Hronologija delovanja "Obraza"

Ustavni sud Srbije doneo je odluku o zabrani ultradesničarske organizacije ''Obraz''.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.06.2012.

15:45

Default images

Udruženje pod zvaničnim nazivom ''Otačestveni pokret Obraz'', iako je mahom bilo usmereno na aktivnosti političke prirode, formalno je bilo registrovano kao građanska asocijacija.

Javno tužilaštvo je zabranu delovanja "Obraza" zatražilo još septembra 2009. kada je tužilac Slobodan Radovanović Ustavnom sudu podneo predlog za zabranu rada udruženja građana „Otačastveni pokret Obraz“ i Pokreta „1389“, i to zbog, kako je navedeno, delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje.

Kako piše na sajtu sada već zabranjene organizacije "Obraz", ta asocijacija, kao politička organizacija oformljena je 1998. kada se njen osnivač Nebojša M. Krstić, koji se do tada bavio izdavačkom delatnošću, popularizacijom sličnih ideja konačno opredelio za konkretnu političku aktivnost.

Na sajtu je navedeno da "ključna načela 'Otačastvenog pokreta Obraz' kao jedine srbske organizacije koja se bori za školu sa verom, politiku sa poštenjem, vojsku sa rodoljubljem i državu sa Božijim blagoslovom'' jesu osnovne odrednice njihovog delanja.

Krstić je popularisao te ideje nizom promocija i gostovanja.

Kada je poginuo u saobraćajnoj nesreći u noći 3/4. decembra 2001. na auto-putu Niš - Leskovac, na čelu "Obraza" nasledio ga je Mladen Obradović.
Za organizaciju "Obraz" vezan je čitav niz incidenata tokom prethodnih godina, sledi hronologija:

30. jun 2001. - Tokom pokušaja održavanja prve Parade ponosa u Beogradu, kada je došlo do niza incidenata, prebijanja učesnika i napada na policiju, među izgrednicima su bili i pripadnici organizacije "Obraz".

20. decembar 2005. - Skupština Vojvodine usvojila je informaciju o delovanju članova neformalnih grupa i pojedinaca s neonacističkim obeležjima, čemu je prethodio incident na tribini na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 9. novembra 2005. kada su pripadnici neformalne grupe ''Nacionalni stroj'' grubo prekinuli jednu tribinu. Usledila su hapšenja neonacista, zatim analiza policije o takvim grupama u kojoj je ''Obraz'' ocenjen kao ''klerofašistička organizacija''. Na osnovu te informacije MUP-a Skupština Vojvodine usvojila je zahtev da se zabrani delovanje političke organizacije „Obraz“ i mnogih drugih organizacija. Vladi Srbije i drugim nadležnim organima upućen je tada zahtev da onemogući njihovo delovanje.

30. maja 2007. - Pripadnici "Obraza" su isključili projektor u Domu kulture Studentski grad u Novom Beogradu i sprečili projekciju filma „Slani kikiriki“ hrvatskog reditelja Tomislava Gotovca. Policija je sprečila veći incident.

Februara 2008. - Pripadnici te organizacije su upali na promociju knjige u produkciji „Peščanika“ B92 u Futogu.

7. februara 2008. - Pedesetak pripadnika "Obraza" je nasilno prekinulo izložbu „Odstupanja” umetničke grupe iz Prištine, kada je pocepan plakat na kojem je u pop-art stilu predstavljen vođa terorista kosovskih Albanaca Adem Jašari. Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine potom je zatražila zabranu rada ove organizacije.

Jula 2008. - Grupa mladića prekinula je performans „Disanje-hodanje-dodir“ Gabrijela Savića Ra, koji je održavan u okviru Međunarodnog festivala avangardne umetnosti u Domu kulture Studentski grad. Kao osumnjičeni navođeni su pripadnici "Obraza".

Jula 2008. - Tokom skupa podrške Radovanu Karadžiću pripadnici „Obraza“, „SNP 1389“ i navijačkih grupa su izazivali nerede u kojima je demolirana imovina, paljene su zastave, napadnute su ambasade i policija.

19. septembra 2008. - Na "Kvir festivalu" u klubu Reks u Beogradu napadnuti učesnici. Za napad osumnjičeni pripadnici "Obraza".

9. novembra 2008. - Prvog dana zasedanja Sinoda SPC "Obraz" je organizovao ''molitvenu šetnju“' do Patrijaršije, u kojoj je učestvovalo oko 200 ljudi.

8. januara 2009. - Pripadnici "Obraza" su pod parolom ''Stop sektama'' nasilno prekinuli deljenje božićnih paketića, koje je organizovala Pentekostalna crkva.

15. februara 2009. - Na svečanosti obeležavanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu, pripadnici udruženja „Obraz“, „SNP 1389“, „Naši“ i „Ravnogorskog pokreta“ su protestom narušavali svečanu atmosferu proslave Dana državnosti.

27. juna 2009. - Došlo do napada na aktiviste kampanje podrške Romima koji žive pored naselja „Belvil“, za šta su takođe osumnjičeni pripadnici "Obraza".

10. jula 2009 - Na beogradskom Trgu Republike članovi „Obraza” i „1389” organizovali su kontraskup prijavljenom skupu „Žena u crnom” povodom obeležavanja godišnjice stradanja muslimana u Srebrenici.

Parada ponosa, skup povodom promovisanja prava LGBT osoba, koji je trebalo da se održi u Beogradu 20. septembra 2009. godine, otkazana je usled visokog rizika, između ostalog i zbog pretnji i aktivnosti pripadnika organizacije "Obraz". Lider te organizacije Mladen Obradović osuđen je tim povodom 27. marta 2012. godine.

10. oktobar 2010. - Vođa Obraza Mladen Obradović uhapšen zbog organizovanja nereda u Beogradu tokom Parade ponosa održane 2010.godine, za šta je 20. aprila 2011. prvostepeno osuđen pred Višim sudom na dve godine.

27. marta 2012. - Vođa „Obraza“ Mladen Obradović osuđen je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu na 10 meseci zatvora zbog izazivanja mržnje i upućivanja pretnji pripadnicima homoseksualne populacije pred otkazanu Paradu ponosa 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: