Ipak se sastali paori s Petrovićem

Ministar Dušan Petrović i poljoprivrednici ipak seli za pregovarački sto. Ranije u toku dana paori napustili Vladu pre nego što je ministar uspeo da ih primi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.04.2012.

12:54

Default images

Uoči razgovora, nezadovoljni poljoprivrednici odblokirali su deo puteva oko Pančeva.

Oni i dalje drže u blokadi Stari most na Tamišu, koji je delimično prohodan, dok je novi put od Pančeva ka Beogradu u potpunosti blokiran.

Petrović je prethodno novinarima rekao da je u toku dana dobio informaciju od svojih saradnika da su neki predstavnici poljoprivrednika spremni da razgovaraju sa njim, pa im je on kao i do sada izašao u susret.
Foto: Tanjug
Petrović je za B92 rekao da je pozvao predstavnike nezadovoljnih paora na razgovor i da je bio spreman da sasluša njihove zahteve, ali da su oni otišli iz zgrade Vlade iz nepoznatih razloga.

Ministar je napomenuo da je u toku dana od svojih saradnika dobio informaciju da je znatan broj vođa protesta u suštini nezainteresovan za razgovore sa njim.

Ministar im je ponovio argumente zbog kojih promena tekuće agrarne politike u ovom trenutku nije moguća, dok su predstavnici nezadovoljnih paora iz Vojvodine rekli da bi bili spremni na neku vrstu kompromisa koji podrazumeva mešovit sistem subvencija u agraru.

Prema njegovim rečima, on je spreman da razgovara s predstavnicima poljoprivrednika, osim o njihovom zahtevu da se ponovo isplaćuju podsticaji od 14.000 dinara po hektaru i ukine uredba prema kojoj se zemljoradnici subvencionišu na osnovu prinosa po jedinici obradive površine.

Predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednika koji su izašli iz zgrade vlade nisu želeli da odgovaraju na pitanja novinara, rekavši da će javnost o svemu obavestiti ministar poljoprivrede. Ranije danas Petrović je upozorio da bi ispunjenje zahteva dela nezadovoljnih zemljoradnika iz Vojvodine značilo stavljanje van snage svih uredbi i vraćanje već podeljenih subvencija.

On je ukazao na to da bi vlasnici 250.000 gazdinstava, koji su već koristili regres za gorivo, morali da vrate taj novac, kao i 170.000 gazdinstava kojima je do juče isplaćeno dve milijarde dinara na ime avansa za prolećnu setvu.

Svi koji žele sada da dođu u Beograd iz Pančeva mogu to učiniti jedino preko Starog mosta na Tamišu, ali zaobilazeći glavni putni pravac.
Na novom putu stvorena je kolona duga više stotina metara sastavljena, uglavnom, od "teretnjaka" i, kako ističu zemljoradnici, koji od juče učestvuju u blokadi na tom putnom pravcu, propuštaju se "samo hitni slučajevi".

Glavna ulica, kojom se iz Pančeva vozila kreću ka Starom mostu na Tamišu, je potpuno blokirana, ali laka putnička vozila i pešaci do mosta mogu da prođu okolnim ulicama.

Kako javlja reporter B92, nekoliko puta u toku dana došlo je i do koškanja između policije i poljoprivrednika, ali većih incidenata nije bilo.

Blokade puteva u Pančevu uspeli su, kako saznajemo, da prođu simpatizeri SNS-a koji su krenuli na miting u Beogradu.

Na pitanje do kada planiraju da blokiraju saobraćaj u ovom delu južnog Banata, nezadovoljni paori su rekli izveštačima Tanjuga "da sve zavisi od ishoda pregovora predstavnika zemljoradnika i Vlade Srbije" koji bi, kako tvrde zemljoradnici, trebalo da se održe danas posle podne.
Foto: Tanjug
Predsednik Udruženja poljoprivrednika iz sela Crepaje Miroslav Grubanov rekao je za Tanjug da je predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović juče inicirala pregovore nezadovoljnih poljoprivrednika i predstavnika Ministarstva poljoprivrede koji će, kako se očekuje, biti održani kasnije danas.

Grubanov smatra da bi se ti pregovori mogli završiti nekom vrstom kompromisa. On je, međutim, kritikovao novi način subvencionisanja po prinosu, umesto ranijeg po hektaru, istakavši da se takav sistem ne primenjuje u Evropi.

Prema njegovim rečima, u Srbiji treba što hitnije doneti zakon o subvencionisanju i dugoročnu strategiju razvoja poljoprivrede. Grubanov tvrdi da u protestu ne učestvuju samo vlasnici velikih imanja, već takođe srednji i mali zemljoradnici.
Foto: Tanjug
Dežurna patrola saobraćajne policije je rekla Tanjugovom izveštaču da nezadovoljni paori, koji traže da im se i dalje isplaćuju subvencije od 14 000 dinara po hektaru, a ne po ostvarenom prinosu, putne pravce prema Beogradu blokaraju sa oko 170 traktora.

Prema navodima saobraćajne policije, saobraćaj na putu od Pančeva ka Starčevu, koji je juče po podne bio onemogućen zbog blokade, sada se obavlja normalno, kao i na putnim pravcima prema Kovačici i Jabuci.

Traktorske blokade ukinute su delimično na dva mosta na Tamišu. Ukinuta je blokada na mostu preko rukavca Tamiša kod Čente, tako da je prohodan magistralni put Zrenjanin-Beograd, potvrđeno je Tanjugu u Policijskoj upravi u Zrenjaninu.
Foto: Tanjug
U informativnoj službi te policijske uprave kažu da je Žabaljski most na Tisi, na putnom pravcu Zrenjanin - Novi Sad prohodan za saobraćaj sa banatske strane.

Prema informacijama dobijenim od banatskih ratara, sa druge strane žabaljskog mosta su bački zemljoradnici sa traktorima, koji povremeno propuštaju vozila, ali tu informaciju nisu potvrdili ni demantovali u Policijskoj upravi u Zrenjaninu, jer je taj deo puta u nadležnosti novosadske policije.

Član Predsedništva Udruženja zemljoradnika Šaca Đera rekao je za Tanjug da im policija nije dozvolila da se jutros na most vrati dvadesetak traktora, koji su sada pored magistralnog putra Zrenjanin-Novi Sad, dok se čeka nastavak pregovora sa nadležnim državnim organima.

Poljoprivrednici iz Vojvodine i nekih delova Srbije drugi dan blokiraju puteve u Srbiji nezadovoljni vladinom politikom prema agraru.

Gradonačelnica Pančeva: Organizatori da plate odštetu

Foto: Tanjug
Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović pozvala je sve građane i firme iz Pančeva da zatraže odštetu od organizatora protesta poljoprivrednika ako su pretrpeli štetu zbog blokade puteva.

"Šteta je ogromna, samo u slučaju Autotransportnog preduzeća 'Pančevo' iznosi milion dinara dnevno, a da ne govorimo koliku štetu mogu da uzrokuju izostanci pacijenata sa pregleda i primanja terapije", kazala je Martinovićeva.

Kako se navodi u saopštenju sa hitne sednice Gradskog veća Pančeva zbog blokade puteva, gradonačelnica je podsetila da se Pančevo treći put u kratkom vremenskom periodu našlo pod blokadom.
Foto: Tanjug
Ona je apelovala na organizatore protesta poljoprivrednika, nezadovlojinih novim načinom subvencionisanja, da vozilima Hitne pomoći i nabavke za bolnice i obdaništa omoguće prolaz kroz barikade. Na sastanku je rečeno da zbog blokade Opšta bolnica ima problema sa nabavkom lekova i sanitetske opreme i da je neizvestan odlazak pet Pančevki kojima se finansira treći pokušaj vantelesne oplodnje.

Martinovićeva je zatražila i da se radnicima Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" omogući pristup radnim mestima, kako bi bilo obezbeđeno normalno vodosnabdevanje grada koji ima oko 120.000 stanovnika.

Ona je kazala i da nije postignut dogovor između predstavnika grada, policije i poljoprivrednika, jer se predstavnici organizatora blokade nisu pojavili na sastanku koji je bio organizovan jutros.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: