PRVI SVEDOK IZ SELA RACAK

Izvor: B92

Utorak, 28.05.2002.

19:00

Default images
Tuzilastvo Haskog tribunala je u utorak izvelo prvog svedoka iz sela Racak, 24-godisnju Dritu Emini. U dokazni materijal uvrscena je njena ranije data pisana izjava, a Milosevic ju je potom unakrsno ispitao. Prema pisanoj izjavi, koju je sazeo tuzilac Dirk Rajnefeld, pucnjava u Racku pocela je 15. januara 1999. oko 7:30. Ona je videla policiju i Vojsku, jedan metak je pogodio prozor u kuci, zbog cega se s porodicom i jos tridesetak ljudi sklonila u ujakov podrum. U podrumu je od Rama Becaja cula da su 3 clana njegove porodice ubijena dok su pokusavala da pobegnu od policije, a od drugog mestanina da su mu policajci ubili brata. U izjavi pise da im je oko podne naredjeno da izadju iz podruma i da je tada u dvoristu videla telo komsije Bajrama Memetija. Zene i deca su, zatim, odvojeni od muskaraca, koje su policajci i vojnici optuzivali da su pripadnici OVK. Otac joj je rekao da je muskarcima naredjeno da idu na obliznje brdo Babusa. Iz kuce u kojoj je, sa ostalim zenama, bila zatvorena, svedokinja je citavo popodne slusala pucnjavu. Izasle su kada su videle vozila Kosovske verifikacione misije OEBS. Drita Emini je navela da je ujutro 16.

januara otisla, sa ostalim mestanima, na brdo Babusa i videla mnogo leseva. Kako je rekao tuzilac Rajnefeld, ona je identifikovala 38 zrtava.

Milosevic je svedokinju pitao da li je tacan navod iz njene pisane izjave da je OVK bio u selu, 2 meseca pre toga, i ostala citav mesec, a ona je odgovorila da je "videla 4-5 vojnika", ali da nisu ostali mesec dana. Ona je rekla da pripadnici OVK koje je videla nisu bili naoruzani.

Upitana o navodu iz izjave da su pripadnici OVK tada sprecili srpske snage da udju u selo i da su dvojica tada bila ranjena, ona je odgovorila da je to cula od mestana. Na pitanje optuzenog da li je na televiziji u Pristini nedavno prikazan dokumentarni film na kom se ona vidi u uniformi OVK, sa izvesnim Fadiljem Idrizijem iz Kosara, ona je odgovorila da to "nije prikazano na TV" i da "nikada nije bila clan OVK". Milosevic je zatim citirao njenu izjavu da su njen otac i brat "pomagali u kopanju rovova za OVK", 3 meseca pre dogadjaja u Racku, na sta je ona vise puta odvratila da "ne zna sta su oni radili u planini".

Na pitanje da li je bilo rovova u selu, svedokinja je rekla da ih "nije videla". Upitana da li je tada bila u Racku, ona je odgovorila negativno, ali nije mogla da precizira u kom tacno periodu nije bila u selu. Svedokinja je odgovarala "ne znam" na vise Milosevicevih pitanja o Albancima iz Racka, za koje je optuzeni tvrdio da ih je OVK odvodila zato sto su bili u drzavnoj sluzbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: