Petrović ne odustaje od Uredbe

Nema dogovora nakon sastanka ministra Dušana Petrovića i poljoprivrednika iz Vojvodine. Petrović poziva ratare da "iskoriste dane za setvu, a ne za protest".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.03.2012.

08:15

Default images

Petrović je za B92 rekao da je poljoprivrednicima izneo razloge zašto je morao da se promeni prošlogodišnji način subvencionisanja od 14.000 dinara po hektaru. On smatra da će novi sistem dovesti do povećanja proizvodnje, da odgovara velikom broju seljaka, te da veliki proizvođači nemaju razloga za nezadovoljstvo jer "veći prinosi donose veće subvencije".

Petrović kaže da je sastanak bio razložan, da su razmenjena mišljenja, ali da od nove Uredbe neće odustati.

On poziva ratare da "ove dragocene dane iskoriste za setvu a ne da protestuju" i izneo argumente koji pokazuju da je dobar novi model subvencionisanja biljne proizvodnje po količini proizvedene i isporučene robe, a ne po hektaru.

Sedam poljoprivrednika iz Vojvodine došli su automobilom u Beograd, dok su njihove kolege koji su na traktorima i poljoprivrednoj mehanizaciji krenuli ka Beogradu zaustavljeni na više mesta u Vojvodini.

Pre početka sastanka rekli su da će od ministra poljoprivrede tražiti vraćanje na snagu uredbe iz 2010. godine, donete za vreme ministra Saše Dragina, po kojoj se poljoprivrednicima po hektaru obradive površine daje 14.000 dinara.

"Poljoprivrednici koji su krenuli u protestnu vožnju traktorima prema Beogradu traže nastavak agrarnih mera iz prethodnih godina i davanje regresa isključivo po hektaru", kaže član organizacionog odbora protesta Miroslav Ivković.

On je novinarima ispred zgrade Vlade Srbije kazao da su se zemljoradnici na ovaj korak odlučili, jer su nezadovoljni agrarnom politikom.

Ivković tvrdi da su mere prethodnih godina dovele do povećanja prinosa i poboljšanja statusa gazdinstva, ocenjujući da "kilogramska premija direktno odlazi prerađivačima". Prema njegovim rečima, novac od subvencija će ostati prerađivačima, jer će oni smanjiti otkupnu cenu za iznos premije.

On je ponovio da poljoprivrednici traže da se uvaži njihov zahtev, koji ne sadrži ništa više od onoga iz prethodnih godina, kao i da u agrarnom budžetu ima više novca, pa ne postoji razlog da im se ne izađe u susret.

Na pitanje novinara koji su naredni koraci vojvađanskih paora, Ivković je rekao da im je prošle godine trebalo par dana u protestima da izdejstvuju ono što im pripada, a da su u ovom slučaju spremni na još izraženije proteste.

Kako je istakao, poljoprivrednici su ravnopravni građani ovog društva i imaju pravo da se slobodno kreću po teritoriji cele zemlje, što im i Ustav garantuje.

Policija zaustavila kolone traktora

Poljoprivrednici iz Vojvodine u protestnoj vožnji ka Beogradu (Foto: Beta)
Iz više mesta u Vojvodini, poljoprivrednici su jutros krenuli u protestnu vožnju traktorima, nezadovoljni vladinom Uredbom o davanju subvencija po ostvarenoj proizvodnji, a ne po površini, kao što je to bilo do sada.

Policija ih je zaustavila u Inđiji, kod Titela i u Kuli. Kod Pančeva policija je isključila s puta više od 200 traktora.

Kod Crepaje se policija sklonila s puta i nije blokirala povorku. Ni poljoprivrednici iz Banata nisu imali blokade na putu i blizu su Beograda.
Policija je na više mesta u Vojvodini zaustavila poljoprivrednike (Foto: Beta)
Mile Piperski, poljoprivrednik iz Sakula kod Zrenjanina, rekao je za Radio B92 da je nešto pre 12 sati policija isključila iz saobraćaja oko 250 traktora. On je bio najavio da će blokirati Zrenjaninski put ako ih policija ne pusti da prođu.

Dopisnica B92 iz Vojvodine Jovana Štetin navela je da je kolona poljoprivrednika, koja je bila zaustavljena kod Srbobrana, krenula ka Novom Sadu.

"Policija ih je zaustavila i legitimisala, nakon što im je popisala podatke, pustila ih je dalje. Oni bi uskoro trebalo da stignu do Novog Sada. Takođe je bila zaustavljena i jedna manja kolona traktora kod Zmajeva, dok je druga manja grupa poljoprivrednika ušla u Novi Sad iz pravca Siriga", javlja naša dopisnica.

Reporter B92 Uroš Davidović javlja da je u Titelu zaustavljeno između 250-300 traktora i poljoprivednih mašina kada je policija blokrala Titelski most.

"Znamo da je zaustavljena i jedna kolona nu Žablju, gde je policija blokirala prelazak preko mosta u tom mestu. Čuli smo da se to dešava i u Inđiji, Somboru, Subotici. Policija prati svaku kolonu poljoprivrednika, a primetio sam i policijske automobile na izlazima na auto-put", javlja reporter B92.
Foto: Beta
Poljoprivrednici su ranije rekli da im namera nije da se blokiraju gradovi i putevi, ali da će blokirati puteve ako ih policija ne bude pustila da uđu u Beograd.

"Naša namera je da stignemo do Beograda i Pančeva i da protestno prođemo kroz grad, na taj način upozorimo ministra i zatim se vratimo kući. Obaveštavamo građane da nam nije namera da bilo šta blokiramo ili nekoga maltretiramo. Ako policija blokira puteve, mi nismo odgovorni", rekao je ranije poljoprivrednik Mile Piperski.

On je dodao da poljoprivrednici ne žele nikakvo povećanje subvencija ili nove subvencije, već da traže da te subvencije ostanu iste kao i prošle godine.

Iz Vojvodine je, prema rečima Ivkovića, krenulo stotinu traktora.
Foto: Beta
Od danas je u primeni uredba Vlade o regresiranju poljoprivredne proizvodnje po količini proizvedene robe, a ne po hektaru, kako je bilo ranije. Po mišljenju poljoprivrednika, ta promena favorizuje prerađivačku industriju na štetu poljoprivrednih proizvođača.

Poljoprivrednici traže da se nastavi regresiranje repro-materijala u proizvodnji sa 14.000 dinara po hektaru, i da Ministarstvo poljoprivrede utvrdi Strategiju ruralnog razvoja u Srbiji, jer je to uslov da poljoprivrednici mogu da koriste sredstva IPA fondova EU. Ministar Petrović je ranije rekao da smatra da će korist od novih mera imati kako mali, tako i veliki proizvođači.

"Način novog subvencionisanja po ostvarenoj proizvodnji je pravičniji i ekonomski funkcionalniji nego dosadašnje izdvajanje od 14.000 dinara po hektaru", kazao je on.

Vlada Srbije usvojila je tri uredbe za podsticanje ratarske proizvodnje u 2012. godini, kojima je predviđeno da se subvencije daju po količini proizvedenih žitarica, industrijskog bilja, krompira i duvana.

Petrović je dodao da će novim načinom subvencionisanja biti obuhvaćen veći broj poljoprivrednih gazdinstava nego do sada i da će se dobiti više sirovina za prerađivačku i prehrambenu industriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

343 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: