Predsednika pozdravilo 3.000 ljudi

Ispred Doma Narodne skupštine okupilo se oko 3.000 simpatizera SNS-a koji su Tomislava Nikolića, pre i posle polaganja predsedničke zakletve, dočekali aplauzom.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

17:47

Default images

Nikolić je na svečanu sednicu Skupštine Srbije, gde je položio zakletvu i tim činom počeo petogodišnji mandat predsednika Srbije, došao iz pravca Pionirskog parka sa suprugom Dragicom, sinovima i unucima. Okupljeni su nosili zastave Srbije i SNS-a, kao i jednu zastavu Makedonije. Saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine bio je obustavljen.

Foto: Tanjug
Nikolićeve pristalice su u razgovoru s reporterom B92 preneli svoja očekivanja od novog predsednika Srbije.

"Izbaciće sve lopove i kriminalce i neradnike i lopove i drogu, sve će to da izbaci", rekao nam je jedan Nikolićev simpatizer.

Drugi je naveo da od Tomislava Nikolića očekuje pre svega više radnih mesta i zaposlenje.
Foto: Tanjug
"Ja sam lekar, pre svega očekujem da se popravi zdravstveni sistem, koji je u velikom haosu, očekujem da ćemo malo bolje živeti i da ćemo malo više raditi", kaže jedna doktorka.

"Ovo nam je trebalo, svima nama, osećam to, osećam da će nam biti bolje", poručuje pristalica stranke čiji je predsednik do skoro bio Tomislav Nikolić.
Foto: Tanjug
Prilikom dolaska u parlament dosadašnjeg predsednika Srbije i predsednika DS Borisa Tadića, kao i predsednika LDP-a Čedomira Jovanovića okupljeni su zviždali i uzvikivali "lopovi, lopovi".

Sličan doček priređen je i premijeru Mirku Cvetkoviću i nekim ministrima u Vladi Srbije, dok je predsednik DSS-a Vojislav Koštunica pozdravljen aplauzom i skandiranjem.

Okupljeni su aplauzom pozdravili i ambasadora Rusije Aleksandra Konuzina, dok su pojedinim ambasadorima uputili zvižduke.
Foto: Tanjug
Po završetku ceremonije polaganja zakletve i nakon koktela u Skupštini Srbije, Nikolić je, u pratnji supruge i saradnika, otišao na Andrićev venac, u zgradu Predsedništva, gde će početi petogodišnji mandat.

Novi predsednik je i po izlasku iz skupštine dočekan aplauzima.
Foto: Tanjug
Lider LDP-a Čedomir Jovanović je nakon izlaska iz Skupštine Srbije pozdravio okupljene pristalice SNS-a i slikao se sa njima, nešto više od jednog sata nakon što su mu zviždali prilikom dolaska na polaganje zakletve.

Čedomir Jovanović je tokom izborne kampanje na gradskom trgu u Kraljevu pozdravio aktiviste SNS-a uz poruku "Gde ste, naprednjaci".
Foto: Tanjug
Posebnu sednicu, na kojoj je Tomislav Nikolić položio zakletvu za predsednika Srbije, obeležilo je nekoliko zanimljivosti.

Prilikom intoniranja himne "Bože pravde", nakon što je novi predsenik Srbije položio zakletvu, videlo se da ni Nikolić, niti ministri u Vladi Srbije, kao ni većina poslanika ne pevaju himnu Srbije.

U TV prenosu se videlo da su himnu pevali Ivica Dačić, Veljko Odalović, Boris Tadić i nekoliko poslanika DSS-a.
Foto: Tanjug
Neko od poslanika je Rasimu Ljajiću, ministru rada i lideru SDPS dobacio - “Pevaš li, Ljajiću?”, aludirajući na nedavni slučaj sa fudbalerom Ademom Ljajićem, koji pred utakmicu Srbije i Španije nije pevao himnu, pa ga je selektor Siniša Mihajlović udaljio iz reprezentacije.

Ta opaska izazvala je smeh kako poslanika, tako i ministra Ljajića.

Prvo obraćanje Nikolića poslanicima na trenutak je omela zvonjava telefona predsedavajućeg Zaharija Trnavčevića, koji je brže-bolje isključio mobilni telefon.
Foto: Tanjug
Koliko su se skupštinske službe potrudile da reprezentativno zdanje na Trgu Nikole Pašića blista i u najboljem svetlu dočeka zvanice, “na svojoj koži su osetili” i pojedini gosti, među kojima i ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja, koji su se pri ulasku u parlament okliznuli, ali su ipak uspeli da ostanu na nogama.

Svečanost u Domu Narodne skupštine mnoge zvanice i poslanici želeli su da ovekoveče fotoaparatom pa su se slikali sa novim predsednikom i međusobno, a lider LSV Nenad Čanak za uspomenu se fotografisao sa ženskim horom “Barili” iz Požarevca, koji je izvodio himnu.
Foto: Tanjug
Prijem, koji je organizovan posle polaganja zakletve, među poslednjima je napustio predsednik Srbije, koji je do zgrade na Andrićevom vencu prošetao Pionirskim parkom u pratnji supruge i saradnika.

Posebnu sednicu pratilo je oko 300 domaćih i stranih novinara, snimatelja i fotoreportera.

Tomislav Nikolić je na svečanoj sednici Skupštine Srbije položio zakletvu za mesto predsednika Srbije. Nikolić je postao predsednik nakon što je u drugom krugu izbora 20. maja pobedio svog protivkandidata, dosadašnjeg predsednika Srbije i lidera DS-a Borisa Tadića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: