VSS odbio 680 prigovora sudija

Visoki savet sudstva odbio je 630, usvojio 98, a odbacio šest prigovora neizabranih sudija, piše "Politika".

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

23:34

Default images

Postupak revizije odluka prvog saziva VSS za nereizabrane sudije je okončan.

Od 20. jula 2011. godine, kada je počeo postupak preispitivanja, do 30. maja 2012. godine, kada je doneta poslednja odluka povodom prigovora, VSS je razmatrao 752 prigovora: usvojio 98, odbio 630, šest odbacio i u 11 slučajeva konstatovao da su podnosioci prigovora ostvarili uslove za penziju.

Postupak je obustavljen u šest predmeta, dok je u jednom utvrđen prestanak sudijske dužnosti podnosioca prigovora, navodi "Politika".

"Postupak preispitivanja sproveden je javno s obzirom na to da su ročištima pred komisijama prisustvovali predstavnici Evropske komisije, OEBS-a, mediji i stručna javnost. Na sednicama Visokog saveta sudstva na kojima se odlučivalo o prigovorima neizabranih sudija prisustvovali su posmatrači Evropske komisije", navedeno je u saopštenju Visokog saveta sudstva izdatom povodom završetka postupka revizije odluka prvog sastava ovog tela.

Prema rečima Dragane Boljević, predsednice Društva sudija Srbije, čiji je prigovor odbijen poslednjeg dana revizije, postupak preispitivanja odluka prvog sastava VSS, pratilo je niz nepravilnosti.

Ona ističe da je, postupajući kao tribunal, VSS radio u punom sastavu samo na prvoj od 40 sednica i da je u takvom sastavu doneo samo 11 odsto odluka, odnosno ukupno 86 odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: