Udovički:Novi zakon će uništiti NBS

Bivša guvernerka Narodne banke Kori Udovički kaže da će novi zakon o Narodnoj banci potpuno uništiti nezavisnost te institucije i ugroziti put Srbije ka EU.

Izvor: Beta

Sreda, 01.08.2012.

21:55

Default images

"Program sa MMF-om koji nam je hitno potreban biće dobrano odložen, a stručnost i profesionalnost rukovođenja narodnom bankom će biti ozbiljno ugrožene", navela je Udovički u izjavi povodom predloga izmena zakona o NBS kojim je predviđeno da Skupština ponovo bira sve funkcionere centralne banke.

Udovički je ocenila da nije bitno šta piše u zakonu, već to da će „nova vlast zameniti celo rukovodstvo NBS svojim poslušnicima".

"Sad će nezavisnost NBS biti potpuno uništena. I pravna država bi nestala, da je uopšte postojala. Ovako će i privid pravne države nestati, pa će, shodno tome, ugrožen biti napredak Srbije ka Evropskoj Uniji", navela je Udovički i dodala da je najviše brine "što je ovo baš igranje ruskog ruleta sa srpskom privredom".

Odlučnost da se smene ljudi može samo da znači da neko stvarno hoće da troši rezerve i štampa novac, rekla je ona i dodala da ne veruje da je moguće naći desetak ozbiljnih profesionalaca da popune rukovodstvo i Savet NBS.

Odbacujući floskulu da je "fer da i nova vlast postavi svoje ljude" u NBS, Udovički je navela da takva odluka nove vlasti samo znači da postoje snažni interesi koji žele poslušnog guvernera.

Ona je podsetila da nezavisnost i stručnost Narodne banke garantuje institucija Saveta NBS koja bira i smenjuje Guvernera, a u kome sede neki od najuglednijih stručnjaka.

"Da želi da vlada uz jačanje institucija, nova vlast uspostavila bi svoj uticaj nad NBS izborom novog člana Saveta NBS, svake godine po jednog. Kroz dve godine, imala bi većinu. Ali novoj vlasti se izgleda suviše žuri", navela je ona.

Udovički je podsetila da u svetu danas i privrednici i građanstvo i praksa štite nezavisnost centralnih banaka jer je svima u interesu da devizne rezerve budu u sigurnim rukama, i da centralna banka ograniči prostor političarima da štampanjem novca kupuju glasove i vreme na račun građana.

"Ako se zbog ovoga oduži pregovaranje sa MMF-om, ako pod pritiskom novi guverner bude štampao novac, ako zato bude inflacije, zna se ko će da strada 'novi guverner i novi savet', kao i većina privrednika i građana Srbije", zaključila je Udovički.

Podsetimo, ranije danas oglasio se i SNS saopštenjem u kom se kaže da su licemerne ocene bivšeg režima da će izmena zakona o NBS dovesti do urušavanja finansijskog sistema i nestabilnog kursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: