Žandarmerija se zaklinje u Kosovo

Najveća jedinica MUP-a, Žandarmerija, dobila novu zakletvu kojom se njeni pripadnici zaklinju da će pobediti ili časno poginuti za Srbiju, koje nema bez Kosova.

Izvor: B92

Petak, 29.06.2012.

18:49

Default images

Na pitanje zbog čega se cela zakletva praktično odnosi na odbranu Kosova, u Žandarmeriji kažu da se radi o metaforama u duhu Vidovdana.

Srpska žandarmerija ima novu zakletvu koja je juče zvanično predstavljena. Sadržaj zakletve do koje je došao B92 govori o borbi za Kosovo, bez koga nema ni Srbije. Autor teksta je Bratislav Dikić, prvi čovek Žandarmerije.

Na pitanje šta znači "pobedićemo ili poginuti za Srbiju koje nema bez Kosova“, u Žandarmeriji kažu da ta jedinica MUP-a od ove godine slavi Vidovdan kao svoju slavu, pa je zbog toga Kosovo u fokusu zakletve.

"U pitanju je čista metafora. Želeli smo da u duhu Vidovdana prikažemo da se povratimo u istoriju i da se setimo starih kosovskih junaka i uopšte tog dana kao dana kosovskih junaka i shodno tome rečeno je pobedićemo ili poginuti. Nikave veze sa promenom vlasti nema ova zakletva i simbolika povezivanja Kosova sa promenom vlasti u Srbiji. Kosovo je oduvek bilo važno ovoj jedinici, od njenog formiranja do danas", kaže Stanica Puzović, PR Žandarmerije.

Za Filipa Švarma, autora filma "Jedinica", koji se bavi usponom i padom Jedinice za specijalne operacije, ovakva pesma je, kako kaže, "trapav pokušaj pravljenja zajedništva i solidarnosti".

"Mislim da je to sada aktuelni pokazatelj patriotizma, pogotovo u ovom političkom odnosu koji se stvorio u Srbiji. Dakle, mi smo partioti, nikad nećemo priznati nezavisnost Kosova, držaćemo se ustavne preambule i istaći mitski poetski značaj Kosova", smatra on.

Međutim, za Milana Antonijevića, pravnika i borca za ljudska prava, ovo je neprijatno iznenađenje iz dva razloga: isticanje pripadnost i borbe samo za srpski narod i pominjanje Kosova kao jedino bitnog.

"To isto zabrinjava naročito kad pogledate da će ova jedinica biti angažovana i u multiancionalnim sredinama, da će ona imati dodira i sa drugiunm nacijama, da mora da funkcioniše u Srbiji okakva jeste, da Srbija nije samo Kosovo. Sam ustav govori kako je država Srbija uređena, da postoje i druge nacije koje u njoj žive i ne možemo se samo na tu preambulu ustava oslanjati kad pravimo zakletvu ljudi koji će braniti ovu zemlju na način kako je to predviđeno", kaže on.

Inače, više od 3.000 pripadnika Žandarmerije pod teškim naoružanjem, po nedavno usvojenoj sistematizaciji, praktično su pod komandom jednog čoveka. Po istoj sistematizaciji, njih oko 600 pripadaju specijalnom odredu, koji je po strukturi sličniji vojsci nego policiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

564 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: