NS: Troje u pritvoru zbog požara

Šest osoba stradalo u požaru koji je oko 02h izbio u novosadskoj diskoteci Kontrast. Vlasnik i dvojica zakupaca diskoteke u pritvoru. Sve žrtve identifikovane.

Izvor: B92

Nedelja, 01.04.2012.

08:15

Default images

Uzrok požara najverovatnije su neispravne instalacije ispod bine, kaže sudija Ana Stamenić.

U požaru stradali Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milnena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) koji je državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.

U Novom Sadu će, zbog tragedije u diskoteci "Kontrast", od sutra biti proglašena trodnevna žalost, odlučeno je na vanrednoj sednici Gradskog veća.

Dežurni istražni sudija Osnovnog suda u Novom Sadu Ana Stamenić izjavila je da je policija, zbog požara, odredila mere zadržavanja od 48 sati vlasniku diskoteke Alojzu G. (68) i zakupcima tog lokala Slaviši S. (46) i Dejanu R. (36). Ona je ranije izjavila da je oko 50 osoba bilo na ispitivanju zbog izazivanja opšte opasnosti.

"Prema saznanjima koje imam, policija je odredila mere zadržavanja za tri lica zbog požara - vlasnika diskoteke i dvojicu zakupaca", rekla je ona Tanjugu.

Oni se terete da nisu sproveli zakonske mere zaštite od požara, te da su tako počinili teško delo protiv opšte sigurnosti. Po isteku policijskog zadržavanja, vlasnik i zakupci "Kontrasta" će biti dovedeni na saslušanje istražnom sudiji Osnovnog suda u Novom Sadu.

"Uviđaj je završen u 12.30 sati, a uzrok požara su najverovatnije neispravne električne instalacije ispod bine. Te instalacije su izolovane, tako da će stručna ekspertiza utvrditi da li su one zaista i uzrok požara", istakla je sudija Stamenić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić istakao je, gostujući u vestima B92, da diskoteka očigledno nije ispunjavala protivpožarne standarde i da je jasno da postoji odgovornost vlasnika.

"Postoji odgovornost vlasnika u ovom momentu, to je jasno. Ali, čak i da su sve mere bile ispunjene, ako primite 350 dece u objekat koji najverovatnije ne ispunjava uslove za tako veliki broj ljudi, snosite rizik i mislim da za ovo neko mora da odgovora", rekao je on.
(Foto: Tanjug)
"Prava je sreća da nije bilo više nastradalih. Dojava o požaru kasnila je 15 minuta, možda i duže, a vatrogasci stigli za četiri minuta", rekao dodao je Marić.

Takođe, naveo je da je nadzor na objektu bio rađen. "To je samo papirologija. Život je nešto drugo", objasnio je on.

Marić je kazao da nadležne službe sada proveravaju koje su mere zaštite predlagane.

"Čak i da su mere bile ispunjene, snosite veliki rizik ako primite 350 dece. To je moglo da se desi u bilo kom gradu u Srbiji. Kakav je stampedo bio, dobro je da nije bilo još žrtava", naglasio je on.

Marić je ranije danas rekao da će istraga ići u dva pravca i da će biti utvrđeno da li je postojala namera ili su definitivno u pitanju neispravne instalacije, a dodao je i da je šestoro stradalih najverovatnije pokušalo da se spasi od vatre tako što su se zaključali u toaletu.
(Foto: Tanjug)
U trenutku izbijanja požara u diskoteci je bilo oko 350 osoba. Šestoro poginulih su se najverovatnije ugušili od dima, zaglavljeni u toaletu, rekao je načelnik PU Novi Sad Stevan Krstić.

Četiri lica lakše su povređena u požaru i, nakon ukazane lekarske pomoći u Kliničkom centru Vojvodine, pušteni kući. Dve osobe primljene su u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine nakon noćašnjeg požara u diskoteci, kazala je agenciji Beta portpartolka Kliničkog centra Jelena Jurišin.

Primljena je ženska osoba V.I. (29), kojoj su konstatovane lakše povrede i koja je puštena kući, dok je N.G. (26) upućena na lečenje na Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, kazala je Jurišin.
Prema nezvaničnim saznanjima Radija 021, pretpostavlja se da su vatru izazvala pirotehnička sredstva. Neimenovani radnik diskoteke je ispričao novinarima da je požar izbio u trenutku kada su plesačice na bini delile prskalice posetiocima. Plamen je prvo zahvatio draperiju i plastiku u blizini bine i brzo se proširio. Potom je usledio stampedo 350 gostiju lokala.

Petoro od šestoro pogunulih bili su na galeriji u lokalu, a probali su da se od zaštite od vatre, tako što se se zatvorili u toalet. Krov toaleta se usled oštećenja od vatre urušio. Jedna žrtva se takođe zatvorila u toalet, ali u prizemlju.

Diskoteka se nalazi na dva nivoa, do toaleta na gornjem nivou vode uske stepenice. Prema rečima očevidaca, neke devojke su, u pokušaju da se spasu, skakale sa drugog nivoa.
(Foto: Tanjug)
Predsednik Boris Tadić izrazio je saučešće porodicama nastradalih u požaru i izrazio uverenje da će istraga pokazati da li postoji jasno definisani krivac za ovu tragediju.

"Očekivali smo da danas, 1. aprila, bude šaljiv i veseo dan, ali tragedija koja se dogodila čini ga tamnim. Ipak, moramo da se borimo za nove mogućnosti i za ljude. Ovom prilikom izražavam saučešće porodicama nastradalih", rekao je Tadić.

Veliko žaljenje izrazio je i premijer Mirko Cvetković izrazio.

"Izuzetno me je potresla vest o smrti šestoro mladih ljudi. To je velika tragedija i nenadoknadiv gubitak za njihove porodice i za Srbiju. Izražavam svoje najdublje saučešće porodicama poginulih", istakao je on.

Saučešće porodicama izrazio je i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić. On je u saopštenju izrazio "užasnutost i žaljenje" zbog tragedije u kojoj je stradalo šestoro mladih. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas uputio je saučešće gradonačelniku Novog Sada Igoru Pavličiću povodom nesreće koja se dogodila noćas kada je u požaru u diskoteci "Kontrast" nastradalo šest mladih ljudi.

"U ime Beograđana i svoje lično ime upućujem vam najdublje saučešće zbog izgubljenih mladih života", navodi se u telegramu upućenom gradonačelniku Novog Sada.

Tragedija u diskoteci "Kontrast" moraće da otvori mnoga pitanja, jer je ovo nije prvi put da se dešavaju ovakvi požari pa treba utvrditi da li postoji neka sistemska greška, izjavio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović.

U slučaju požara u "Laundžu", pre četiri godine, "imali smo situaciju da su odgovarali određeni ljudi, krivima su proglašeni i vlasnici, ali se isto tako, nijednog momenta nije poteglo pitanje inspekcije", rekao je on.

Saučešće su izrazile i političke stranke u Novom Sadu. Direktor policije Milorad Veljović je rano jutros na licu mesta rekao da prve informacije pokazuju da su požar prouzrokovale neispravne instalacije.

Ministar policije Ivica Dačić rekao da podatak da nije bilo više povređenih pokazuje da su žrtve stradale od dima izuzetno velike koncentracije, a ne od vatre.

"Uviđaj i istraga su u toku i biće utvrđeni uzroci velike tragedije, kao i to da li su ispoštovane sve mere i da li je bilo nekih propusta. Ugostiteljski objekat bio je redovno kontrolisan i ranije nisu bile primećene neke tehničke nepravilnosti koje bi mogle da prouzrokuju požar", rekao je Dačić i dodao da je prisutan i tužilac i da će i kriminalistička policija učestvovati u istrazi.
(Foto: Tanjug)
"Ovo je velika je tragedija, izražavam saučešće porodicama, u celoj situaciji je najgore što je taj lokal bio kontrolisan. U ovom objektu je nedavno vršena protivpožarna proba. Ovakve stvari ne smeju više da se dešavaju", rekao je za B92 gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

On navodi da je protivpožarna zaštita u nadležnosti države i da se mora poraditi na ovakvim stvarima na nivou države.

"Problem je često što se ovakve teme pokreću tek kad se nesto desi. Ova tragedija je mogla da bude još veća, jer je u objektu u tom trenutku bilo oko 300-350 ljudi", nastavlja gradonačelin Novog Sada..

Pavličić navodi da će pomoći porodicama nastradalih i da će biti proglašena trodnevna žalost.

"Moramo utvrditi odgovornost, jer se ovakve stvari i dešavaju jer se nikad ne utvrdi ko je odgovoran. Imamo dobru saradnju sa ugostiteljima, propisane su stožije mere, ali je problem što je kontrola na više nivoa pa je teško utvrditi ko je odgovroan, ali te mlade živote ne možemo vratiti", zaključio je Pavličić.

Ovo je treći veliki požar poslednjih nekoliko godina u Novom Sadu, u kome je bilo ljudskih žrtava.

Pre četiri godine u kafiću “Laundž” nastradalo je osmoro mladih, a u hotelu “Putnik” život su izgubile tri osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

322 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: