Održana komemoracija kadetima

Na Vojnoj akademiji održana je komemoracija u znak sećanja na kadete Filipa Milojevića i Milinu Miletić, poginule u nesreći na poligonu "Pasuljanske livade".

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2012.

09:17

Default images

Zdravstveno stanje kadeta koji su povređeni u eksploziji je dobro.

Komemoraciji su prisustvovale porodice nastradalih kadeta, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, kadeti i nastavnici Vojne akademije, njihovi prijatelji i kolege.

Načelnik Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA, pukovnik Milimir Košutić, je rekao da su dva kadeta koji su na toj klinici i koji su zadobili povrede od projektila i eksplozivnih sredstava i mnogo sitnih rana po telu i ekstremitetima dobro i van životne opasnosti.

On je istakao da nije bilo i da neće ni biti hirurških intervencija i da očekuje da će do kraja ove i početkom sledeće nedelje oni biti otpušteni kući.

Košutić je izrazio uverenje, prema informaciji koju je dobio od dežurnih lekara, da su i ostali kadeti koji su povređeni u toj eksploziji dobro i da njihov oporavak teče korektno.

Viši istražni sudija u Jagodini Zoran Petrović očekuje da sutra dobije obdukcioni nalaz dvoje stradalih kadeta. Petrović je rekao Tanjugu da je završena obdukcija tela i da "očekuje da sutra vidi kako su nastale povrede". Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane, načelnik Škole nacionalne odbrane Vojne akademije pukovnik Mile Jelić govorio je o ličnim i profesionalnim kvalitetima poginulih kadeta završne godine.

"Imali ste svoj san, o mladosti, o sreći, o ljubavi, prijateljstvu, o životu i oficirskim zvezdicama koje ste rešili da ostvarite na Vojnoj akademiji. Mina - krhka, nežna, posebna po jutarnjem ritualu. Nenametljiva, jake volje i istrajna u svemu što je radila. Filip je bio poseban, neobičan, nasmejan i duhovit mlad čovek. Ušao je u vojni sistem od rane mladosti", istakao je Jelić.

Jelić je dodao da su poginuli kadeti imali ljubavi za ljude oko sebe, za svoje najmilije, drugove, klasiće, ali i za sve što su radili.

"Druženje sa Filipom i Milinom će trajno ostati u našim sećanjima i životu. Na susretima u budućnosti prepričavaćete zajedničke dogodovštine. Bili su mladi ljudi, deo nas, deo našeg kolektiva, koji su skromno i dostojanstveno živeli, koji su žurili kući i nazad na Akademiju. Neka im je večna slava i hvala", rekao je on.

Patrijarh poželeo brz oporavak povređenim kadetima

Tragedija se dogodila u ponedeljak u 9.05 sati, kada je jedan od kadeta pronašao projektil iz automatskog bacača granata na poligonu kraj Ćuprije, tokom redovnih aktivnosti u sklopu priprema za završnu vežbu "Diplomac 2012" kadeta četvrte godine Vojne akademije.

U eksploziji zaostale granate na vojnom poligonu ''Pasuljanske livade'' poginuli su kadeti Milina Miletić (23) iz Gornjeg MIlanovca i Filip Milojević (24) iz sela Gornja Trnava kod Topole. Oni će biti sahranjeni sutra u svojim rodnim mestima.

Teže su povređeni kadeti Tanja Milošević (24) iz Lebana i Stefan Milosavljević (24) iz Novog Sada, navodi se u saopštenju. Lakše povrede zadobili su kadeti Mirjana Veličković (24) iz Surdulice, Jelena Obradović (27) iz Kragujevca, Slobodan Petrović (24) iz Vlasova, Mladen Milosavljević (23) iz Aleksinca i Nikola Garabiljević (24) iz Šapca.

Kadete Vojne akademije koji su na lečenju na Vojno-medicinskoj akademiji danas je obišao vladika Atanasije, koji im je preneo želje srpskog partrijarha Irineja za brzi oporavak.

Vladika Atansije je ranjenim mladićima i devojkama preneo blagoslov i najlepše želje patrijarha Irineja i izrazio veliku tugu i žaljenje povodom tragičnog događaja.

"Raduje me kada vidim vašu snagu i volju da se što pre izborite sa nesrećom koja vas je snašla i nadam se da ćemo ispred Skupštine Srbije uskoro zajedno proslaviti vaše prve oficirske činove kao što smo to činili i proteklih godina", rekao je on.

Ranjeni mladići i devojke su zahvalili vladiki Atansiju na podršci i istakli da im svaka pažnja puno znači, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

U razgovoru s lekarima, vladika se upoznao s tokom lečenja kadeta i činjenicom da se sve odvija u dobrom smeru i da će se svi ranjeni brzo oporaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: