Nikolić mandat započeo gafovima

Tomislav Nikolić je svoj predsednički mandat počeo izjavama koje su izazvale negodovanje u regionu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2012.

17:06

Default images

Najpre se zamerio Hrvatskoj izjavom da Vukovar nije hrvatski grad, a potom BiH da u Srebrenici nije bilo genocida.

Zbog toga će na dnevnom redu susreta predsednika Evropske Komisije Žoze Manuela Baroza s Nikolićem, zvaničnici u Briselu istaći da je stav Evropske unije da se u Srebrenici dogodio genocid i da unija odlučno odbacuje sve pokušaje prekrajanja istorije.

Gafovi ili stavovi predsednika Srbije - početak predsedničkog mandata Tomislava Nikolića obeležen je njegovim, za region nepopularnim izjavama i još nepopularnijim demantijem da nije rekao da je Vukovar srpski grad i da je nemački “Algemajne cajtung” izvukao iz konteksta izjavu koju je tom listu dao između dva kruga predsedničkih izbora.

Odmah po stupanju na dužnost predsednika, u intervjuu Televiziji Crne Gore Nikolić je pokušao da objasni šta je hteo da kaže nemačkom novinaru.

“On je to, čovek, lepo pustio kroz neku njegovu vršalicu pomešao žabe i babe i napravio od toga izjavu protiv Hrvatske. I sad ja, koji sam sto oputa rekao da je hrvatska zemlja u svojim granicama kao članica UN-a i sad ja nešto pričam o Vukovaru. Ja zaista mogu da kažem da je Vukovar bio većinski srpski grad baš kao Knin. Ja sam rekao da kad se svi vrate u Vukovar, i Srbi i Hrvati, biće Srbi u većini”, izjavio je Nikolić za TV Crne Gore.

Nikolić je u istom intervjuu negirao da je u Srebrenici bilo genocida, iako se u presudi Međunarodnog suda pravde konstatuje da je u Srebrenici izvršen genocid, ali da za njega nije odgovorna Srbija.

“U Srebrenici nije bilo genocida. Jako je teško osuditi i dokazati na sudu da je nešto imalo oblik genocida. Mnogi će biti osuđeni za genocide, ali nikome to još nije dokazano. Jeste nekom oficiru iz RS, on je presuđen za genocid i sad svi koji su bili u saradnji s njim, svi se osuđuju za genocid iako je teško reći da je postojala namera i da je izvedeno delo po kome je izvršen genocide”, kazao je Nikolić.

Aleksandar Vučić, koji zamenjuje Nikolića na mestu predsednika stranke, međutim, ne misli da su ove izjave gafovi.

“Tomislav Nikolić je rekao da je to bio stravičan zločin, jeziv zločin. Dakle, da ne smemo da smetnemo sa uma i da slučajno neko ne pokuša da nipodaštava žrtve srebreničkog zločina. Nije se slagao u pravnoj kvalifikaciji tog dela. Svakojake bih izjave gospodinu Bakiru Izetbegoviću mogao da pronađem i mnogima u regionu, ali nam to ne pada na pamet”, kazao je Vučić gostujući u emisiji B92 “Hoću da znam”.

Kolumnistu nedeljnika “Vreme” Teofila Pančića ne čude Nikolićeve izjave. On kaže da ne misli da su one bile nesmotrene, niti da su mu se omakle.

“Ne bih rekao da su gafovi u pitanju. Mislim da je to što je on izjavljivao u skladu s nekom generalnom političkom linijom koju Tomislav Nikolić zastupa, na jedan način ranije u radikalima, na drugi nešto ublaženije sada u ovoj naprednjačkoj fazi. Ali promena kozmetike, odnosno njegovo kozmetičko upristojenje, ne znači da se temeljno promenila njegova politička filozofija. Meni to nije bilo mnogo cudno, jedino cemu se ja cudim je cudenje drugih ljudi. To je u skladu sa njegovom politickom ideologijom. Ako se nekome ta politicka ideologija ne sviđa o tome je trebalo da razmislja na izborima", kaže Pančić.

I dok hrvatski predsednik Ivo Josipović traži od Nikolića da prihvati koncept zajedničkog projekta evropeizacije regije i jasno se izjasni da napušta ideje četništva i ekspanzije predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kaže da se nada da će Nikolić promeniti stavove i da će ga verovatno uskoro pozvati u posetu Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: