Solana razgovarao sa Kostunicom i sa Djindjicem

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2002.

21:38

Default images
Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica razgovarao je u četvrtak sa predstavnikom Evropske unije Havijerom Solanom o daljoj primeni Beogradskog sporazuma i nacinima da se u sto skorijem roku okonca rad na izradi Ustavne povelje, saopsteno je iz kabineta predsednika SRJ.

Kostunica je, ukazao da su kljucne razlike u izradi povelje u nacinu izbora poslanika i finansiranja institucija, zalazuci se, kako je saopsteno, za neposredan izbor poslanika i sopstvene izvore prihoda buduce drzave. Tokom razgovora je dogovoreno da se "vec naredne nedelje, uz konsultacije sa Venecijanskom komisijom" usaglase postojece razlike i da se potpisnici Beogradskog sporazuma tokom avgusta ponovo sastanu, kako bi pomogli donosenje konacnog teksta nacrta Ustavne povelje.

Nakon susreta sa Kostunicom i Djindjicem, a pred razgovor sa crnogorskim predsednikom Milom Djukanovicem, Solana je ocenio da je najveci progres do sada postignut na usaglasavanju ekonomskih aspekata buduce zajednice Srbije i Crne Gore i izrazio ocekivanje da ce dogovor o politickom delu sporazuma biti postignut sto pre: “Nadam se da bi moglo doci do brzeg usaglasavanja politickog aspekta. Time ce se otvoriti perspektiva buducnosti u kojoj ce Evropa biti uz vas, a Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa Evropskom unijom biti sto pre postignut”, istakao je Solana.

Predsednik Vlade Srbije Zoran Djindjic rekao je da smatra realnim da ce se konacni tekst Ustavne povelje pred poslanicima saveznog i republickih parlamenata naci pocetkom septembra. Djindjic je, u izjavi novinarima, posebno naglasio uspeh u dogovoru o ekonomskom delu Povelje:  "Puno je napretka postignuto narocito na ekonomskom i finansijskom planu, tako da je ono sto je na pocetku izgledalo kao nepremostiva prepreka, a to je pitanje zajednickog trzista, zajednicke valute, carina, kontrola, svih tih realnih problema od kojih zavisi svakodnevni zivot ljudi, sada je vrlo blizu resenja. Mi mislimo da cemo u nekom roku koji smo zamislili, a to je do sredine avgusta, imati mozda i zajednicki tekst, do kraja jula cemo imati prezentaciju onoga sto je Ustavna komisija uradila, sa alternativama, i milsimo da cemo onda u naredne dve sedmice nakon toga moci da izadjemo iz tih dilema", rekao je Djindjic.

Havijer Solana je svoju novu posetu Beogradu najavio za avgust.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: