Slučaj Klečka: Ljimaj oslobođen

Mešovito sudsko veće u Prištini oslobodilo je Fatmira Ljimaja i trojicu bivših komandanta OVK optužbi za ratne zločine u selu Klečka. Euleks najavljuje tužbu.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 02.05.2012.

12:41

Default images

Sud je ustanovio da nema dokaza kojima bi se potkrepila optužnica italijanskog tužioca Maurizio Salustro, po kojoj su Ljimaj i trojica njegovih potčinjenih počinila ratne zločine protiv civilne populacije i ratnih pritvorenika.

Euleksov tužilac iz Kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova najavio je da će podneti tužbu na presudu u slučaju Klečka kojom su oslobođeni Fatmir Ljimaj i trojica njegovih saboraca, saopštio je Euleks.

"Mešovito sudsko veće, sastavljeno od dvoje Euleksovih i jednog lokalnog sudije u Okružnom sudu u Prištini, oslobodilo je Fatmira Ljimaja, Nasera Krasnićija, Nedžmija Krasnićija i Nasera Šalju svih tačaka optužnice", podseća se u saopštenju Euleksa.

Oni su, kako se navodi, bili optuženi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, u predmetu poznatom pod nazivom Klečka.
Ranije je još šestoro optuženih oslobođeno svih optužbi.

“Balkan nikada ne bi mogao da bude čist i slobodan sa evroatlantskom perspektivom kad ne bi bilo borbe Oslobodilacke vojske Kosova koja je bila glavni promoter odaljavanja kriminalnog režima Miloševića. Danas bi sve bilo drugačije kad ne bi bilo te pravedne borbe“, kaže Fatmir Ljimaj.

Ljimaj je potpredsednik Demokratske partije Kosova i poslanik u skupštini Kosova.Postupak za zločine u Klečkoj ponovljen je i ponovo je počeo 30. marta, a na jednom od prethodnih ročišta posebnom presudom optužnice su oslobođena šestorica bivših pripadnika OVK, koji su bili optužneni za ratne zločine.

Posebnom odlukom sudsko veće je odlučilo da se nastavi suđenje za Fatmira Ljimaja, Nedžmija Krasnićija, Nasera Šalju i Nasera Krasnićija i od tužioca zatražilo da promeni kvalifikaciju krivićnog dela za koje su oni optuženi.

Welford-Cerol je rekao da je sud postupao "u svetlu (odluke o) neprihvatljivosti svedočenja Agima Zogaja", poznatog I kao svedok X. Zbog proceduralnih razloga Sud je u martu odbacio kao neupotrebljive dokaze koje je sudu podneo Agim Zogaj.

Ljimaj je izjavio da je ovom odlukom dokazano da je borba OVK bila pravedna.

"Ja sam ponosan da sam bio deo te borbe i uvek sam rekao da sam ponosan za ono što sam uradio za moju zemlju, za moje građane i za doprinos koji je dala OVK. Napokon je ova odluka pokazala da je naša borba bila pravedna i 12 godina posle uprkos onih koji su imali dilema“, kaže Ljimaj.

Agim Zogaj je u septembru prossle godine počinio samoubistvo u Nemačkoj. Salustro je najavio da ce sa žaliti na odluku prvostepenog suda. Tužilaštvo ima rok od 15 dana za podnošenje žalbe Vrhovnom sudu Kosova.

Očekivalo se da će danas sudski postupak biti okončan zbog toga što je to u svom pismu pre desetak dana naveo i predsednik sudskog veća u ovom predmetu, Euleksov sudija Džonatan Vilford Kerol.

Advokat Ljimaja, Tahir Racaj, izjavio je ranije da očekuje oslobađajuću presudu.

Specijalni tužilac Euleksa koji je zastupao tužbu u slučaju Klečka, Mauricio Salustro, nije prihvatio zahtev sudskog veća da promeni optužnicu i da Ljimaja i trojicu njegovi saboraca optuži za komandnu odgovornost, što je od njega zatražilo sudsko veće.

Ovakva odluka suda je doneta nakon što je sudsko veće odbilo da kao dokaze prihvati izjave krunskog svedoka Agima Zogaja (svedoka X) pošto su te izjave, prema mišljenju suda, uzete u suprotnosti sa zakonom o krivičnom postupku Kosova.

Ljimaj i njegovi saborci su bili optuženi za ratne zločine nad albanskim i srpskim civilima u bazi OVK u selu Klečka u opštini Mališevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: