Nikolić: Vlada što pre zbog Kosova

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da bi trebalo vladu formirati što pre kako bi se otvorilo potpuno novo poglavlje u razgovorima o Kosovu.

Izvor: B92

Nedelja, 01.07.2012.

23:43

Default images

Nikolić je u emisiji "Utisak nedelje" TV B92 rekao da mu je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak preneo da ne možemo da budemo previše optimisti da pregovori mogu da budu na jesen, "zato što vrlo dobro znaju da mi ne možemo da ispunimo neke uslove".

Predsednik Srbije je rekao da mu je prilikom posete izaslanik EU i slovački diplomata Miroslav Lajčak poručio da se neće nastaviti pregovori dok Srbija potpuno ne sprovede ono što je dogovoreno. "Zato sam ja insistirao da se kaže šta je dogovoreno," rekao je Nikolić. On je dodao da razgovori treba da se podignu na viši nivo, i da taj viši nivo "nije predsednik, kako je to u javnosti pogrešno interpretirano, već bi to trebalo da je posao novog premijera."

"Ustav kaže da je to nivo premijera, ali Ustav isto tako kaže da vlada može da ovlasti predsednika Republike", kazao je Nikolić i rekao da bi to radio ako ga vlada ovlasti, a ako to želi, da će joj pomoći.

On je rekao, odgovarajući na pitanje da li su to otvaranje kancelarije Prištine u Beogradu i obratno, da Lajčak na kancelarijama "nije previše instistirao, ali je govorio o paralelnim institucijama" i da se treba potpuno sprovesti sve što je do sada dogovoreno.

Predsednik Nikolić je kazao da je drugi dan posle izbora dobio čestitke od državne sekretarke SAD Hilari Klinton, koja mu je najpre čestitala pobedu na izborima, a zatim čestitala demokratske izbore u Srbiji, i rekla da "ćemo sad konačno rešiti pitanje Kosova".

Govoreći o svom sastanku sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton tokom zasedanja konferencije UN u Brazilu o održivom razvoju, Nikolić je rekao da je Klintonovoj rekao da "nikada neće priznati nezavisnost Kosova".

"Nova vlada mora da utvrdi gde postoji sporno tumačenje i da se o tome razgovara", rekao je Nikolić i dodao da nije tačno da će se sastati s predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom.

On je rekao i da mu je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla da će ako se dijalog Beograda i Prištine podigne na viši nivo, i ona sama u tome uzeti učešće.

Šta je predsednik Srbije rekao o aktuelnoj temi - formiranju vlade, pročitajte u odvojenoj vesti.

"Borba protiv korupcije je prioritet"

On je naveo da je borba protiv korupcije prioritet i da neće biti zaštićeni ni oni iz nove vlade, ukoliko su se ranije ogrešili o zakon. Nikolić je rekao da će, ukoliko u budućoj vladi bude bilo onih koji su umešani u korupciju i kriminal, i oni biti pod istragom i da će imati pravo da se od toga brane. Upitan da li u mogućoj vladi ima onih koje je optuživao za krađu 600 miliona evra na bazi javnih nabavki, Nikolić je rekao da misli da ima. "Po mom mišljenju tu ima i tih ljudi. Ali svi će biti pod istragom i svako će imati priliku da se brani od toga," rekao je on dodajući da sud treba da bude nepristrasan, a ne stranački.

Upitan da li je istina da ga je ambasadorka SAD Meri Vorlik, prilikom posete, pitala kako da se bori sa korupcijom ako je u novoj vladi Ivica Dačić, predsednik Srbije je rekao da to nije istina: "Ambasadorka Vorlik je donela stav Stejt departmenta da će Amerika sarađivati sa vladom koju formira skupština. Zna ona da je Dačić bio značajan faktor u bivšoj vladi."

Na pitanje da li će dozvoliti ono što je Karić tražio - da mu se odmogući da se građanima obrati video-linkom, Nikolić je rekao da to ne može on da dozvoli već vlada, a da mu to možda neće dozvoliti neki kojima ne odgovara šta ima da kaže."Ja lično mislim da mu se to treba omogućiti. Niko u svetu nema loš podatak o mom odnosu sa njim".

Nikolić je rekao da ne bi amnestirao Miladina Kovačevića, jer nikoga ne bi amnestirao koji se nasilnički ponaša.

Predsednik Srbije je rekao da nije zadovoljan ni izveštajima koji kod njega stižu iz Bezbednosno-informativne agencije, jer sudeći po njima u Srbiji se ništa ne dešava.

Na pitanje šta piše u tim izveštajima, predsednik Srbije je naveo primer da je analizirana situacija u Grčkoj, gde je koji gradjanin pod dejstvom alkohola priveden, koja je vojna jedinica na vežbi…

"Ako je to BIA - evo poklanjam i BIA, VOA, VBA da vodi ko god hoće. Ako imaju samo te podatke, može opozicija da ih vodi", rekao je Nikolić.On je ocenio da su izgleda službe u "nekom pregrupisavanju, prestrojavanju da li smeju Tomislavu NIkoliću da dostave neki podatak". Nikolić je rekao da ne zna kakve je podatke dobijao doskorašnji predsednik Boris Tadić.

Na konstataciju da se u javnosti spekuliše da je jedan od uslova koji su stavljeni pred Vučića, a zbog kojih je rekao da neće da bude potrčko u vladi, taj da Milan Krkobabić bude direktor BIA, Nikolić je rekao da stvarno ne vidi razlog da neko insistira na pojedinim funkcijama i dodao da bi on lično od mesta šefa BIA "bežao kao đavo od krsta".

"Nisam zadovoljan kako se troše sredstva u javnom servisu. Da sam formirao vladu tražio bih da Tijanić bude smenjen. Smatram da je Tijanić čovek koji radi za vlast i rekao sam u kampanji da bih ga smenio. Ovako nije u redu da predsednik tako radi,” rekao je Nikolić i dodao da njemu ne treba čovek ili medij koji će za njega da radi. On je na pitanje šta je bilo sa tužbom protiv “Kurira” rekao da ne zna dokle se sa tim stiglo i najavio da će tužbu povući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: