Silovatelji pod stalnim nadzorom

Izvršioci krivičnih dela silovanja ili pedofilije, nakon odsluženja zatvorske kazne, do kraja života će biti pod nadzorom policije i društva, kaže Homen.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.03.2012.

21:51

Default images

Posle sastanka sa Slobodanom Jovanovićem iz Starih Ledinaca, čija je osmogodišnja ćerka pre dve godine silovana i ugušena, državni sekretar Ministarstva pravde je ukazao da će, u skladu sa potpuno novim zakonom koji Ministarstvo pravde priprema, sva lica koja su činila "ta najgnusnija i najteža krivična dela", biti upisana u javni registar.

Moraće svakih 15 dana da se javljaju policiji, Centru za socijalni rad i psihologu i bez njihovog odobrenja neće moći da napuštaju mesto boravišta, rekao je Homen.

Jovanović je bio inicijator tog novog zakona popularno nazvanog "Marijin zakon".

"Ministarstvo pravde je za izradu novog zakona koristilo predlog 'Marijinog zakona' ali i britanska iskustva, jer Velika Britanija ima najbolji zakon koji uređuje tu oblast, posebno kad su u pitanju mere nakon odslužene kazne", objasnio je Homen.

Vođenje registra pomoći će nadležnim organima i sredini u kojoj žive da vode računa o ponašanju osuđenih posle izlaska na slobodu pa do kraja njihovih života, napomenuo je državni sekretar i podsetio da su pedofili i silovatelji mahom povratnici u izvršenju istih krivičnih dela.

Zakon se odnosi na izvršioce krivičnih dela silovanje, obljuba nad detetom, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba zloupotrebom položaja, nedozvoljene polne radnje podvođenje i omogućavanje vršenja polnog odnosa, posredovanje u vršenju prostitucije, iskorišćanvanje maloletnog lica za pornografiju, navođenje maloletnog lica na prisustvovanje polnim radnjam i druga.

Tim aktom biće zabranjeno ublažavanje kazne ispod minimuma za pomenuta krivična dela, a neće im se dozvoliti ni uslovni otpust, već će morati u celosti da odsluže kaznu na koju budu osuđeni, rekao je Homen.

On je naglasio da će pod udar zakona doći ne samo budući, već i osuđeni počinioci krivičnih dela do 20 godina unazad.

Evidencija silovatelja i pedofila za sada se, kako je rekao Homen, vodi samo u MUP-u, a novi zakon će biti osnov za uvođenje registra u koji će uvid imati i ministarstvo pravde, razne klinike, Centar za socijalni rad, sva druga zainteresovana pravna lica i institucije kao što su firme, opštine, ustanove i preduzeća.

Za one koji ne budu poštovali mere predviđene zakonom (da se svakih 15 dana jave nadležnim institucijama...) predviđene su zatvorske kazne, rekao je Homen.
"Velike novčane kazne propisane su za sve institucije ukoliko bi zaposlile nekog od ovih lica", dodao je on.

Homen očekuje da će Nacrt zakona u naredne dve sedmice biti usvojen u vladi i veruje da će za njega potom u Skupštini glasati sve parlamentarne stranke bez obzira na to da li su u vlasti ili opoziciji.

Zakon predviđa da okrivljeni za lica neće moći da obavljaju bilo kakvu javnu funkciju i neće moći nikada da se zaposle u bilo kojoj instituciji ili bilo kojoj firmi i ustanovi koja ima bilo kakav kontakt sa decom.
"Suština zakona je da se uvede preventivna dnevna kontrola i mislim da ćemo ovim rešenjima uspeti da u dobrom delu sprečimo ponavljanje krivičnih dela protiv polnih sloboda", rekao je Homen i najavio i promenu kaznene politike, ali kroz izmene Krivičnog zakonika.

Izmenama Krivičnog zakonika 2010. drastično su povećane kazne, pa je za silovanje deteta predviđena kazna od minimum 10 godina zatvora uz zabranu ublažavanja ispod tog zakonskog minimuma.

Kazna za osnovni oblik silovanja je minimum tri, umesto ranije dve godine zatvora, a maksimum 12 godina.

Ako je žrtvi naneta teška povreda, ako je delo izvršilo više osoba ili ako silovanje ima za posledicu trudnoću, predviđena je kazna od pet do 15 godina zatvora.

Ukoliko je obljubljena žrtva preminula, silovatelju preti i do 40 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: