Svi za ukidanje PDV na bebi opremu

Peticija s više od 180.000 potpisa za ukidanje PDV-a i ograničavanje marži na opremu za bebe predata Skupštini Srbije. Vlada menja zakon o PDV-u.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

00:25

Default images

Akciju su podržali državni vrh i političke partije, a najavljeno je da će se, osim promene Zakona o povraćaju PDV-a, i ograničiti marže na bebi opremu i hranu.

Roditelji s bebama u kolicima i organizatori akcije “Glasaj za bebe”, noseći kutije s potpisima, prvo su prošetali od Trga Republike do Doma Narodne skupštine, gde su potpise predali predsednici Skupštine Srbije.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović je objasnila da postoje dve formalne mogućnosti da se inicijativa konkretizuje – Vlada Srbije ima mogućnost da donose uredbu kojom bi to pitanje regulisala ili da se ukidanje PDV i ograničavanje trgovačkih marži reguliše zakonom.

“Bilo bi jako dobro da vlada što pre pošalje zakonski predlog, a mogu aklamacijom svi poslanici, bez obzira što se nalazimo u periodu pred izbore, da sednu i da se na ovom pitanju ne delimo. Ovo je prilika da Srbija bude jedinstvena i da oceni da je njen interes borba za bebe”, naglasila je Đukić Dejanovićeva.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je danas od Vlade Srbije da pronađe rešenje za ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe, potvrđeno je za B92 u kabinetu predsednika Republike.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je najavio da će Vlada Srbije u narednih desetak dana usvojiti izmene Zakona o PDV-u koje će se odnositi na porez na hranu i opremu za bebe, a biće i ograničene marže na te proizvode.

Peticiju u akciji "Glasaj za bebe" organizovali su Fond B92, Udruženje "Roditelj", portal "Bebac", servis "Halo beba" i Mreža organizacija za decu Srbije.
Tanjug
Potpisivanje peticije počelo je 2. marta i tokom sedam dana građani su imali priliku da u više od 50 gradova Srbije podrže akciju kojom se zalažu za ukidanje PDV-a i ograničenje trgovačke marže, što bi opremu i hranu za novorođenčad učinilo mnogo pristupačnijom roditeljima.

Organizatori peticije za ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe, roditelji s bebama u kolicima prvo su se okupili na Trgu Republike u Beogradu i potom su krenuli u šetnju do Doma Narodne skupštine, gde su Slavici Đukić Dejanović predali potpise građana koji su podržali tu inicijativu.

Inicijativu su podržali i predsednica parlamenta Dejanović, potpredsednica vlade zadužena za privredu Verica Kalanović, Srpska napredna stranka, kao i brojne ličnosti iz političkog i kulturnog života.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić kaže da je važno da nakon razgovora u Vladi Srbije inicijativa što pre bude konkretizovana i da se nađe u parlamentu. On je podsetio da je pre nekoliko godina postojala takva inicijativa, koja tada nije bila realizovana.

“Zbog toga sada ne bi trebalo da se odugovlači u konkretizovanju ove inicijative”, naveo je Matić.
Slavica Đukić Dejanović je navela da će, čim u skupštinu bude stigao predlog zakona za ukidanje PDV-a na opremu i hranu za bebe, sazvati sednicu parlamenta i pozvati sve šefove poslaničkih grupa i predložiti im da to bude jedina tačka dnevnog reda.

“Ako se složimo, bilo bi divno da, bez rasprave, aklamacijom samo to izglasamo. To je neka ideja koja je iznedrena u razgovoru sa organizatorima inicijative, a ja sam spremana da je realizujem”, naglasila je predsednica parlamenta.

Organizatori peticije su popodne u Vladi Srbije razgovarali s premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom trgovine Dušanom Petrovićem i državnim sekretarom u ministarstvu finansija Dušanom Nikezićem.
Tanjug
Premijer Cvetković je najavio da će Vlada Srbije u narednih desetak dana usvojiti izmene Zakona o PDV-u koje će se odnositi na porez
na hranu i opremu za bebe, a biće i ograničene marže na te proizvode.

"Da bi se predupredile zloupotrebe i da bi pozitivne efekte ove mere imali isključivo roditelji sa decom, predlogom zakona biće omogućen
povraćaj PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe", saopšteno je iz Vlade Srbije. Izmene Zakona o PDV-u odmah će biti dostaljene Skupštini na usvajanje.

Oni su, kako je navedeno u saopštenju, istakli da podržavaju akciju "Glasaj za bebe" i o tome su u poslednjih nekoliko meseci razgovarali
s predsednikom Tadićem.
Tanjug
Ministar Petrović kaže da ministarstvo trgovine već analizira marže na opremu i hranu za bebe i da će u narednom periodu biti doneta uredba kojom će biti ograničene trgovačke marže na te proizvode.

Takođe je konstatovano da pitanje visokih cena proizvoda za bebe nije vezano samo za PDV i u tom smislu dogovoreno je da se i u narednom periodu nastave razgovori predstavnika vlade i udruženja koja su organizovala ovu akciju kako bi se sistemskim merama uticalo na populacionu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: