Nikolić: Želim drugačiju Srbiju

Tomislav Nikolić položio zakletvu i stupio na mesto predsednika Srbije. U skupštinu je došao u pratnji supruge, sinova i unučića, a dočekali su ga i građani.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 31.05.2012.

14:04

Default images

Zakletvu je položio na svečanoj sednici pred velikim brojem gostiju, a pošto je potpisao tekst zakletve, u prvom govoru kao predsednik Tomislav Nikolić je rekao da će se boriti za Srbiju koja će biti ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći suvereniteta i teritorijalnog integriteta, "svog Kosova i Metohije".

On je rekao da Srbiju vidi kao kuću sa dvoja vrata, okrenutu ka zapadu i istoku, članicu EU koja se nikad neće odreći Kosova, a narodnim poslanicima je poručio da će u njemu imati saradnika, ukoliko se budu borili za građane i njihov bolji život.

"Ako se budete borili za ljude, podržaću vas snagom koju mi daje Ustav", rekao je Tomislav Nikolić, predsednik Srbije.
Foto: Tanjug
Nikolić se u obraćanju posle polaganja zakletve zahvalio građanima koji su ga izabrali, naročito onima koji ga podržavaju već dve decenije.

"Dvadeset godina sam bio u opoziciji i često sam bio žrtva nepravde, zbog čega neću prestati da se borim da Srbija postane pravna i pravična država, oslobođena organizovanog kriminala i korupcije."

On je upozorio da je Srbija zemlja koju razara kriza i čiji su građani izgubili poverenje u institucije, ocenio da je reforma pravosuđa sprovedena prema partijskim interesima, a da su mediji kontrolisani.

Prema njegovim rečima, problemi su i zapostavljanje i napuštanje sela i pritisak na gradove, stavljanje medija pod kontrolu političkih stranaka, a posledica toga je progon onih građana koji su označeni kao politički protivnici.

"Neodgovorna privatizacija, sa pljačkom narodne imovine, korupcija i krininal proizveli su nesigurnost kod građana i nepoverenje u institucije", naveo je Nikolić i dodao da su monopolisti svuda, "gde god se okrenete", a da građani to plaćaju.
Prva èestitka stigla je od bivšeg predsednika Tadiæa (Foto: Tanjug)
"Želim drugačiju Srbiju. Želim Srbiju konačno ujedinjenu u borbi za bolji život, Srbiju oslobođenu straha od sutrašnjice, kuću koja ima dvoja vrata, na istoku i zapadu. Neću prestati s borbom dok se Srbija ne izbori s kriminalom i dok ne postane pravna, pravična i demokratska država", poručio je Nikolić i na kraju dodao:

Želim i vama i meni sreću u radu”.

Sednica je počela nešto posle 14 sati, a Nikoliću je nakon polaganja zakletve počeo petogodišnji mandat na mestu predsednika Srbije.
Fotografi slikaju èestitanje: Tadiæ i Nikoliæ (Foto: Tanjug)
Zakletva predsednika Srbije glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Nakon što je Nikolić položio zakletvu, intonirana je himna "Bože pravde". Predsedavajući Skupštine Srbije Zaharije Trnavčević je u svoje i u ime poslanika čestitao Nikoliću stupanje na dužnost predsednika Srbije.

Inauguracija novog predsednika Srbije zakazana je za 11. jun.
Bivši i novi predsednik razgovaraju pre polaganja zakletve (Foto: Tanjug)
Sednica na kojoj je Nikolić položio zakletvu je "posebna i svečana", a prisustvovali su joj i bivši predsednici Srbije Milan Milutinović, Boris Tadić, predstavnici diplomatskog kora, vojske, policije, verskih zajednica, javnog i političkog života Srbije, kao i patrijarh Irinej.

Na sednicu su bili pozvani i svi predsednički kandidati koji su učestvovali na izborima, a u skupštinskoj sali su bili predsednički kandidati URS Zoran Stanković, Pokreta radnika i seljaka Zoran Dragišić i Socijaldemokratskog saveza Danica Grujičić.

Prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, među kojima su ambasadori Nemačke, SAD i Rusije, Volfram Mas, Meri Vorlik i Aleksandar Konuzin, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.
Foto: Tanjug
U zdanje na Trgu Nikole Pašića stigli su i predstavnici vojno-bezbednosnih agencija, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, aktuelni premijer Mirko Cvetković, kao i članovi njegovog kabineta. Sednici prisustvuju i predstavnici pravosuđa - tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i predsednica Vrhovnog saveta sudstva Nata Mesarović.

Među onima koji prisustvuju polaganju Nikolićeve zakletve su i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković.
Foto: Tanjug
Ispred Doma Narodne skupštine okupilo se oko 3.000 simpatizera Srpske napredne stranke, koji su Nikolića dočekali aplauzom. Nikolić je došao iz pravca Pionirskog parka sa suprugom Dragicom, sinovima i unucima. Okupljeni su nosili zastave Srbije i Srpske napredne stranke, kao i jednu zastavu Makedonije. Saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine bio je obustavljen.

Pri dolasku u parlament, dosadašnjem predsedniku Srbije i predsedniku Demokratske stranke Borisu Tadiću, kao i predsedniku Liberalno-demokratske stranke Čedomiru Jovanoviću okupljeni su zviždali i uzvikivali "lopovi, lopovi".

Sličan doček priređen je i premijeru Mirku Cvetkoviću i nekim ministrima u Vladi Srbije, dok je predsednik DSS-a Vojislav Koštunica pozdravljen aplauzom i skandiranjem.

Na polaganje zakletve došli su i patrijarh SPC Irinej, predstavnici verskih zajednica, Vojske Srbije i diplomatskog kora. Okupljeni su aplauzom pozdravili ambasadora Rusije Aleksandra Konuzina, dok su pojedinim ambasadorima uputili zvižduke.

Nikolić je zakletvu položio nakon što je prethodno konstituisan novi saziv parlamenta i nakon što su novim poslanicima verifikovani mandati.

Tomislav Nikolić postao je predsednik Srbije nakon što je u drugom predsedničkih krugu izbora 20. maja pobedio svog protivkandidata, dosadašnjeg predsednika Srbije i lidera DS-a Borisa Tadića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

204 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: