Obeležen Dan ustanka - FOTO

U Beloj Crkvi kod Krupnja danas je obeležen Dan ustanka - 7. jul, polaganjem venaca na bistu Žikice Jovanovića Španca i drugih učesnika ivandanjskih događaja.

Izvor: Tanjug

Subota, 07.07.2012.

14:39

Default images

Programom i prigodnim skupom obeležen je dan koji se uzima za početak borbe protiv fašizma u Srbiji.

Pred brojnim nekadašnjim partizanskim borcima, žiteljima Podrinja, Rađevine i drugih krajeva Srbije, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović podsetio je na doprinos partizanske vojske pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu, na žrtve koje su tada podnete i na slobodarsku tradiciju.

Predsednik Republičkog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Srbije Miodrag Zečević ocenio je na skupu da bi 7. julu trebalo vratiti status državnog praznika i izrazio oštro protivljenje pokušajima da se preoblikuje istorija pogrešnim i netačnim prikazivanjem opšteprihvaćenih činjenica.
Tanjug
Uz počasni plotun Vojske Srbije, na spomen-znamenja pod istrorijskom lipom, vence su položile delegacije Vlade Srbije, odnosno ministrstava rada i socijalne politike, Vojske Srbije i Republičkog odbora SUBNOR-a, kao i drugih opština i gradova medju kojima su bili i predstavnici SUBNOR-a iz Sarajeva.
Tanjug
Vence su položili predstavnici SPS, Komunističke partije i drugih levičarskih pokreta, zatim opštinskih i gradskih odbora boračkih organizacija, društava i udruženja gradjana koja neguju slobodarske tradicije.

U nastavku je izveden prigodan program uz učešće osnovaca iz Krupnja.
Tanjug
Dan ustanka je do 2000. godine bio državni praznik, kao simbol početka borbe protiv okupatora u Srbiji u Drugom svetskom ratu. Borci Valjevskog partizanskog odreda su, okupljenima na vašaru 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi, uputili poziv da se u Srbiji krene u borbu za oslobodjenje.

Student i učesnik u ratu protiv fašizma u Španiji Žikica Jovanović, kasnije narodni heroj, ispalio je hice u žandarme koji su po nalogu tadašnje vlasti pokušali da rasture skup.

I u Novom Sadu položeni venci

Tanjug
Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov, povodom obeležavanja 7. jula, položila je danas cveće na spomen-obeležja Novosadskom partizanskom odredu na Novom groblju u Novom Sadu i na Čeneju.

"Ljudima kojima smo danas odali poštu, Vojvodina i Novi Sad duguju zaista mnogo. Oni su nam omogućili da i danas, više od 70 godina kasnije, mi s ponosom možemo da se setimo uloge koju je Srbija imala u Drugom svetskom ratu", kazala je Jerkovljeva.

Ona je dodala da Novosađani s ponosom mogu da se sećaju Novog Sada grada heroja, koji je podneo mnoge žrtve u antifašističkoj borbi.

"Na svaki mogući način treba da pokažemo da je Novi Sad uvek bio grad u kom nije bilo mesta za fašizam i mogu sigurno da tvrdim da će Novi Sad ostati grad u kom neće biti mesta za fašizam ni u kom obliku", istakla je Aleksandra Jerkov.
Tanjug
"Više od 70 godina kasnije, mnogi pokušavaju Srbiju da svrstaju na gubitničku stranu u Drugom svetskom ratu. To je nešto što Srbija i Novi Sad svakako ne smeju da dozvole", kazala je Aleksandra Jerkov.

Cveće na spomen-obeležja je položio i zamenik gradonačelnika Novog Sada Siniša Sević, predstavnici SUBNOR-a, delegacija rezervnih vojnih starešina i predstavnici Vojske Srbije.

Proslava 7. jula održana je danas na brdu Valja Rnž kod sela Podgorac u boljevačkoj opštini, gde je 28 jula 1941. godine formiran Boljevački partizanski odred, koji je kasnije pripojen IX srpskoj udarnoj brigadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: