"Odgovornost da snosi i ministar"

Kadeti, koji su povređeni na poligonu Pasuljanske livade u eksploziji granate, van životne opasnosti. Stojadinović: Odgovornost treba da snosi i ministar.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 19.06.2012.

09:14

Default images

“Od njih sedmoro jedan kadet i jedna kadetkinja imaju ozbiljnije povrede, odnosno povrede grudnog koša. Oboje su bili na licu mesta zbrinuti", kaže dr Radosav Barjaktarović sa VMA, gde su kadeti smešteni.

"Ostalih pet ima višestruke povrede glave, tela i ekstremiteta. Radi se o sitnim povredama nanesenim gelerima. Svi povređeni su stabilno i van su životne opasnosti”, dodao je on.

"Preduzimaju se sve zdravstvene mere da bi poboljšanje i oporavak povredjenih kadeta bio što uspešniji", rekao je načelnik sektora za lečenje Vojno-medicinske akademije Stevan Sikilić.

Do završetka istrage o eksploziji granate u kojoj su poginula dva kadeta - suspendovane su sve starešine u lancu komandovanja koji su učestvovali u pripremi vežbe "Diplomac 2012" na Pasuljanskim livadama, a ministar odbarne je najavio da će odgovorni biti najstrože kažnjeni.

Viši istražni sudija u Jagodini Zoran Petrović kaže da se nada da bi "za par dana" mogao da izadje u javnost sa nekim podacima oko eksplozije na Vojnom poligonu Pasuljanske livade, u kojoj je poginulo dvoje kadeta Vojske Srbije, dvoje teško povredjeno a petoro lakše.

"Danas ću dobiti neke izveštaje i nadam se za par dana da ću moći izaći u javnost sa nekim podacima", rekao je Patrović.

"Verujte mi, još nema ništa novo, i dalje utvrdjujemo uzroke i razloge eksplozije koja se dogodila, više ništa ne mogu da vam kažem", rekao je Petrović.

Ministar odbrane je, do okončanja istrage, udaljio s dužnosti pet oficira u lancu komandovanja koji su učestvovali u pripremi vežbe "Diplomac 2012" na Pasuljanskim livadama, kaže predstavnik Ministarstva odbrane pukovnik Milivoje Pajović.

On je naveo i da je istraga koju sprovodi Komisija formirana po naredbi ministra odbrane u toku i da je stanje povređenih stabilno.
Ljubodrag Stojadinoviæ (Foto: Medija centar)
Međutim, vojnopolitički komentator Ljubodrag Stojadinović ocenjuje za Radio B92 da eksplozija koja se dogodila juče nije nesrećan slučaj, već da se radi o sistemskom problemu u Vojsci Srbije, koji postoji dugo i koji nije rešavan. Prema njegovim rečima, u vojsci i obuci kadeta nema mesta slučajnosti, a juče se, kako je rekao, pokazala akumulacija svih problema u VS, za šta treba da snosi odgovornost i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

On bi, kako kaže Stojadinović, morao da podnese ostavku i da nađe za sebe neki lakši posao, jer se poslednjih meseci bavi poslovima stranačke promocije. To se ne može raditi na taj način, a da se vodi sistem odbrane, koji je vrlo komplikovan i koji zahteva sistematski rad.

Stojadinović priznaje da jeste moguće da se na poligonu nađe zaostali projektil, ali napominje da je u slučaju Pasuljanskih livada reč o sistemskom problemu koji postoji u obuci kadeta, Vojnoj akademiji pa i samom ministarstvu.

"Da je poštovana procedura, do ovoga ne bi došlo. Očigledno da je došlo do akumulacije grešaka, nemara, neznanja. Nema ovde slučajnosti u tim stvarima. Međutim, očigledno je da uzroci svega dolaze sa višeg mesta, jer se radi o akumuliranim greškama u sistemu odbrane i o jako lošoj obuci i to je dovelo do ove tragedije", kazao je on za Radio B92.

Na pitanje zašto je došlo do propusta i slabosti u organizaciji obuke kadeta, Stojadinović smatra da postoje velike greške u sistemu organizacije i života u obuci, koja zahteva da bude rigorozna, da se poštuju stroga pravila i izbegavaju bilo kakve situacije koje bi mogle da dovedu do ovakvih situacija.

"Nedostatak dobrog sistema obuke iz kog proizilazi nedostatak discipline i nedostatak ambijenta u kom se striktno poštuju pravila, koja su propisana da bi se ostvarila bezbednost ljudi. Ovo što se desilo su gubici u miru i to je apsolutno nedopustivo, to su gubici već gotovih oficira i veliki gubici za vojsku", ocenjuje Stojadinović.

On je još jednom dodao da "postoje mnogi problemi u Vojsci Srbije, na svim nivoima, koji su simbolizovani ovim što se desilo na Pasuljanskim livadama, a koji bi trebalo da se rešavaju na vrhu države kako bi se vojska stavila na ono mesto koje joj pripada i gde će obuka oficira biti na onom nivou koji će onemogućiti da se ovakva tragedija desi".

Podsetimo, dvoje kadeta VS poginulo je na poligonu Pasuljanske livade u eksploziji zaostale granate. Suspendovani su svi u lancu komandovanja koji su imali veze sa vežbom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: