rekla ono što je rekla, jasno je da je ovde reč o pravnom nasilju koje dugo nije viđeno, kojim nova vlast pokušava da se otarasi guvernera koji im ne odgovara", rekao je on.

Sednica je počela potvrđivanjem mandata novim poslanicima koji su zamenili one koji su imenovani na druge funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: