Nikolić i Klintonova u Riju

Interes SAD je da Srbija doprinese miru i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, rekla Hilari Klinton predsedniku Nikoliću.

Izvor: B92

Petak, 22.06.2012.

15:49

Default images

Američka državna sekretarka Hilari Klinton prenela je u Rio de Ženeiru predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da je interes Vašingtona da Srbija doprinese miru i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, da nastavi da razvija dobrosusedske odnose i razgovorima reši sva sporna pitanja.

Tanjugov izveštač iz Rija javlja da je razgovor Nikolić-Klinton trajao nešto više od 20 minuta, a prisustvovao je i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Klintonova je čestitala predsedniku Tomislavu Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima i obećala punu podršku SAD na evropskom putu Srbije i pomoć u rešavanju svih otvorenih pitanja, a pre svega oko pitanja vezanih za Kosovo i Metohiju, navodi se u saopštenju pres službe predsednika.

Kako je navedeno, ona se složila sa činjenicom da razgovori treba da budu ozbiljni, na visokom nivou i da ne treba gubiti vreme. SAD su obećale da će pomoći u procesu zaštite stanovništva na Kosovu i Metohiji, posebno nealbanskog.

Predsednik Nikolić je rekao da više ne postoji mogućnost da promene vlasti u Srbiji utiču na Evropski put Srbije, ili na odnose prema procesu integracije u Evropskoj uniji. On je takođe istakao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, kao i da će se Srbija zalagati za koncensus svih stranaka oko principa na kojima će biti zasnovani razgovori.

Sagovornici su se saglasili da treba otvoriti novu fazu razgovora, uz učešće predstavnika na visokom nivou, jer svaki razgovor mora biti jasan, sa jasnim tumačenjem i zaključcima koji će biti mogući prilikom implementacije na terenu. Klintonova je istakla da su SAD zainteresovane da se to pitanje reši što pre i da će njeni saradnici pružiti svu pomoć kroz posete i Beogradu i Prištini.

Predsednik Nikolić istakao je da se stanovništvu na Kosovu i Metohiji mora pružiti mogućnost da bolje žive, a posebno onima koji žive severno od reke Ibar. Ono što je potrebno su investicije u tu oblast. Predsednik je rekao da je potrebno strpljenje, a ne sila i da će se on zalagati da ne bude sukoba i da se problem reši na miran način, uz razumevanje svih strana, navodi se u saopštenju. Predsednik Srbije je u Riju imao seriju bilateralnih sastanaka, između ostalih sa premijerom Rusije Dimitrijem Medvedevim, premijerom Turske Režepom Tajipom Erdoganom, premijerom Norveške Jensom Stoltenbergom, predsednikom Čilea Sebastijanom Pinerom...

Turski premijer je u razgovoru sa predsednikom Nikolićem istakao da Turska namerava da pomogne ekonomski oporavak Srbije kroz investicije u infrastrukturne projekte. Erdogan je istakao da je Srbija izuzetno važna zemlja na Balkanu, uz šta ide i velika odgovornost, a da "Turska očekuje od Srbije da bude primer i temelj mira i stabilnosti u ovom delu Evrope".

Predsednik Nikolić je istakao da bi dobre odnose dve zemlje trebalo i dalje unapređivati, naročito u oblasti ekonomije, u interesu građana obe države.

Po Nikolićevim rečima, Srbija pridruživanje Evropskoj uniji smatra svojim strateškim ciljem i od toga neće odstupiti.

Naša zemlja ima ogroman potencijal u prirodnim i ljudskim resursima, koji predstavljaju njenu komparativnu prednost, i dalje će graditi mostove dobrosusedske saradnje i raditi na tome da bude pre svega ekonomski jaka i prosperitetna, istakao je Nikolić, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: