I Svetlana Vukajlović na slobodi

Bivša direktorka RZZO Svetlana Vukajlović puštena je iz pritvora da se brani sa slobode pošto je njena odbrana položila Specijalnom sudu jemstvo da neće pobeći.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.05.2012.

16:13

Default images

Vukajlović je optužena za malverzacije s nabavkom vakcina protiv "svinjskog gripa".

Ona je posle osam meseci provedenih u pritvoru, puštena da se brani sa slobode uz jemstvo hipotekom na stan od oko 100.000 evra da neće pobeći do okončanja krivčnog postupka protiv nje.

Bivša direktorka RZZO je prostorije Okružnog zatvora u Bačvanskoj ulici napustila oko 16 časova.

Bivša direktorka "Jugohemije" Smiljka Mileusnić Adžić, koja je na optužnici zajedno sa Vukajlovićevom i još dvojicom njihovih saradnika, puštena je iz pritvora u četvrtak, 24. maja, takođe uz jemstvo od oko 100.000 evra.

Specijalni sud u Beogradu prošle sedmice je usvojio predlog odbrane da se Vukajlovićeva, Mileusnić Adžićeva i direktor "Detapa" Ljubomir Pavićević, puste iz pritvora upisom hipoteka na stanove od po oko 100.000 evra.

Optuženi direktor kompanije "Jugohemija farmacije" Vladimir Gravar ranije je pušten iz pritvora.

Vukajlovićeva, Pavićević i Gravar uhapšeni su 19. septembra 2011, a Mileusnić Adžićeva, koja je rođena sestra bivše potpredsednice kompanije "Delta" Milke Forcan, tri meseca kasnije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je krajem februara optužnicu protiv Vukajlovićeve, Mileusnić Adžićeve, Gravara i Pavićevića zbog sumnje da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv svinjskog gripa krajem 2009. oštetili državni budžet za oko 1,25 miliona evra.

Svi se terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora, a uskoro bi trebalo da im počne suđenje.

Optužnicom im je stavljeno na teret da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponuđača izabrana kompanija "Jugohemija farmacija", iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije "Novartis", niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.

Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici - preduzeća "Jugohemija farmacija" i "Detap", koji su po osnovu uvezenih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupnu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: