Blokade puteva u Vojvodini

Poljoprivrednici u Vojvodini i centralnoj Srbiji protestuju od 10h. Blokirano više putnih pravaca. U toku sastanak sa Slavicom Đukić Dejanović.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 25.04.2012.

00:45

Default images

Žabaljski most je potpuno blokiran, a propuštaju se samo kola Hitne pomoći i osobe koje imaju uput za bolnicu. Bilo je i koškanja, ali nema ozbiljnih sukoba. Blokirani su i putevi Kragujevac-Topola i Rača-Cerovac u Šumadiji.

Kako javlja reporter B92, blokirani su put Bački Petrovac-Odžaci, put za Srbobran, izlaz iz Novog Sada ka Sirigu, most na Tisi kod Titela, most na Tamišu kod Čente.

Svima koji kreću na put kroz Vojvodinu se savetuje da se najpre informišu kod AMSS. Prema podacima saobraćajne policije, koje prenosi Auto-moto savez Srbije (AMSS), na području Subotice su blokirane sve priključnice auto-putu E-75 (na koridoru 10), kao i putevi Subotica-Kelebija i Subotica-Sombor.

Poljoprivrednici koji su nezadovoljni novim načinom subvencionisanja blokirali su i puteve Sremska Mitrovica - Kuzmin, Pećinci-Surčin, Beograd-Zrenjanin kod Čente, Bela Crkva - Vršac, put od Sremskih Karlovaca do Petrovaradina, između Inđije i Stare Pazove, kao i put Silbaš - Bački Petrovac.

Put između Vrča i Zrenjanina je u prekidu kod Konaka
, put Novi Sad - Sirig je blokiran kod Čeneja, a blokiran je i putni pravac Šajkas-Kovilj, navode u AMSS i dodaju da se zbog stihijskih blokada ne preporučije kretanje na put, jer su blokade moguće i na ostalim putnim pravcima.

Kako javljaju reporteri Tanjuga sa mesta zbivanja, zastoji i velike gužve u saobraćaju su i na magistralnom putu Novi Sad – Zrenjanin u rejonu mosta na Tisi, gde su blokadom traktora zaustavljeni mnogobrojni kamioni kao i automobili, od kojih se mnogi vraćaju kako bi alternativnim pravcima nastavili putovanje.

Na starom putu Subotica – Novi Sad u blizini Čeneja, zbog blokade je na prilazu Novom Sadu stvorena duga kolona vozila.

Oko 200 poljoprivrednika iz okoline Pančeva i Kovačice krenuli su pre podne traktorima iz nekoliko pravaca prema Pančevu. Poljoprivrednici nameravaju da dođu do Rafinerije nafte, u kojoj će danas biti svečano otvoren jedan od novih pogona, a dolaze ministri Vlade Srbije i predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić.

Neprohodan je i put na izlazu iz Bačke Palanke prema Novom Sadu, gde u blokadi učestvuje nekoliko desetina zemljoradnika na svojim traktorima, rekao je Tanjugu jedan od organizatora protesta nezadovoljnih poljoprivrednika Miroslav Ivić.

On tvrdi da su prilazi Subotici blokirani iz gotovo svih pravaca, kao i da su blokirani prilazi Kanjiži, Kuli, Sivcu i drugim većim mestima u pokrajini.
Foto: Beta
Kako prenosi Beta, jake policijske snage raspoređene su na svim putevima oko Pančeva, uključujući i poljoprivredne puteve kojima bi traktoristi mogli da priđu gradu.

Poljoprivrednici koji protestuju kažu da mogu da ostanu na putevima i dva meseca ako niko ne odgovori na njihove zahteve. Oni su predložili Dušanu Petroviću da se poljoprivrednici izjasne ko hoće subvencije po hektaru, a ko po prinosu, ali je ministar poljoprivrede to odbio.

Zahtevali su da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, da se produži rok za podelu bonova za dizel do 1. jula i da se primeni Strategija ruralnog razvoja, koja je uslov za sredstva iz IPA fondova EU. "Pošto se to nije desilo, mi ćemo danas u 10.00 sati započeti proteste. To će, nažalost, ometati građane u svakodnevnim obavezama, ali trudićemo se da toga bude što manje", rekao je ranije član Organizacionog odbora protesta poljoprivrednika Miroslav Ivković.

Organizatori protesta nezadovoljnih paora takođe tvrde da su se protestu pridružili i zemljoradnici iz okoline Kragujevca, Mladenovca, Topole, Uba i još nekih mesta u centralnoj Srbiji.

Ivaković je rekao da „na svim mestima gde su blokirani putevi policija svoj posao obavlja veoma korektno“.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede nije razgovaralo s poljoprivrednicima o njihovim zahtevima.

"Avansi koje su u međuvremenu počeli da nam isplaćuju su ponižavajući i beznačajni. Oni su nam dodatna motivacija da nastavimo protest, jer smo se još jednom uverili da nećemo dobiti subvencije kao ranije, pošto je to samo oko 10 odsto prošlogodišnje pomoći", rekao je Ivković.

Deo poljoprivrednika i udruženja poljoprivrednika ranije je objavio da se neće pridružiti ovom protestu.
Foto: Beta
Poljoprivrednici su krajem prošlog meseca krenuli traktorima u protestnu vožnju ka Beogradu, ali ih je policija zaustavila, zbog čega je 48 sati bilo blokirano više putnih pravaca.

Oni su, ipak, uspeli da na sto traktora dođu u prestonicu i, nakon razgovora sa ministrom policije Ivicom Dačićem, odlučili su da "zamrznu" protest do danas, dajući rok vladi da im ispuni zahteve - među kojima je glavni vraćanje na stari sistem subvencija ratarske proizvodnje.

Predsednik kluba "Sto paora plus" Vojislav Malešev kaže da članovi te asocijacije "ovoga puta neće učestvovati u protestu, jer nije pravi trenutak".

„Deset dana pre izbora nije vreme za proteste, a drugo šta mi ima da tražimo od odlazećeg ministrstva poljoprivrede? Treba da tražimo od onih koji dolaze, jer ovi što idu mogu da obećaju šta hoće i ne moraju to da ispune. Trebalo je da protestujemo pre nego što su donete uredbe i budžet“, kaže Malešev za B92.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović rekao je za Jutarnji dnevnik da, bez obzira na nezadovoljstvo jednog dela zemljoradnika, ministarstvo ne razmatra mogućnost vraćanja starog sistema subvencionisanja poljoprivrednika.

„Ovo jeste adekvatan način trošenja budžetskih, ograničenih finansijskih sredstava kojim ministarstvo poljoprivrede rasplaže na ljude koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Smatram da su legitimni interesi proizvođača u potpunosti očuvani, a za određene kulture čak će ovogodišnja visina subvencionisanja biti veća nego prošlogodišnja, na primer šećerna repa. Svi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom imaće pravo na ove subvencije i ova politika je nediskriminatorska“, rekao je za B92 Milovanović.

Nezadovoljni poljoprivrednici traže, osim povratka starog načina dodele subvencija, što znači da se za svaki hektar dobije u vidu podsticaja 14 000 dinara, takođe i da se produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i počne primena ranije usvojene Strategije razvoja poljoprivrede.

Autoprevoznici traže prolaz

Poslovno udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport" zatražilo je, povodom blokade puteva koju je za danas najavio deo nezadovoljnih poljoprivrednika iz Vojvodine, da se prevoznicima omogući redovno održavanje linijskog autobuskog saobraćaja.

"Tražimo da državni organi zaštite legitimna prava prevoznika i Ustavom zagarantovano pravo na rad", navelo je udruženje u dopisu nadležnim institucijama.

Prevoznici su najavili i da će tražiti svoja prava i naknadu štete koja proistekne usled tolerisanja blokada saobraćaja, onemogućavanja ustavnog i zakonskog prava na rad i obavljanja delatnosti.

Dopis je upućen predsednici Narodne skupštine i v.d. predsednika Srbije Slavici Đukić Dejanović, premijeru Mirku Cvetkoviću, ministru za infrastrukturu i energetiku Milutinu Mrkonjiću, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, direktoru policije Miloradu Veljoviću i načelniku Sektora MUP-a za vanredne sutuacije Predragu Mariću.

U dopisu, čiji je tekst prosleđen medijima, ističe se da će najavljena bokada puteva na više od 80 mesta u Vojvodini "naneti ogromnu štetu prevoznicima drumskog putničkog saobraćaja u linijskom saobraćaju i blokirati građane i ostale privredne subjekte u izvršavanju svakodnevnih obaveza".

Pastor: Poljoprivrednici u pravu

Savez vojvođanskih Mađara u potpunosti podržava proteste poljoprivrednika u Srbiji, izjavio je predsednik SVM Ištvan Pastor.

Pastor je za današnje izdanje novosadskog lista "Mađar so" rekao da "izgleda da su uverenje i ambicija ministra poljoprivrede (Dušana Petrovića) važniji od svega. Seljaci su u potpunosti u pravu".

Dodao je da se SVM nada da "nadležna osoba može da vrati na pravi put osobu koja je sa njega skrenula".

Prema rečima Pastora, u državnom budžetu ima dovoljno novca za isplatu subvencija poljoprivrednicima, jer je to bilo planirano. "Ako tog novca nema, onda neko treba da položi račun o tome gde je", kazao je Pastor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

275 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: