Zakon zabranio "bolonjske" diplome

Prva generacija "bolonjaca“ na pojedinim fakultetima još čeka na izdavanje diploma i to – protivzakonitih, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 17.07.2012.

11:06

Default images

Stotine diplomiranih studenata generacije 2006/2007. godine na nekim od fakulteta Univerziteta u Beogradu ne mogu da dobiju diplome jer pravnici kažu da njihovo izdavanje nije po zakonu.

Diplomirali su, fakulteti su poslali Univerzitetu diplome na potpisivanje, ali ih stručne službe stopiraju zato što su studije upisali po starim programima, iako je bio već usvojen novi zakon o visokom obrazovanju. Sa fakulteta je stiglo i obrazloženje da nisu mogli nikako da se upišu po novim programima, jer je tek posle upisnog roka usvojen novi statut Univerziteta, a posle i statuti fakulteta.

Dekani Biološkog i Geografskog fakulteta uputili su dopis Senatu, tražeći da se ova nepravda prema studentima hitno ispravi.

"Sa istim problemom studentima nekih fakulteta diplome su već izdate, a naše čekaju. Svake godine slali smo izveštaje i dobro se znalo po kom programu i po kom zakonu smo upisali studente. Niko do sada nije reagovao, već se čekalo da diplomiraju pa da se ospori izdavanje diploma", rekla je prof. dr Jelena Knežević Vukčević, dekan Biološkog fakulteta.

Slična je situacija i na Geografiji. V. d. dekana Geografskog fakulteta prof. dr Miroljub Milinčić takođe je zatražio da se diplome izdaju. Jer, kako objašnjava, sve je urađeno po zakonu, u skladu sa tadašnjim konkursom za upis.

Rektor prof. dr Branko Kovačević stao je na stranu fakulteta i obećao da će studenti dobiti diplome bez obzira na kršenje zakona.

"Potpisaću njihove diplome, pa neka dolazi i prosvetna inspekcija ako hoće", kaže on.

Na Građevinskom fakultetu, na primer, otkriva prof. Marko Ivetić, prorektor BU, neki studenti su već četiri godine na korak do diploma, koje nikako da budu izdate na Univerzitetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: