Dan Dunava obeležen na Adi Huji

Centralnom proslavnom u parku Supernatiral na Adi Huji u Beogradu danas je obeležen Međunarodni dan Dunava.

Izvor: B92

Subota, 30.06.2012.

14:42

Default images

Prema rečima organizatora, Ada Huja kao mesto održavanja proslave odabrano je kako bi bio obeležen početak radova na revitalizaciji ovog, ekološki ugroženog dela Dunava.

Foto: Beta
"Mi, koji živimo na obalama Dunava treba da se ponašamo tako da ne ugrožavamo život budućih generacija", rekao je direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović.

On je podsetio da se najveći i "ekonomski najjači" gradovi u Srbiji nalaze upravo na Dunavu, čijem slivu pripada oko 92 procenta zemlje.
Foto: Beta
"Dunav je krvotok zemalja kroz koje protiče i obaveza je Srbije, kao potpisnice međunarodnih obaveza da ga zaštiti. Ja sam se uverio da vaša zemlja svake godine napreduje u zaštiti ove bitne evropske reke", kazao je na generalni sekretar Evropske komisije za Dunav Filip Veler.

Prema njegovim rečima, Dunav ima poseban ekološki značaj ne samo za zemlje kroz koje prolazi, već za celokupnu Evropu.
Foto: Beta
Načelnica Odeljenja za planove i projekte u oblasti zaštite životne sredine grada Beograda Nataša Đokić najavila je da će na Adi Huji, nizom projekata biti izmenjena ekološka situacija ovog dela Dunava, koja kako tvrdi, trenutno nije pozitivna.

Posetioce proslave, koji su zahvaljujući propagandnom materijalu mnogih nevladinih organizacija, mogli da se bolje upoznaju sa ekologijom, zabavljali su dečji horovi, Minja Subota, Leontina, inspektor Blaža kao i mnogi drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: